Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Muovikoulu testaa: Veden imeytyminen muoveihin

Pirjo Bovellan 5.11.2020 7:15
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Veden/kosteuden vaikutuksesta muoveihin kysytään paljon. Miten muovit imevät kosteutta ja kuinka nopeasti se tapahtuu?

nesteen_imeytyminen_blogikuvat_800x600px

Mikäli työstövaiheessa muoviin on sitoutunut tai sen pinnalla on kosteutta, se voi aiheuttaa valmiissa kappaleessa mekaanisten ominaisuuksien heikkenemistä, huonoa pinnanlaatua tai muita ongelmia. Kosteus imeytyy erityisen hyvin polyamideihin, kun taas muihin muovilaatuihin veden imeytyminen on huomattavasti vähäisempää. Polyamideista kosteus imeytyy parhaiten PA 6 muoviin.

Kosteuden imeytymisessä muovikappaleisiin kestää tyypillisesti viikkoja tai kuukausia riippuen muovin vahvuudesta. Joissakin muoveissa kosteus ei imeydy muovin sisälle vaan jää sen pinnalle.

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Seitsemännen Muovikoulu testaa -videon aiheena on veden imeytyminen muoveihin, jossa testasimme käytännössä neljän samankokoisen sorvatun muovimateriaalin veden imeytymistä, ja sitä, kuinka nopeasti vesi lähtee imeytymään muovimateriaaliin.

Muovimateriaalit ovat PET (Polyetyleenitereftalaatti), PA (Polyamidi), POM (Polyasetaali) ja PE1000 (UHMW-PE). Ensimmäiset kappaleet olivat vedessä kaksi vuorokautta ja toiset kappaleet pari tuntia. 

Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 5 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista sekä lopuksi ohjeet muoviosien suunnittelijoille.

 

Olemme tehneet seitsemän "Muovikoulu testaa" -videota, joissa kaikissa on tehty käytännön testejä muovien ominaisuuksista. Asiantuntijamme ovat lisäksi analysoineet testien tuloksia. Pääset katsomaan kaikki videot täältä.

Muovikoulu testaa videot

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Veden imeytyminen muovimateriaaleihin

Testasimme käytännössä neljän samankokoisen sorvatun muovimateriaalin veden imeytymistä, ja sitä, kuinka nopeasti vesi lähtee imeytymään muovimateriaaliin.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki