Materiaaliesittely

Materiaalien esittelyissä kerromme lyhyesti erilaisista muovi- ja komposiitti materiaaleista. Perusmuovien lisäksi erilaisia täyte- ja apuaineita tai lujitteita käyttämällä näitä saadaan yli sata. 

Suurtiheyspolyeteenit PE-HD ovat vettäkin kevyempää

Tiia Jalkanen 10.2.2022 8:55
Tiia Jalkanen

Polyeteeni (PE) kehitettiin 1900-luvun alussa ja nykyään polyeteeni on käytetyin muovilaatu maailmassa, kun yhteen lasketaan kaikki käytetyt polyeteenilaadut. Polyeteenin molekyyliketju on yksinkertaisin hiilivety, jolloin materiaali ei juurikaan reagoi muihin aineisiin.

Polyeteenit ovat perusmuoveja ja ne voidaan jakaa karkeasti materiaalin tiheyden perusteella kolmeen eri päätyyppiin ja niiden alatyyppeihin: pientiheyspolyeteeniin PE-LD, keskitiheyspolyeteeniin PE-MD ja suurtiheyspolyeteeniin PE-HD. Tässä blogissa keskitymme suurtiheyspolyeteeneihin, joista voidaan käyttää myös HDPE ja PEH lyhenteitä. Suurtiheyspolyeteenien joukkoon kuuluvat suurimolekyyliset polyeteenit PE-HMW ja PE-UHMW. Yksi polyeteenin monista eduista on sen keveys ja suurtiheyspolyeteeni PE-HD on vettäkin kevyempi materiaali. Blogin lopussa pääset vertailemaan kolmea seuraavaksi esiteltyä PE-laatua.

PE 300 on suurtiheyspolyeteeni ja perusmuovi

PE 300 on kustannustehokas polyeteeni moneen käyttökohteeseen

PE 300 on PE-HD suurtiheyspolyeteeni (0,3 miljoonaa g/mol), joka soveltuu hyvin moniin käyttökohteisiin. Materiaali on kustannustehokas ratkaisu ja sen käyttökohteita ovat mm. suojalevyt, kemikaalitankit, liukukiskot sekä erilaiset suojat ja koneistettavat osat.

Materiaalin erityisominaisuuksia ovat:

 • kustannustehokkuus
 • hyvä pakkasenkesto
 • hyvä iskulujuus alhaisissakin lämpötiloissa
 • hyvä UV-säteilyn kesto (musta materiaali)

PE 300 soveltuu hyvin työstettäväksi useilla työstömenetelmillä, kuten koneistettavaksi sorvilla ja kylmätaivutettavaksi. Materiaali soveltuu myös hyvin laserleikkaukseen sekä sahattavaksi. Pääset tutustumaan PE 300 ominaisuuksiin tarkemmin täällä.

PE 300 on saatavilla toimitusvalikoimassamme muovilevyinä sekä muovitankoina. PE 300 materiaalista on saatavilla myös useita versioita, kuten sähköä johtava, tavanomaisesti paremmin lämpömuovattava sekä UV-suojattu muovilaatu.

PE 500 on laajasti elintarviketeollisuudessa käytetty polyeteeni

PE 500 perusmuovi on korkea molekyylipainoinen polyeteeni (0,5 miljoonaa g/mol) PE-HMW. Materiaalin käyttökohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuus, leikkuulaudat, työkoneiden osat, väliseinät ja seinäpaneelit.

Materiaalin erityisominaisuuksia ovat:

 • elintarvikekelpoisuus
 • korkea kemikaalien kesto
 • vähäinen veden imeytyminen
 • korkea paineenkestävyys

PE 500 kestää hyvin myös pakkasta, sillä sen minimilämpötila on -80 °C astetta. Valikoimassamme PE 500 perusmuovia on saatavilla muovileveinä. Lue lisää materiaalin ominaisuuksista täältä.

PE 1000 kestää polyeteeneistä parhaiten kulutusta

PE 1000 on seostamaton ja puhdas, erittäin korkea molekyylipainoinen polyeteeni PE-UHMW (n. 4,4-9,2 miljoonaa g/mol). Tämä materiaali on polyeteenilaaduista liukkain, kovin sekä parhaiten kulutusta kestävä. PE 1000 soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa vaaditaan hyvää kulutuksenkestävyyttä ja pientä kitkakerrointa. Tällaisia käyttökohteita ovat esimerkiksi liukukiskot, ohjaimet, kaavarit, koneenrakennus sekä leikkuulaudat.

Materiaalin erityisominaisuuksia ovat:

 • erinomainen kulutuskestävyys
 • hyvät liukuominaisuudet
 • alhainen kitkakerroin
 • helppo työstettävyys

PE 1000 -muovi on myös elintarvikekelpoinen EU-direktiivin No 10/2011 sekä FDA:n määräysten 21CFR177.1520 ja 1CFR178.3297 mukaan. Tämä polyeteenilaatu on saatavilla toimitusvalikoimassamme muovilevyinä ja muovitankoina. Lue lisää PE 1000 ominaisuuksista täältä.

PE1000

Polyeteenilaatujen vertailu

Polyeteeneille yhteinen perusominaisuus on liukas pinta ja niitä käytetäänkin usein erilaisina koneiden ja laitteiden liukupintoina tai kuluvina osina. Sekä PE 500 että PE 1000 ovat kovempia muovilaatuja kuin PE 300 (PE-HD) ja ne kestävät paremmin mekaanista kulutusta. Pääset vertailemaan näiden perusmuovien ominaisuuksia tarkemmin täältä.

Muovimateriaalin valintaopas auttaa oikean muovilaadun valinnassa

Sopivan muovilaadun valitseminen voi olla vaikeaa yli sadan laadun joukosta. Helpottaaksemme tätä olemme koonneet kattavan oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

 • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
 • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
 • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan Muovimateriaalin valintaoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä. Haastavimmissa käyttökohteissa suosittelemme olemaan yhteydessä aluemyyjiimme, jotka ovat muoviasiantuntijoita. He auttavat mielellään sinua löytämään sopivan muovilaadun käyttökohteeseesi.

Muovimateriaalin valintaopas on apunasi materiaalivalinnassa

 

Aiheet: Polyeteenit, Materiaaliesittely

Polyeteeni PE soveltuu hyvin moneen käyttökohteeseen ja onkin käytetyin muovilaatu maailmassa. Polyeteenit kestävät hyvin lämpöä ja kylmyyttä.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki