Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Mitä on pleksi?

Pirjo Bovellan 20.10.2021 6:45
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Pleksi on yleisnimike kirkkaalle, valoa läpäisevälle muoville. Pleksi nimitystä voidaan käyttää kahden tyyppiselle materiaalille eli akryylille (PMMA) ja polykarbonaatille (PC ja PC kovapintainen). Pleksejä on saatavilla useissa eri sävyissä. Akryylin ja polykarbonaatin (PC) suurin ero on iskunkestävyydessä.

PC_4_transp

Akryyli (PMMA) on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valonläpäisy (kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja lisäksi materiaali on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Materiaali on kova pinnaltaan eikä se naarmuunnu herkästi. Akryylin käyttökohteita ovat mm. terassin lasitukset, valaisin suojat, leikkimökin ikkunat ja keittiön välitilat.

Pinnoittamaton polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä ja iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellista työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Materiaali on pehmeä pinnaltaan ja siksi naarmuuntuu helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja.

Kovapinnoitettu polykarbonaatti (PC kovapintainen) puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Kova pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan ja parantaa kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla. Materiaalin käyttökohteita ovat mm. laitesuojat, työkoneiden lasitukset (mm. metsäkoneet, metsätraktorit, kaivinkoneet), lampunsuojat, varastojen ikkunat ja jääkiekkokaukaloiden ”pleksit”.

Lisää tietoa pleksistä löytyy sivuiltamme Usein kysytyt kysymykset/Pleksi -osiosta. Käy tutustumassa!

 

Haluatko vertailla lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen eroja?

Olemme tehneet Lasi vs. Muovi oppaan, jossa vertaillaan lasia ja lasinkirkkaita muovilevyjä, polykarbonaattia (PC) ja akryyliä (PMMA). Oppaaseen on koottu tietoja lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen ominaisuuksista ja verrattu niitä keskenään. Vertailussa on mukana 15 eri ominaisuutta. Lataa ilmainen opas alta tai tästä linkistä!

New call-to-action

 

 

 

Aiheet: Polykarbonaatti (PC), Akryyli (PMMA), Kovapintainen polykarbonaatti (PC), Pleksi

Pleksi nimitystä käytetään yleisesti kirkkaasta. valoa läpäisevästä muovista. 

 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki