Aikolon Blogi

Aikolon Blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Lasin ja muovin vertailu - iskulujuus

Marko Koljonen 4.12.2018 15:12
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovilevyt ovat huomattavasti lasilevyjä sitkeämpiä ja siten iskulujempia.
Optisista muoveista iskulujuudeltaan tunnetuin muovilaatu on polykarbonaatti eli PC, jonka iskulujuus lasiin verrattuna on jopa 200-kertainen.
On kuitenkin muitakin lasinkirkkaita muoveja, joiden iskulujuus on normaalia floatlasia korkeampi. PMMA:lla eli akryylillä se on noin 20-kertainen lasiin verrattuna. Suurta iskusitkeyttä vaativiin kohteisiin on olemassa vielä lisäaineella vahvistettuja laatuja akryylista.
Myös lasinkirkas PETG on hyvin iskusitkeä ja sen iskulujuus on PC:n ja PMMA:n välissä. Lisäksi pinnoittamattomista lasinkirkkaista muoveista PETG:lla on paras kemikaalien kesto.

PC_4_transpLasin iskusitkeyttä saadaan parannettua karkaisulla. Karkaisussa lasi kuumennetaan lähelle sulamispistettään ja sen pinta jäähdytetään nopeasti. Lasin iskusitkeyttä voidaan parantaa myös lisäaineilla kuten kalsium-, magnesium- ja alumiinioksideilla. Vaativissa kohteissa lasilevyjen iskusitkeyttä on usein vahvistettu metalliverkolla. 

 Lasinkirkkaat muovilevyt toimivat erinomaisesti korvaamaan lasi käyttökohteissa, joissa tarvitaan iskulujuutta, läpinäkyvyyttä ja mahdollisesti myös keveyttä (muovilevyt ovat lasia huomattavasti kevyempiä). 

Käyttökohteita ovat muun muassa koneiden ja laitteiden erilaiset ikkunat ja suojat, jääkiekkokaukaloiden pleksit, erilaiset lasitukset, terassit, meluesteet ja valomainokset - vain muutamia kohteita mainitakseni.

Se onko lasi vai lasinkirkas muovi oikea vaihtoehto käyttökohteeseen riippuu kuitenkin useasta eri asiasta. Teimme aiheesta vertailun, missä vertailemme näitä materiaaleja 15 eri ominaisuuden kautta. Lataa opas ja syvennä osaamistasi. Teet varmasti onnistuneempia materiaalivalintoja!

Pääset lataamaan oppaan (Lasi vs. Muovi -vertailu lasin ja kirkkaiden muovilevyjen PC ja PMMA välillä) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

 

Aiheet: Muovin ominaisuudet, Muovin käyttökohteet, Koneiden ja laitteiden suojat, Polykarbonaatti (PC), Akryyli (PMMA), Kovapintainen polykarbonaatti (PC), PMMA Hard, Lasinkirkkaat muovit, PETG, Muovien iskulujuus, Optinen muovi

Muovilevyjen sitkeys ja iskulujuus on huomattavasti lasia parempi.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki