Muovikoulu blogi

Miten valita oikea LED-diffuusori?

Kirjoittanut Marko Koljonen | 14.7.2021 3:22

Usein diffuusorin valintaan vaikuttaa monta tekijää, kuten esimerkiksi materiaalin vahvuus, valonläpäisy, valonhajonta, muoto, pinta sekä työstömenetelmät. Lisäksi materiaalille voi kohdistua esimerkiksi iskulujuusvaatimuksia tai paloturvastandardeihin liittyviä vaatimuksia.

Mitä tarkoitetaan valonläpäisyllä, diffuusiolla ja diffuusorin tehokkuudella?

Valonläpäisy kertoo, kuinka paljon valoa pääsee diffuusorin läpi valonlähteen toiselle puolelle. Valonläpäisy ilmoitetaan prosenteissa. Diffuusio puolestaan tarkoittaa valon hajoamista. Yleisin vaatimus diffuusiolle on, että led-pisteet (hotspotit) häviävät näkyvistä. Sen lisäksi valon pitää hajota tasaisesti pinnalle. Diffuusorin tehokkuus saadaan, kun valonläpäisyn määrä kerrotaan diffuusiolla. Mitä korkeampi luku, sitä tehokkaampi diffuusori. Diffuusorin valinnassa tulisi pyrkiä parhaaseen mahdolliseen valonläpäisyyn sekä parhaaseen mahdolliseen diffuusioon.

Miksi on olemassa erilaisia diffuusoreita?

Valolle on olemassa lukemattomia eri käyttökohteita, joissa on erilaisia vaatimuksia ja toisaalta eri muovimateriaaleilla on erilaisia ominaisuuksia. Muovista valmistetuista diffuusoreista löytyy ratkaisuja lähes kaikkiin käyttökohteisiin, kunhan valinta tehdään oikein. Diffuusoreja voidaan valmistaa optisista muoveista kuten akryylista (PMMA), polykarbonaatista (PC) sekä amorfisesta polyesterista (PETG). Myös polystyreeniä (PS) käytetään joissain käyttökohteissa, mutta sen laatu ja mekaaninen kesto eivät pääse muiden edellä mainittujen muovimateriaalien (PMMA, PC ja PETG) tasolle. 


Milloin valita akryyli (PMMA) diffuusoriksi?

Akryylilla on parhaat valotekniset ominaisuudet, korkea valonläpäisykyky ja lisäksi materiaali on 100 % väritön. Sen lämpötilankesto on 70 °C ja sillä on hyvä UV-säteilyn kesto. Akryyli on melko jäykkää ja se kestää hyvin yleisimpiä puhdistuskemikaaleja. Lisäksi akryyli on 100 % kierrätettävissä ja materiaalin paloluokitus on E, standardin EN13501 mukaisesti.


Milloin valita polykarbonaatti (PC) diffuusoriksi?

Polykarbonaatti kannattaa valita käyttökohteeseen, jossa vaaditaan erinomaista iskulujuutta tai kun käyttökohteen paloluokituksen pitää olla vähintään Bs1d0. Polykarbonaatilla on erinomainen lämpötilankesto, jopa 120 °C, mutta se kestää myös kylmyyttä -40 °C. Materiaali ei ole yhtä jäykkää kuin akryyli, mutta sitkeytensä vuoksi se on kylmätaivutettavissa.


Milloin valita amorfinen polyesteri (PETG) diffuusoriksi?

Amorfista polyesteria (PETG) suositellaan käytettäväksi julkisten tilojen, kuten lentokenttien ja kauppakeskusten diffuusoreissa. Palon syttyessä PETG muodostaa vähemmän haitallisia kaasuja kuin PC. Materiaali on elintarvikehyväksytty ja se on erittäin hyvä lämpö- ja tyhjiömuovattava materiaali. Amorfisen polyesterin maksimikäyttölämpötila on 70 °C ja alhaisin käyttölämpötila on -30 °C.


Mitä ovat standardi-  ja premium-diffuusorit?

Standardi-diffuusorit toimivat hyvin valodiffuusoreina, mutta ne eivät hajota valoa yhtä tasaisesti kuin premium-diffuusorit eikä niiden valonläpäisy ole premium-diffuusoreiden tasolla. Standardi- diffuusorit ovat usein edullinen ratkaisu valon hajottamiseen.

Premium-diffuusorit  puolestaan ovat suunniteltuja ja optimoituja materiaaleja valon hajottamiseen erityisesti LED-sovelluksissa. Niillä on erinomaiset valonläpäisy- ja diffuusio-ominaisuudet ja niiden ansiosta vähemmällä valoteholla saadaan erinomainen lopputulos. Premium-diffuusori on energia- ja kustannustehokas ratkaisu ja niistä löytyy myös palosuojattuja materiaaleja. 

 

Lue lisää muovisista LED-diffuusoreista valaisinteollisuuden ammattilaisille tehdystä oppaasta. Oppaassa käydään läpi diffuusoivien muovien käyttöä ja opas auttaa sinua valitsemaan sopivan materiaalin käyttökohteeseesi. Lataa opas alla olevasta kuvasta tai tästä linkistä.

 

 

Olemme koonneet myös Lasi vs. Muovi -oppaan, jossa tehdään vertailua lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen Polykarbonaatin (PC) ja Akryylin (PMMA) välillä. Oppaaseen on koottu tietoja lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen ominaisuuksista ja niiden vertailusta. Vertailussa on mukana 15 eri ominaisuutta.

Pääset lataamaan Lasin ja Muovin vertailuoppaan alta tai tästä linkistä.