Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Miten valita sopiva muovimateriaali - Case voimalaitoksen kulutuskiskot

Stina Puolakanaho 7.9.2021 6:45
Stina Puolakanaho
Seuraa minua:

Teollisuuden tarpeisiin sopivia muovilaatuja on satoja. Vaihtoehtojen viidakossa voi tapahtua valintavirheitä, jos suunnittelija tai tuotekehitystiimi ei ota huomioon oikeita näkökulmia materiaalien rajaukseen. Tätä varten olemme kehittäneet valintamenetelmän, joka helpottaa sopivan materiaalin löytymistä (katso kuva 1).

kuva Stinan blogiin

Kuva 1. Materiaalin valintaan vaikuttavat tekijät.

Käyttökohteen rasitusten lisäksi materiaalin valintaan vaikuttavat myös useat muut vaatimukset. Yleisimmät materiaalin fysiologiset rasitukset, kuten lämpö-, mekaaninen, kemiallinen sekä tribologinen rasitus ovat usein ensimmäisenä selvityksen kohteena. Fysiologisten rasitusten jälkeen siirrytään toimialakohtaisiin vaatimuksiin ja tätä kautta vastaan voi tulla tarkemmin esim. optiset ja visuaaliset vaatimukset tai palotekniset vaatimukset.

Materiaalivaihtoehtojen rajautuessa on lopuksi mahdollista miettiä jäljelle jäävien muovimateriaalien käytännön testausta kohteessa. Ilman käytännön testausta materiaalisuositukset perustuvat teknisiin arvioihin, joiden avulla voidaan suositella soveltuvia vaihtoehtoja käyttökohteeseen. Usein alan ammattilaisetkaan eivät voi antaa sataprosenttisen varmuudella yhtä oikeaa vaihtoehtoa. Jo yhden tekijän muutos voi aiheuttaa sen, että ennen kohteeseen sopinut materiaali pitää päivittää uuteen.


laatikoitu teksti-1

Case: Voimalaitoksen X kuljettimien kulutuskiskot

Kuljettimet

Muovimateriaalien vahvuudet kuljetinteollisuuden materiaalina liuku- ja ketjujohteissa:

  • pieni kitkakerroin
  • erinomaiset liukuominaisuudet
  • hyvä kulutuskestävyys
  • mahdollisuus itsevoitelevaan laatuun

Asiakas oli yhteydessä tulevan kesän huoltoseisakista ja mahdollisuudesta selvittää eri muovimateriaaleja heidän käyttökohteeseensa. Käyttökohde on voimalaitoksen ulkopuolella sijaitseva kuljetin, mitä pitkin siirtyy hiekka- ja kiviainespitoista polttoainetta. Pienemmille laitoksille suuntautuva siisti ja hyvä puuhake on tämä kohteen ulkopuolella. Nykyinen käytössä oleva materiaali on PE 1000 laatua ja heitä kiinnostaisi selvittää muita materiaaleja vaihtoehtoina kyseisen laadun rinnalle. Tavoitteena on löytää kulutuskiskoille kohteessa kestävämpi materiaali, jolla saadaan pidennettyä muoviosien vaihtoväliä.

Vaihtoehtoja kartoittaessa on tässä kohteessa oltava tarkkana käyttökohteen lisäksi kiskolle tulevien rasitusten (lämpörasitus, mekaaninen rasitus, tribologinen rasitus) suhteen. Mekaanisen rasituksen osalta on tärkeää selvittää rasituksen tyyppi, kiskolla kulkeva materiaali ja tätä kautta se, onko kuluminen adhessiivista (tartunta) vai abrasiivista (hionta). Vaativissa kohteissa on vielä hyvä testata käytännössä kulutustesteillä eri materiaalien soveltuvuus.

Kulutustesteihin valittiin materiaalin PE 1000 rinnalle kuljettimen kuluvimpiin kohtiin PA 6G OIL ja PE 9000 MoS2 kiskoja, tällä haluamme tutkia kuinka paljon huoltoväliin voi vaikuttaa oikein optimoidulla materiaalilla. Kulutustestien jälkeen käymme yhdessä asiakkaan kanssa tulokset läpi ja vertailemme materiaalien suoriutumista käyttökohteessa tarvittavan huoltovälin osalta. Lue lisää kuljettimien muovimateriaaleista. 

 

Oletko kiinnostunut tutustumaan tarkemmin muovimateriaalien valintaan? Lataa ilmainen opas, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan.

New call-to-action

 

Järjestämme myös ilmaisia muovimateriaalin valintaan liittyviä webinaareja. Lisätietoa webinaareista ja niihin ilmoittautumisesta lähetetään uutiskirjeen kautta.

Ottamalla yhteyttä suoraan aluemyyjiimme saat tukea muovimateriaalin valintaan omassa käyttökohteessasi.

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta

Käyttökohteeseen parhaiten soveltuvan muovimateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon useita vaatimuksia.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki