Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Muovikoulutus: Gammasäteilyä kestävät, medical hyväksytyt muovilaadut

Tiia Jalkanen 31.1.2022 6:15
Tiia Jalkanen

Järjestämme alakohtaisia materiaalikoulutuksia asiakkaidemme tarpeisiin. Koulutusten avulla autamme asiakkaita kehittämään muoviosaamistaan, jotta he voivat hyödyntää koneiden ja laitteiden suunnittelussa muovin koko potentiaalin. Me huolehdimme, että asiakkaamme saa aina ajantasaisen ja asiantuntevan koulutuksen tai tietoiskun tarpeensa mukaan.

Järjestämme muovikoulutuksia asiakkaidemme tarpeisiin, jossa koulutamme heitä muovimateriaalin valintaan

Philips Medical Systems muovikoulutus

Muoviasiantuntijamme Marko Koljonen koulutti Philips Medical Systems asiantuntijoita gammasäteilyä kestävistä sekä medical hyväksytyistä muovilaaduista yhdessä Ensigner GmgH edustajan kanssa. Markolla on kattava asiantuntemus muovilaaduista yleisesti ja hän tuntee terveysteknologiapuolen erityisvaatimukset. Yhdessä Ensignerin asiantuntijan kanssa he tarjosivat juuri asiakkaan tarpeita vastaavan yhden päivän koulutuskokonaisuuden.

Saimme koulutuksesta palautetta Philips Medical Systems mekaniikkasuunnittelija Tuomo Anttilalta. Hän kuvaili muovikoulutusta seuraavasti:

”Marko Koljonen oli pyytänyt mukaan materiaalien valmistajalta henkilön, jolla oli laaja tietämys juuri meillä tarvittavista medical muoveista, joissa säteilyn kesto ja muovien ominaisuudet on erittäin tärkeä ottaa huomioon.

Saimme koulutuksesta hyviä uusia materiaalivinkkejä sekä otimme testaukseen uusia materiaalinäytteitä. Laitteissamme yhdistyy magneettikuvaus ja sädehoitolaite ja se asettaa valtavat vaatimukset käytettäville materiaaleille, joten uudet materiaalit ovat meille iso juttu.

Suosittelen muovikoulutusta ja koska maailma muuttuu ja kertaus on opintojen äiti, voisimme itsekin pitää uuden koulutuksen noin kolmen vuoden välein.”

On hienoa saada positiivista palautetta onnistuneesta muovikoulutuksesta. Koulutuksen ja muoviasiantuntijan apu korostuu erityisesti haastavissa käyttökohteissa, joissa materiaalille on erityisvaatimuksia.

Käytämme terveydenhuollon laitteissa medical hyväksyttyjä muovilaatuja

Miksi muovimateriaaleja kannattaa hyödyntää terveydenhuollon laitteissa?

Muovien vaihtelevat ja ainutlaatuiset ominaisuudet mahdollistavat tuoteinnovaatiot, joita muilla materiaaleilla ei ole mahdollista saavuttaa. Muovimateriaaleilla on monia vahvuuksia, joiden takia ne soveltuvat erityisen hyvin terveydenhuollon laitteisiin. Materiaalien vahvuuksia ovat:

 • hyvä kemikaalien kestävyys
 • hyvä puhdistusaineiden ja desinfioinnin kestävyys
 • hyvä työstettävyys
 • bioyhteensopivuus (ISO 10993)
 • toimitusketjun jäljitettävyys raaka-aineesta tuotteeseen (EN ISO 13485)
 • keveys

Gammasäteilyä kestävät muovimateriaalit

Materiaalivalikoimassamme on laajasti Ensigner GmbH toimittamia medical hyväksyttyjä muovilaatuja. Näistä muovilaaduista gammasäteilyä kestäviä materiaaleja ovat:

 • TECAPEEK MT, CF30 MT (PEEK)
 • TECATRON MT (PPS)
 • TECASON P MT (PPSU)
 • TECAPEI MT (PEI)
 • TECANYL (PPE)

Kyseisistä muovilaaduista saat lisätietoja, ottamalla yhteyttä oman alueesi muoviasiantuntijana toimivaan aluemyyjään. Gammasäteilyn lisäksi nämä muovilaadut kestävät myös muita sterilisointimenetelmiä, kuten 134 °C asteista kuumaa höyryä, plasmaa, formaldehydia sekä etyleenioksidia. Lisäksi edellä listatuista medical hyväksytyistä muovilaaduista sterilisointia n. 180 °C asteisessa kuumassa ilmassa kestävät muut muovit lukuun ottamatta TECANYL MT (PPE) laatua.

Kaipaatko apua sopivan muovimateriaalin valinnassa?

Olemme koonneet kattavan oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

 • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
 • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
 • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä. Haastavimmissa käyttökohteissa suosittelemme olemaan yhteydessä aluemyyjiimme, jotka ovat muoviasiantuntijoita. He auttavat mielellään sinua löytämään sopivan muovilaadun käyttökohteeseesi.

Muovimateriaalin valintaopas on apunasi materiaalivalinnassa


Lisäksi olemme koonneet oppaan muovien kemikaalien kestävyydestä, jossa käydään läpi taulukkomuodossa yleisimmät muovilaadut ja niiden kemikaalien kesto. Oppaan avulla opit:

 • Mitkä tekijät vaikuttavat olennaisesti muovien kemikaalien kestävyyteen.
 • Saat tietoa kemikaalien vaikutuksista muoveihin ja niiden visuaalisiin sekä mekaanisiin ominaisuuksiin.

Muovien kemikaalien kestävyys opas auttaa materiaalivalinnassa

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovikoulu, Aikolon

Alakohtaisten muovikoulutusten avulla yritysten suunnittelijat, tuotekehittäjät sekä materiaalihankinnoista vastaavat henkilöt voivat kehittää materiaaliosaamistaan.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki