Muovikoulu blogi
Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Mitä tarkoittaa muovien hetkellinen ja jatkuva lämmön kesto?

Marko Koljonen 29.3.2019 20:54
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovien lämmön kesto on yksi tärkeimmistä muovin valintakriteereistä. Muovilaatujen välillä on erittäin suuria eroja lämmön kestävyydessä. Myös lämpörasituksen aika saattaa vaikuttaa olennaisesti muovilaadun valintaan.

kylmarasitusMuovien lämmönkestävyyttä mitataan hetkellisellä eli lyhytaikaisella lämmönkestävyydellä sekä jatkuvalla eli pitkäaikaisella lämmönkestävyydellä. Hetkellinen lämmönkestävyys tarkoittaa yleensä noin minuuttien tai korkeintaan muutamien tuntien kestävyyttä hieman valmistajan ilmoitustavasta ja materiaalista riippuen. Jatkuva eli pitkäaikainen lämpötilan kesto taas kertoo sen, miten hyvin muovilaatu kestää vähintään 20 000 tuntia. Kestomuovien ja kertamuovien (komposiitit) jatkuvat käyttölämpötilat ovat yleensä välillä -269  - +300C. Hetkellisessä käytössä tietyt muovilaadut voivat kestää lähes 500 C asteen lämpötiloja. 

lamporasitusEsimerkiksi polyasetaalin eli POM materiaalin pitkäaikainen lämpötilan kesto noin +100C ja hetkellinen eli lyhytaikainen lämpötilan kesto +140C. Hetkellisen ja pitkäaikaisen lämpötilan keston ero on jopa 40 C astetta. Tämä voi olla ratkaiseva tieto, kun valitaan muovimateriaalia vaikkapa johonkin teolliseen käyttökohteeseen, missä korkeita lämpötiloja on vain lyhytaikaisesti ja pitkäaikainen lämpötilan kohteessa jää selvästi alhaisemmaksi. Tällöin muovimateriaalin valinta voisi lämmönkeston osalta perustua hetkelliseen lämpötilan kestoon. Materiaalin valmistajien antamat lämpötilan kestoarvot ovat suuntaan antavia ja parhaan varmuuden siitä saa aina käytännön testauksella.

Syvennä osaamistasi Muovien lämpörasitus -oppaan avulla

Aikolonin Muovien lämpörasituksesta -opas auttaa sinua ymmärtämään muovien lämpörasitusta entistä syvemmin. Opas pitää sisällään kattavat ja selkeät taulukot noin 100 muovilaadun lämmönkestävyydestä, sekä niiden lämpölaajenemisesta. Se on erinomainen apu muoviosien suunnittelussa. Pääset lataamaan Muovien lämpörasitusoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovien lamporasitusopas

Muovimateriaalin valintaopas auttaa materiaalivalinnoissa

Muovimateriaalin valintaoppaassa kerrotaan systemaattinen, 12-kohtainen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan vinkit auttavat ja tehostavat sopivan muovimateriaalin löytämistä. Noudattamalla oppaan ohjeita muovin valintaan, onnistut löytämään sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla opit tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan Muovimateriaalin valintaoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Uudistetun muovimateriaalin valintaoppaan latauslinkki

Aiheet: Muovin lämpölaajeneminen, Muovien lämmönkestävyys

Muovien lämmönkestävyyttä mitataan hetkellisellä eli lyhytaikaisella lämmönkestävyydellä sekä jatkuvalla eli pitkäaikaisella lämmönkestävyydellä.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki