Aikolon Blogi

PEEK - teknisten erikoismuovien Mersu

Marko Koljonen 29.8.2018 12:34
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Korkea lämpötilan kesto, erinomaiset mekaaniset ominaisuudet, hyvä iskulujuus, erinomainen kemikaalien kesto, pieni viruminen ja hyvät liuku- ja kulutusominaisuudet sekä elintarvikehyväksytty materiaali. Kuulostaako hyvälle? Niin minustakin, saanko esitellä: PEEK, polyeetterieetteriketoni.

PEEK on korkean lämpötilan keston omaava monilla hyvillä ominaisuuksilla varustettu polymeeri. Korkea mekaaninen lujuus säilyy tällä osakiteisellä aromaattisella polymeerilla kovissakin lämpötiloissa. Tämä hyvin lujan ja sitkeän muovimateriaalin käyttölämpötila-alue on -60 - +260C. Lyhytkestoisesti se kestää jopa +300C. PEEK säilyttää ominaisuutensa siis varsin korkeissa sekä myös alhaisissa lämpötiloissa. Lisäksi tämä materiaali omaa erittäin hyvän kemikaalien keston ja normaaleissa lämpötiloissa liukenee vain rikkihappoon. PEEK on myös mekaanisesti erinomainen materiaali ja siitä voidaan koneistaa hyvin mittatarkkoja muoviosia.

PEEK on käytössä useilla teollisuuden aloilla kuten autoteollisuudessa, ilmailuteollisuudessa, terveysteknologiassa, elektroniikkateollisuudessa, eri alojen kuljetinsovelluksissa sekä elintarviketeollisuudessa. Materiaali on elintarvikehyväksytty (EC) No 10/2011 ja (EC) No 2023/2006.

PEEK:ia on saatavana myös eri seosaineilla vahvistettuna. Tällaisia ovat muun muassa PEEK GF30 lasikuituvahvisteinen, PEEK CF30 hiilikuituvahvisteinen, PEEK TF teflonvahvisteinen sekä PEEK PVX hiilikuidulla, teflonilla ja grafiitilla vahvistettu ns. laakerilaatuinen PEEK. PEEK MT on Medical-laatu, joka on bioyhteensopiva lyhytaikaisessa kontaktissa ihmisen kehon iholla tai kehon sisällä.


Käyttökohteita PEEK:lle:

PEEK:sta valmistetaan muun muassa eristeitä, tiivisteitä, liittimiä, hammaspyöriä, holkkeja, liukuosia, tarttujia ja osia kirurgisiin välineisiin ja lyhytaikaisiin implantteihin sekä autojen kytkimien ja vaihdelaatikoiden osiksi. Elintarviketeollisuuteen tehdään vaivaimia, sekoittimia sekä venttiilien ja annostelujärjestelmien osia. Nämä siis vain muutamia mainitakseni.

PEEK

 
PEEK:n erityisominaisuudet:

 

  • erittäin hyvät liuku- ja kulutusominaisuudet
  • pieni viruminen
  • mittatarkkuus
  • erittäin hyvä kemikaalien kesto
  • korkea lämpötilan kesto
  • hyvä iskulujuus

 

PEEK kuuluu erikoismuoveihin (eng. high performance plastics) ja on hinnaltaan muovien yläpäässä, tosin ei kuitenkaan läheskään kallein muovilaatu. Monet sen erinomaiset ominaisuudet nostavat kilohinnan korkeaksi, mutta hinnalle saa kyllä vastinetta, kun käyttökohde vaatii PEEK:n omaavia ominaisuuksia. Jos autoanalogiaa haluaa käyttää, niin sanoisin, että PEEK on muovien Mersu. Puolivalmisteina PEEK:ia on saatavana muovilevyinä, tankoina sekä ainesputkina.

Pääset tutustumaan tarkemmin PEEK:n ominaisuuksiin tästä linkistä.

 

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Polyeetterieetteriketoni PEEK, Tekniset erikoismuovit

PEEK on käytössä useilla teollisuuden aloilla kuten autoteollisuudessa, ilmailuteollisuu-dessa, terveysteknologiassa, elektroniikka-teollisuudessa, eri alojen kuljetinsovelluksissa sekä elintarviketeollisuudessa. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki