Muovikoulu blogi

Ammattitaitoa ja vankkaa osaamista muovin lämpö- ja tyhjiömuovauksessa

Kirjoittanut Tiia Jalkanen | 15.6.2023 5:15

Aikolonilla on pitkä kokemus ja vankka ammattitaito lämpö- ja tyhjiömuovattavien muovituotteiden valmistuksesta. Muovien työstöpalveluihimme kuuluu erilaisia lämpömuovauksia, kuten muotilla lämpömuovaaminen ja tyhjiömuovaus. Lämpömuovaamalla muovilevyihin voidaan tehdä yksinkertaisia taivutuksia ja muotoja.

Muovin lämpömuovaus

Muovin lämpömuovaus alkaa yleensä lämmittämällä kestomuovinen levyaihio tiettyyn lämpötilaan, joka saa sen pehmentymään. Tämä voidaan tehdä käyttämällä erilaisia lämmönlähteitä, kuten uunia tai useanlaisia taivuttimia.

Kun muovimateriaali on tarpeeksi lämmennyt, se muotoillaan haluttuun muotoon muotin avulla. Muotti voi olla valmistettu puusta, teräksestä tai alumiinista. 

Lämpömuovausprosessia käytetään laajasti monien muovituotteiden valmistuksessa, kuten erilaisissa ajoneuvojen ja jahtien kaarevissa laseissa, elintarvikekuvuissa sekä valaisimissa. Lämpömuovaus on suosittu menetelmä, koska se on suhteellisen nopea, tehokas ja taloudellinen tapa valmistaa muovituotteita. Lämpömuovaus tehdään tyypillisesti pienehköissä sarjoissa alkaen yksittäiskappaleesta aina muutaman sadan kappaleen sarjaan.

Muovin lämpömuovauksen edut

Lämpömuovauksen etuna on mm. se, että menetelmä säilyttää kirkkaista muoveista valmistetun muovituotteen korkean optisen laadun ja sitä voidaan hyödyntää sekä keskikokoisten että suurten tuotteiden muovaamiseen. Lisäksi lämpömuovaustyökalut saadaan nopeasti käyttöön ja työkalukustannukset ovat alhaiset verrattuna ruiskuvaluun.

 

Muovin tyhjiömuovaus

Tyhjiömuovauksessa lämmitetty kestomuovinen levyaihio muovataan alipaineella muotin pintaan. Tyhjiö vetää muovilevyn tiiviisti muotin muotoon, poistamalla ilman sen sisältä. Tämä varmistaa, että muovi tarttuu tiukasti muotin pintaan ja muovattava tuote saa halutun muodon tarkasti. Tyhjiön aikana voidaan myös käyttää painetta tai mekaanista muokkausta, jotta muovin muotoilu olisi tarkempaa.

Tyhjiömuovausprosessia käytetään monien erilaisten tuotteiden valmistuksessa, kuten ajoneuvojen erilaisissa sisäosissa, valaisimissa, laitteiden suojakuorissa, säiliöissä, laatikoissa sekä erilaisissa kuvuissa ja tarjottimissa. Muovin tyhjiömuovaus tunnetaan myös nimellä syväveto ja alipainemuovaus.

Muovin tyhjiömuovauksen etuja

Tyhjiömuovaus mahdollistaa monimutkaisten muotojen ja yksityiskohtien luomisen muovituotteisiin ja tarjoaa tehokkaan tavan isompaan sarjatuotantoon. Tyhjiömuovauksen muita etuja ovat edulliset aloituskustannukset, ja mahdollisuus valmistaa laadukkaita sarjoja jo yksittäisistä protokappaleista lähtien. Tyhjiömuovattavien kappaleiden tuotanto on mahdollista aloittaa myös nopealla aikataululla.

Aikolonin Vantaan tuotannossa on neljä tyhjiömuovauskonetta, joilla valmistettavien muoviosien koko vaihtelee hyvin pienistä suuriin kappaleisiin. Tyhjiömuovaamalla voidaan valmistaa mekaanisesti kestäviä tuotteita ja tarvittaessa työkaluihin on mahdollista tehdä muutoksia myös kesken prosessin.

 

Lämpö- ja tyhjiömuovaukseen soveltuvat muovit

Optisista muoveista PETG on erityisen hyvä materiaali lämpö- ja tyhjiömuovaukseen. Siitä valmistettuja osia käytetään muun muassa terveydenhuollon laitteissa. Myös akryyli (PMMA) sopii hyvin lämpömuovaukseen ja polykarbonaattia (PC) käytetään lämpömuovauksessa jonkin verran. Näistä molemmista materiaaleista voidaan muovata esimerkiksi kaarevia laseja asiakkaan tarpeiden mukaan.

Perusmuoveista lämpö- ja tyhjiömuovaukseen soveltuvia materiaaleja ovat ABS, polystyreeni (PS) sekä polypropeeni (PP). ABS muovia on käytetty hyvin laajasti erilaisissa tyhjiömuovattavissa muovituotteissa, kuten ohjaamon sisäosissa. Lisäksi PE 300 materiaalia voidaan käyttää myös tyhjiömuovattavissa muoviosissa, kuten ajoneuvojen kateosissa. PE 300 polyeteenin lisäksi PP polypropeenia voidaan käyttää renkaansuojissa.

Muovien valintakriteeristö apunasi muovimateriaalin valinnassa

Muovien valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla voidaan rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä.

Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset löytävät systemaattisesti heille sopivan muovimateriaalin. 

Olemme koonneet Muovimateriaalin valintaoppaan, jossa paneudutaan 12 -kohtaiseen muovin valintamenetelmään. Sen avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin. Tämä valintamenetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.