Aikolon Blogi

Tutustu Aikolonin vastuullisuusmatkaan – osa 1

Pirjo Bovellan 12.9.2023 7:15
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Vastuullisuus näkyy organisaatioiden arvoissa ja toiminnassa yhä vahvemmin. Aikolonilla vastuullisuus on kulkenut mukana alusta asti, se on sisäistettynä arvoissamme ja olennainen osa yrityskulttuuriamme.


Haluamme tuottaa arvoa asiakkaillemme panostamalla laatuun ja kustannustehokkuuteen. Siitä yhtenä esimerkkinä pieni asia, joka kertoo kuitenkin hyvin siitä, että olemme olleet vastuullisen toiminnan edelläkävijä muovialalla. Olemme tarjonneet asiakkaillemme aivan alusta lähtien leikkuulautojen plaanausta. Siinä PE500 (polyeteeni) materiaalista valmistetusta ja käytössä kuluneesta leikkuulaudasta hiotaan kulunut pinta pois ja tuloksena saadaan uudella pinnalla oleva, melkein kuin uusi leikkuulauta.

Miten vastuullisuus huomioidaan tuotannossa?

Myös raaka-aineen tehokas käyttö on ykkösprioriteettimme. Aikolonin tuotantoprosessissa ylijäämäpalojen kokoa minimoidaan mahdollisimman tarkkaan. Tilaamme tehtaalta valmiiden suunnitelmien mukaan optimoidut kappaleet aina, kun se on mahdollista. Varmistamme myös omassa tuotantosuunnittelussa, että jokainen tehtaalta tullut muovilevy tai muu muovikappale hyödynnetään mahdollisimman kattavasti. Kun Aikolonin tuotantolinjalla syntyy jäännöspala, sen mitat ja tarkemmat tuotetiedot päivitetään välittömästi yhtiön omaan varastojärjestelmään. Jäännösmateriaalit, joita emme pysty enää hyödyntämään tuotannossamme, kierrätetään uusiokäyttöön yhteistyökumppaneidemme avulla.

Ympäristö_2400x1243px

Kiertotalous ja ekologinen tehokkuus

Aikolonin uudella Aikon® tuotantolinjalla käytetään Kiertokaaren jalostamaa biokaasua muun muassa pinnoitusprosessissa käytettävien uunien lämmittämiseen. Biokaasua valmistetaan Ruskon jätekeskuksessa biojätteestä ja puhdistamolietteestä, joten jokainen lajiteltu biojätemurunen päätyy Kiertokaaren toimialueella todelliseen hyötykäyttöön. Biokaasun valinta on yksi osa vastuullista liiketoimintaa, energiatehokkuuden parantumisen lisäksi hiilijalanjäljen pienentäminen oli kannustavana perusteena päätökselle. Etuna oli toki myös se, että Kiertokaaren tarjoama biokaasuverkosto oli lähellä. Pyrimme Aikolonissa jatkuvasti kehittämään entistäkin vastuullisempia tapoja toimia. Läpinäkyvien muovien valmistamisen hiilijalanjälki on kaikkiaan huomattavasti matalampi kuin lasin, ja biokaasun käyttö madaltaa sitä entisestään.

Uudella huipputeknologisella tuotantolinjalla Aikolon pystyy tarjoamaan asiakkailleen kaikki muovin työstämiseen, pinnoittamiseen sekä merkintään liittyvät palvelut yhdestä paikasta automatisoidusti. Tähän saakka muovi on pitänyt työstää muotoon yhdessä paikassa ja pintakäsitellä toisessa, mikä on aiheuttanut muovilevyjen tarpeetonta siirtelyä paikasta toiseen, jopa kahden eri tuotantolaitoksen välillä. Aikolonin kattavalla tuotantolinjalla eliminoimme tarpeettoman liikenteen, tällaista kokonaisvaltaista ratkaisua ei ole saatavilla missään muualla Euroopassa.

Henkilöstömme turvallisuus ja hyvinvointi sekä jatkuvaan oppimiseen kannustaminen

Henkilökuntamme on tärkein voimavaramme ja kiinnitämme hyvinvointiin sekä turvallisuuteen erityistä huomioita. Ennaltaehkäisevä toiminta on tehokkain keino lisätä turvallisuutta ja vähentää riskejä. Teemme jatkuvaa työtä parantaaksemme työntekijöidemme tietoisuutta turvallisuusriskeistä sekä auditoimme säännöllisesti turvallisuuskäytännöt. Olemme sitoutuneet kehittämään turvallisuuskulttuuriamme yhdessä työntekijöidemme kanssa ja seuraamme kuukausittain Aikolonin tapaturmataajuutta. Lisäksi analysoimme työtapaturmat ja läheltä piti -tilanteet ja opimme niistä.

Työyhteisömme on tasavertainen, jossa kaikkia työntekijöitä kunnioitetaan ja annetaan hyvät mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen. Tavoitteenamme ovat pitkäaikaiset työsuhteet ja sitoutunut henkilökunta. Muuttuvat elämäntilanteet asettavat välillä haasteita ja haluamme auttaa työntekijöitämme selviämään niistä parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme joustavia, neuvottelevia ja ymmärtäväisiä. Kannustamme henkilöstöämme oppimaan ja ideoimaan uusia asioita ja toimintatapoja. Ideoimme, onnistumme ja välillä epäonnistumme, mutta emme pelkää virheitä, vaan hyväksymme ne osaksi kehittyvää yritystoimintaa.

Meillä on Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Aikolon Oy:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Merkin myöntämisen ensisijaisena kriteerinä on aina se, että tuotteen on oltava valmistettu tai palvelu tuotettu Suomessa. Lisäksi yrityksellä on myös oltava merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto ja yrityksen pääkonttorin tulee sijaita Suomessa. Tutkimusten mukaan suomalaiset luottavat siihen, että Avainlippu-yritykset maksavat verot Suomeen ja toimivat avoimesti ja läpinäkyvästi. Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritykset luovat työpaikkoja Suomeen vahvistaen sekä taloudellista että yhteiskunnallista hyvinvointia. Ne huomioivat tuotannon ja toiminnan vastuullisuuden sekä tukevat työntekijöiden osaamista, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.

Aikolonin vastuullisuusmatka jatkuu ja seuraava aiheeseen liittyvä blogiteksti julkaistaan lokakuussa. Tilaamalla alta Aikolonin blogitekstit tai uutiskirjeen, saat tiedon uusista julkaisuista suoraan sähköpostiisi.

Tilaa blogi       Tilaa uutiskirje_pysty

 

Aiheet: vastuullisuus

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki