Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Laadukkaat muoviosat pitävät sellu- ja paperikoneet käynnissä

Tiia Jalkanen 22.3.2023 7:00
Tiia Jalkanen

Sellu- ja paperituotannossa on vältettävä ennen kaikkea tuotantokatkoksia. Koneiden on pysyttävä käynnissä jatkuvasti ja toimittava tehokkaasti - menetettyjä tuotantotonneja ei saa ajamalla kiinni. Aikolonin sellu- ja paperiteollisuuden muovikomponentit on suunniteltu kestämään maksimaalista kulutusta ja varmistamaan tuotannon luotettava toimiminen.

Laadukkaiden muoviosien etuja ovat mm. alhainen kitkakerroin ja täysin sileät pinnat. Tämän saavuttamiseksi valmistamme muovituotteet ensiluokkaisista muovin puolivalmisteista. Teemme yhteistyötä alan johtavien eurooppalaisten asiantuntijoiden kanssa, he valmistavat muovin puolivalmisteita korkeatasoisista materiaaliseoksista vuosikymmenten kokemuksella.

Paperirullat-muokattu-1

Sellu- ja paperikoneisiin soveltuvat muovilaadut

Muoviosat ovat täydellinen valinta kaikentyyppisiin sellu- paperi- ja kartonkikoneisiin. Sellun, paperin ja kartongin valmistamiseen soveltuvia muovilaatuja ovat mm. UHMW-PE laatuiset polyeteenit, polyamidit eli nylonit sekä sellu- ja paperiteollisuuden käyttökohteisiin jatkojalostetut erikoismuovilaadut.

UHMW-PE laatuiset polyeteenit

Polyeteenilaaduista PE 1000 on liukkain, kovin ja parhaiten kulutusta kestävä. Pienen kitkakertoimensa ansiosta se soveltuu hyvin mm. sellu- ja paperikoneiden vedenpoistoelementteihin ja muoviblokeihin. Muoviblokeja valmistetaan myös PE 500 laadusta, mutta PE 1000 laadulla on siihen verrattuna parempi kemikaalien kesto.

PE 1000 MoS2 on molybdeenisulfidi-lisäaineen ansiosta kulutuksen kestävyydeltään tavanomaista laatua huomattavasti parempi ja soveltuu hyvin kovalla kulutuksella oleviin koneen osiin. Esimerkiksi huopaimurin kannen (uhle box) elinikä voidaan jopa kaksinkertaistaa MoS2-lisäaineella seostetulla polyeteenillä tavalliseen polyeteeniin verrattuna.

PS 1000® on erityisesti sellu- ja paperiteollisuuden tarpeisiin kehitetty polyeteeni. Materiaaliin lisätyn grafiitin ja hiilimustan ansiosta sillä on erinomainen kulutuksen kestävyys ja mekaaninen lujuus. PS 1000® muovi soveltuu muun muassa kaavareihin.

PS_1000

Tekniset muovit

PA 6 G polyamidissa yhdistyvät suuri mekaaninen lujuus, jäykkyys, sitkeys ja hyvät liukuominaisuudet. Se soveltuu mm. hammaspyöriin ja ketjujohteisiin. PA 6 G Oil materiaaliin on seostettu öljyä voiteluaineeksi, sen ansiosta materiaalin kitkakerroin on jopa 50 % pienempi ja kulutuksen kesto noin viisi kertaa parempi tavalliseen polyamidiin verrattuna. PA 6 G Oil tankoja voidaan käyttää esimerkiksi ketjupyörissä, kun taas levyistä voidaan valmista hammaskehiä.

POM on monikäyttöinen materiaali, johon saadaan koneistuksessa hyvä pinnanlaatu. Sen parhaita ominaisuuksia ovat pieni kitkakerroin ja hyvä kulutuksen kestävyys. POM soveltuu erityisen hyvin kosteisiin ja märkiin ympäristöihin. POM -muovista voidaan koneistaa esimerkiksi perälaatikon osia.

POM_H_1000x500px

Sellu- ja paperiteollisuuden erikoistuotteet

PTFE on hyvin kemikaaleja sekä korkeita lämpötiloja kestävä materiaali. PTFE-materiaalin kulutuksen kestävyys on verrattain rajoitettu sen pehmeydestä johtuen. Siten se soveltuu kohteisiin, joissa on alhainen kuormitus ja nopeus. PTFE-materiaalia on mahdollista saada hiilikuidulla tai lasikuidulla seostettuna, jolloin materiaalista tulee kovempi ja se kestää paremmin kuormitusta. PTFE soveltuu esimerkiksi erilaisiin tiivisteisiin.

PVDF on erikoismuovi, jonka kemikaalien kestävyys, mekaaninen lujuus sekä lämpökuorman kesto ovat hyviä. Se soveltuu koville nopeuksille altistuviin laakereihin. Globaalien syiden vuoksi PVDF-materiaalilla on ollut viime vuosina rajalliset valmistuserät  sekä kova kysyntä, minkä seurauksena toimitusajat ovat olleet pitkiä.

Ceram X soveltuu erinomaisesti vedenpoistoelementteihin, sillä kiinteä keraami on hauras materiaali ja se kehittää teräviä reunoja, jotka voivat vahingoittaa koneen muita osia. Ceram X muovilaadusta valmistetut komponentit toimivat sellu- ja paperikoneissa luotettavasti.

FlexGuard materiaali sopii puolestaan erityisen hyvin imutelan tiivisteisiin. Nimensä mukaisesti FlexGuard on erittäin joustava ja siksi särkymätön materiaali aiemmin käytettyihin grafiittitiivisteisiin verrattuna. Lyhyen sisäänajon jälkeen materiaali varmistaa imukammion tasaisen tiivistyksen.

Flexguard

Muoviosat varmistavat tarkan ja luotettavan sellun ja paperin valmistuksen

Sellun- ja paperin käsittely pitää olla tehokasta ja luotettavaa riippumatta siitä, onko kyseessä sellu-, paperi, kartonki- tai pehmopaperikone. Aikolonin sellu- ja paperiteollisuuden muoviosaaminen yhdessä laadukkaiden materiaalien kanssa varmistaa korkealaatuisten osien toimituksen asiakkaiden tarpeisiin.

Jokainen käyttökohde on yksilöllinen ja sen materiaalivaatimuksista tulee keskustella tapauskohtaisesti. Pitkän sellu- ja paperiteollisuuden kokemuksen ansiosta Aikolon auttaa sinua kustannustehokkaan materiaalin valinnassa ja koneistamme osat vankalla ammattitaidolla. Mikäli kaipaat apua alan muoviratkaisuihin, otathan meihin yhteyttä.

yhteydenottopyyntö

Aiheet: Muovit paperi- ja selluteollisuudessa

Sellun ja paperin käsittely pitää olla tehokasta ja luotettavaa riippumatta siitä, onko kyseessä sellu-, paperi-, kartonki- tai pehmopaperikone. Laadukkaat muoviosat turvaavat sellun ja paperin tuotannon tehokkuuden.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki