Aikolon Blogi

Aikolon Blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Miten säästän aikaa ja rahaa - oikean tuotantomenetelmän valinta muoviosalle

Marko Koljonen 8.3.2023 7:15
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovimateriaalin tuotantomenetelmiä on kymmenkunta ja samanlaiseen lopputulokseen voidaan päästä useammalla tuotantomenetelmällä, mutta hintalappu voi olla hyvin erilainen.
Myös suunnittelun alusta ensimmäisen tuotteen valmistamiseen käytetty aika voi vaihdella karkeasti päivästä vuoteen. Kun tunnet tuotantomenetelmät ja niiden keskeiset ominaisuudet, säästät todennäköisesti sekä aikaa että rahaa.

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Yleensä kannattaa aloittaa tuotteen elinkaaresta, valmistusmääristä sekä hinta-arviosta valmistettavalle tuotteelle. Toisin sanoen mitä se saisi maksaa, jotta sen valmistaminen olisi liiketoiminnan kannalta järkevää.

Lisäksi kannattaa ajatella tuotteen elinkaarta vaiheittain:

  • Suunnittelu ja protoilu
  • Nollasarjat
  • Ensimmäiset tuotantoerät
  • Mahdolliset muutokset huomioon ottava lopullinen tuotantomenetelmä


Alussa on hyvä ymmärtää, että kustannukset per tuote ovat tuotteen elinkaaren alussa aina selvästi korkeampia kuin lopullisella tuotantomenetelmällä. On hyvä myös ymmärtää, että tehokas teollinen tuotantomenetelmä vaatii usein muotteja tai muita alkuinvestointeja, kun kyse on ruiskuvaluosasta tai lämpömuovattavasta kappaleesta. Ne saattavat viedä myös aikaa päivistä kuukausiin tai jopa vuoteen, riippuen tuotantomenetelmästä.

Katso Aikolonin Muovikoulun video muovituotteen tuotantomenetelmän valinnasta (kesto 14:09) 

 

Muovien koneistamisessa aloituskustannukset ovat pieniä ja syntyvät ohjelmoinnista ja mahdollisista koneistusjigeistä. Muovin puolivalmisteista eli muovilevyistä tehtävät lämpömuovaukset ja tyhjiömuovaukset vaativat usein jonkinlaisen muotin, mutta niiden valmistuskustannukset ovat matalat ja toimitusaika nopea, jos vertaa esimerkiksi ruiskuvaluun. 3D-tulostaminen on nopeaa protojen valmistamiseen, mutta useissa teollisissa sovelluksissa sen tuotannon nopeus ei ole riittävän suuri eivätkä tulostettavien muovimateriaalien ominaisuudet riittävän hyvät.


Tässä kolme vinkkiä miten voit säästää aikaa ja rahaa muovin tuotantomenetelmän valinnalla:

  1. Tunne muovin tuotantomenetelmät ja niiden väliset erot, jotka ovat sinun tuotteellesi keskeisiä.
  2. Mieti mahdollisia designmuutoksia tuotantomenetelmän näkökulmasta - kuinka helposti ja edullisesti voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia?
  3. Investoi arvokkaisiin muotteihin vasta kun olet varma, että design toimii.


Mikäli mietit mikä on paras mahdollinen tuotantomenetelmä muovituotteellesi niin ensiapua löytyy tästä oppaasta (Muovituotteen tuotantomenetelmän valintaopas), jossa vertailimme kolmea eri tuotantomenetelmää keskenään (muovien koneistus, lämpömuovaus ja ruiskuvalu). Pääset lataamaan helppolukuisen oppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

 Käy sivuillamme tutustumassa monipuolisiin työstöpalveluihimme!

Aiheet: Muovin työstömenetelmät

Kun tunnet tuotantomenetelmät ja niiden keskeiset ominaisuudet, säästät todennäköisesti sekä aikaa että rahaa.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki