Muovikoulu blogi
Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Hei kunnossapitopäällikkö – lue tästä tärkeää asiaa kuljettimista!

Martti Hahtonen 18.3.2019 7:05
Martti Hahtonen
Seuraa minua:

Useimmista teollisista tuotantolaitoksista löytyy kuljettimia, missä muovia käytetään liukujohteina. Esimerkiksi polyeteeni (PE 1000, PE 1000 R vihreä) on äärimmäisen hyvä materiaali liukupinnaksi pienen kitkan sekä hyvän kulutuskeston ansiosta, mutta varjopuoliakin löytyy. Polyeteeni on eriste ja näin ollen helposti varautuva eli se muodostaa staattista sähköä (”kipinöitä”).

Yksi tyypillinen kohde on voimalaitokset jotka käyttävät turvetta ja/tai haketta polttoaineena. Turve sekä hake ovat erittäin pölyäviä ja näin ollen herkästi syttyviä ja hyvin palavia polttoaineita.

Kun suljettuun kuljetinkanavaan asennetaan muoviset liukukiskot jotka muodostavat staattista sähköä ja erinomaisen hyvin syttyvää polttoainetta, niin paketti on valmis.

Ex
Keskustelin taannoin paikallisen palotarkastajan kanssa kyseisestä aiheesta ja hän oli äärimmäisen huolestunut, koska kuljettimien tulipalot eivät ole harvinaisia. Suljetut kuljetinkanavat ovat EX-tiloja ja tarkkaan säännösteltyjä monelta osin, mutta käytettävät muovit ovat kuitenkin useimmiten normaaleja laatuja ”mitä näissä nyt on aina käytetty” eli staattista sähköä muodostavia. Tämä johtuu pitkälti muovien ominaisuuksien huonosta tuntemuksesta ja osittain myös välinpitämättömyydestä.

Jotta kuljettimet olisivat asianmukaisia myös liukumuovien osalta, niissä tulisi käyttää ATEX-hyväksyttyjä materiaaleja. Esimerkiksi paljon käytettyä polyeteeniä (PE 1000) on saatavilla antistaattisilla aineilla seostettuna, jolla estetään staattisen sähkön muodostuminen.

PE 1000 ATEX materiaali on kehitetty erityisesti kohteisiin, joissa vaaditaan ATEX-hyväksyntää, joten se soveltuu käytettäväksi räjähdysvaarallisille alueille asennettavissa laitekokonaisuuksissa. PE 1000 ATEX on TÜV Nordin hyväksymä (Test Record No. YEX 550794). Muovimateriaalin valinnassa on erittäin tärkeää valita oikea muovimateriaali käyttökohteeseenKokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.


Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovin ominaisuudet, Muovin käyttökohteet, Muovin kulutuksen kesto, Muovin liukuomainaisuudet, ATEX

Varmista, että muovimateriaalilla Ex-tiloissa on ATEX -hyväksyntä!

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki