Muovikoulu blogi

Muovien ammattilaiset testasivat miten eri muovilaadut käyttäytyvät palaessaan?

Kirjoittanut Pirjo Bovellan | 10.1.2023 9:15

Muovikoulun asiantuntijat testasivat valvotuissa olosuhteissa erilaisten muovien palamisen kestoa. Mikä muovilaatu palaa, mikä ei pala sekä miten eri muovilaadut käyttäytyvät palaessaan. Testattavana oli neljä materiaaliparia (polyeteeni, ABS, komposiitti ja polykarbonaatti), ns. normaalit muovilaadut sekä niiden palosuojatut versiot. Testi tehtiin pienellä käsitoholla, jolla saadaan 2100° C asteessa palava liekki.

Palosuojauksella tarkoitetaan muovin itsesammuvuutta eli sitä, kuinka palamaan syttynyt muovi sammuu itsestään pian sen jälkeen kun lämmönlähde on poistettu. Osa muovimateriaaleista on luonnostaan itsesammuvia, eivätkä tarvitse lisäaineita itsesammuvuuden täyttämiseksi. Osa muoveista voidaan lisäaineistaa niin, että ne täyttävät itsesammuvuudelle asetetut vaatimukset.

Muovilaatujen tunnistaminen ei ole helppoa ja yhtenä tunnistamiskeinona käytetään polttokoetta. Polttokokeessa muoveja tunnistetaan mm. savun hajun ja värin perusteella.

  • Polyeteenin (PE) savun haju muistuttaa kynttilän hajua ja se on väriltään vaaleaa.
  • Polystyreenin (PS) ja polyeteenitereftalaatin (PET) palaessa muodostuu tummaa savua.
  • Polyvinyylikloridin (PVC) haju on pistävä ja savun väri on tumma.

Muovien palaessa savu koostuu usein mustista nokihiukkasista, jonka muodostumiseen vaikuttavat hapen määrä ja kaasumaisten aineiden rakenne. Polystyreeni (PS) ja Polyvinyylikloridi (PVC) tuottavat suurimmat savu- ja nokimäärät.

Muovien palamiseen vaikuttavat kappaleen muoto, muovin rakenne, lämpötila ja hapen määrä sekä palamiskaasujen sekoittuminen.

Aikolonin Muovitietoa sivuilta löytyy lisäksi oma osionsa siitä, miten eri muovilaadut ovat käyttäytyneet valmistajan polttotesteissä. Testissä on selitetty muovilaadun palavuus, polttokokeen liekin ulkonäkö, savun haju ja materiaalin muutos.

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Tämän Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien palamisen kesto, jossa testasimme käytännössä ns. normaaleja muovimateriaaleja ja niiden palosuojattujen versioiden palamisen kestoa. Katso video (kesto n. 8 min.), jossa asiantuntijat kertovat mitä muoveille tapahtui, videon lopussa on myös taulukko, josta näkyvät materiaalit ja niiden tulokset palotestistä. 

 

Kaipaatko apua muovimateriaalin valintaan? Olemme uudistaneet Muovimateriaalin valintaoppaamme, jonka sisältö on nyt entistä kattavampi. Oppaassa  käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

  • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
  • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
  • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan ilmaisen Muovimateriaalin valintaoppaan alta tai tästä linkistä.

 

 

Lisäksi olemme tehneet oppaan Muovien lämpörasituksesta. Siitä löydät kattavat ja selkeät taulukot noin 100 muovilaadun lämmönkestävyydestä, sekä lämpölaajenemisesta. Opas on erinomainen apu muoviosien suunnittelussa. 
Pääset lataamaan Muovien lämpörasitusoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.