Muovikoulu blogi

Muovin koneistaminen - Mitä tulisi huomioida muoviosan suunnittelussa?

Kirjoittanut Marko Koljonen | 28.11.2018 14:03

Muovin koneistaminen on nopea ja kustannustehokas tapa valmistaa pieniä sarjoja erilaisia muoviosia.  Sarjojen koot voivat olla yhdestä kappaleesta tuhansiin, riippuen muun muassa tuotteen muovimateriaalista, dimensioista, valmistusmenetelmästä ja elinkaaresta. Muoviosien koneistuksen aloituskustannukset ovat pienet ja aloittaminen on nopeaa.

Muovin koneistuksen raaka-aineina käytetään muovin puolivalmisteita, kuten muovilevyjä, muovitankoja ja muoviputkia. Erilaisia muovimateriaaleja ja niiden seoksia on tarjolla satoja erilaisia ja oikea materiaali tulee valita kyseisen osan käyttökohteen vaatimusten mukaisesti.

Muoveilla on erityisominaisuuksia ja ne on hyvä olla tiedossa, kun suunnittelee muovista koneistettavaa osaa. Työstämisen näkökulmasta keskeinen ero metalliin on lämpöeläminen eli lämpölaajeneminen. Eri muovimateriaalien lämpöelämisessä on suuria eroja, mutta yleisesti muovit lämpölaajenevat huomattavasti enemmän kuin metallit. Lämpölaajeneminen vaikuttaa keskeisesti muun muassa koneistettavan osan mittatarkkuuteen.

Usein törmää siihen, että koneistettava muoviosa on piirretty metalliosan toleransseilla, vaikka vähäisempikin tarkkuus muoviosalle riittäisi. Tämä toleranssien ylispeksaaminen aiheuttaa pahimmillaan merkittäviä lisäkustannuksia, kun tehdään ylilaatua tai seurauksena voi olla, että muoviosalle ei löydy tekijää. Ammattitaitoinen muoviosan valmistaja yleensä huomaa tämän ja antaa siitä palautetta suunnittelijalle. Jos asiasta on ymmärrys jo piirustuspöydällä, koko prosessi nopeutuu ja vältytään ylimääräiseltä selvitystyöltä.

Katso Aikolonin Muovikoulun video suunnittelijan ja ostajan tarkistuslistasta (kesto 11:04).

 

Toleranssien lisäksi on muutamia muita keskeisiä tekijöitä, jotka olisi hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Ne nopeuttavat prosessia ja parantavat tuotteen kustannustehokkuutta ja parhaimmillaan säästytään ylimääräisiltä kustannuksilta. Kokosimme näistä tekijöistä suunnittelijoille ja ostajille kätevän tarkistuslistan. Listassa käydään tiivistetysti läpi kahdeksan kohtaa, jotka tulisi ottaa huomioon muoviosien suunnitteluvaiheessa tai muoviosien hankinnassa.

Pääset lataamaan oppaan (Suunnittelijan & ostajan tarkistuslista) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.