Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Muovikoulu testaa: Millainen vaikutus vedellä/kosteudella on muoveihin?

Pirjo Bovellan 21.7.2021 6:30
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Veden imeytyminen muoviin on yksi muovimateriaalin ominaisuus. Se tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa etenkin silloin, kun tehdään erittäin mittatarkkaa tuotetta. Veden imeytyminen muoviin aiheuttaa materiaalin turpoamisen, jonka määrä vaihtelee eri muovilaaduilla.

nesteen_imeytyminen_blogikuvat_800x600px

Vesi imeytyy erityisen hyvin joihinkin muovimateriaaleihin (kuten Polyamideihin), kun taas joissakin muovimateriaaleissa veden imeytyminen on huomattavasti vähäisempää, jopa olematonta. Myös ajalla on merkitystä veden imeytymisessä muovimateriaaleihin, se voi kestää viikkoja tai kuukausia riippuen myös muovimateriaalin vahvuudesta. Joissakin muoveissa kosteus ei imeydy muovin sisälle vaan jää sen pinnalle.

Mikäli työstövaiheessa muoviin on sitoutunut tai sen pinnalla on kosteutta, se voi aiheuttaa valmiissa kappaleessa mekaanisten ominaisuuksien heikkenemistä, huonoa pinnanlaatua tai muita ongelmia. 

 

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Seitsemännen Muovikoulu testaa -videon aiheena on veden imeytyminen muoveihin, jossa testasimme käytännössä neljän samankokoisen sorvatun muovimateriaalin veden imeytymistä, ja sitä, kuinka nopeasti vesi lähtee imeytymään muovimateriaaliin.

Muovimateriaalit ovat PET (Polyetyleenitereftalaatti), PA (Polyamidi), POM (Polyasetaali), PE1000 (UHMW-PE). Ensimmäiset kappaleet olivat vedessä kaksi vuorokautta ja toiset kappaleet pari tuntia. 

Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 5 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista sekä lopuksi ohjeet muoviosien suunnittelijoille.

 

Kaipaatko apua muovimateriaalin valintaan? Olemme uudistaneet Muovimateriaalin valintaoppaamme, jonka sisältö on nyt entistä kattavampi. Oppaassa  käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

  • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
  • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
  • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan kattavan Muovimateriaalin valintaoppaan alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Veden imeytyminen muovimateriaaleihin

Testasimme käytännössä neljän samankokoisen sorvatun muovimateriaalin veden imeytymistä, ja sitä, kuinka nopeasti vesi lähtee imeytymään muovimateriaaliin.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki