Muovikoulu blogi

PVDF, polyvinyylideenifluoridi harva tuntee, mutta kaikki tarvitsevat sitä

Kirjoittanut Marko Koljonen | 15.1.2019 13:10

Polyvinyylideenifluoridi, PVDF on fluorimuovi, jota voisi kuvailla arjen sitkeäksi kovien olosuhteiden kestävyysurheilijaksi. Tämä täysin myrkytön, vahvoja kemikaaleja kestävä materiaali on sitkeää ja kestää hyvin myös kulutusta. Se toimii erinomaisesti suhteellisen korkeissakin lämpötiloissa menettämättä hyviä ominaisuuksiaan. PVDF:n käyttölämpötilat ovat -40 - +150 celsiusastetta. Materiaali on myös hitsattavissa, mikä tekee siitä erittäin monikäyttöisen.

PVDF:n erityisominaisuudet:

  • erittäin hyvä kemikaalien kesto
  • hyvä kuormankesto korkeissakin lämpötiloissa
  • hyvä kulutuksenkesto
  • hitsattavuus
  • erinomainen sään ja UV:n kesto


Missä PVDF on käytössä?

Lukuisissa paikoissa, mutta harva niitä arjessa näkee tai ymmärtää sen olevan PVDF:a. Tällaisia käyttökohteita löytyy paljon prosessiteollisuudesta, missä sitä käytetään säiliöiden vuorauksissa, putkistoissa ja koneiden osina. Myös erilaisia pesureiden ja pumppujen osia valmistetaan PVDF:sta. Tyypillisesti näissä käyttökohteissa on joko vahvoja kemikaaleja tai korkea lämpötila tai niiden yhdistelmä. Tämä arjen sitkeä puurtaja auttaa meitä valmistamaan ihmiselle elintärkeitä kemikaaleja, lääkkeitä sekä lukuisia elintarvikkeita, kuten kirjoittajallekin niin rakasta juustoa.

Toinen, näkymätön tapa käyttää PVDF:a on käytännössä väritön pinnoitus. Ilman PVDF:a uusiutuvan energian tuottaminen olisi vaikeampaa, sillä sitä käytetään aurinkopaneelien pinnoituksissa. Materiaali kestää erinomaisesti erilaisia sääolosuhteita, korkeita lämpötiloja, UV-säteilyä sekä merisuolaa. Siksi se on käytössä eri materiaalien pinnoitteissa muun muassa laivanrakennusteollisuudessa, jossa sitä käytetään risteilijöiden alumiinirakenteissa, sekä isoissa rakennuksissa, kuten stadioneiden vuorauksissa. Bayer Münchenin kotiareena Allianz Arena on vuorattu kokonaan PVDF-levyillä. Tämä hulppea fasadi on pinta-alaltaan 66,500 m2 ja muovattuja PVDF-levyjä siinä on peräti 2784 kappaletta.

Materiaalia on saatavana sähkönjohtavana ELS-versiona, kloorinkestävänä ja puhdastiloissa käytettävänä erikoispuhtaana PVDF:nä sekä yhdistettynä muihin materiaaleihin, kuten lasikuituun, polyesteriin ja aramidiin (säiliövuorauksiin).

Tutustu materiaaliin tai kysy lisää muovien asiantuntijoilta.

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Täydennä muovien osaamistasi – tutustu Muovikouluun!