Materiaaliesittely

Materiaaliesittelyissä kerromme lyhyesti erilaisista muovi- ja komposiitti materiaaleista, niiden ominaisuuksista sekä käyttökohteista. 

Tyhjiömuovattavat muovimateriaalit

Tiia Jalkanen 9.10.2023 8:00
Tiia Jalkanen

Tyhjiömuovaus on erinomainen menetelmä erikoistuotteiden, kuten erilaisten suojien, koteloiden sekä valaisimien valmistamiseen. Tyhjiömuovaukseen soveltuvat tietyt muovilaadut, joita voidaan muotoilla ja muovata. Aikolonin suositumpia tyhjiömuovauksessa käytettäviä materiaaleja ovat esimerkiksi ABS, akryyli (PMMA), PETG, polyeteeni (PE) sekä polystyreeni (PS).

ABS

ABS – suosittu muovimateriaali tyhjiömuovaukseen

ABS on perusmuovi, joka soveltuu vaativiin ja teknisiin käyttökohteisiin. ABS kuuluu styreenimuoveihin, mutta sen kemikaalien kestävyys ja iskunlujuus ovat parempia kuin polystyreenin. ABS on myös kova, jäykkä ja muotonsa hyvin pitävä muovi, jota on helppo työstää.  Näiden ominaisuuksien ansiosta se on ihanteellinen materiaali esimerkiksi suojakuorien ja -koteloiden valmistamiseen. Materiaalista tyhjiömuovattuja osia käytetään myös ajoneuvoteollisuudessa sekä raideliikenneteollisuudessa.

ABS muovia on saatavilla erilaisilla, laadukkailla pintastruktuureilla. Esimerkiksi martiopintaista materiaalia käytetään yleensä esille jäävissä käyttökohteissa, sillä kyseisellä pinnalla saadaan laadukas vaikutelma tuotteeseen. ABS muovista on saatavilla myös mm. palosuojattu ja kierrätysmateriaalista valmistettu muovilaatu sekä paljon muita erilaisia seostelaatuja. Lisäksi ABS muovista valmistetut tuotteet voidaan myös viimeistellä maalaamalla.

shutterstock_2131760_luonnollinen-1

Akryyli (PMMA) – Tyhjiömuovattava optinen muovi

Akryyli on optinen muovi, jolla on erinomaiset optiset ja visuaaliset ominaisuudet. Akryyliä voi muotoilla ja työstää, mikä tekee siitä hyvin tyhjiömuovaukseen soveltuvan materiaalin. Akryylistä on saatavilla erilaisia värivaihtoehtoja, kirkkaasta värillisiin. Esimerkiksi valaisinteollisuudessa käytetään opaalia akryyliä sen valon hajottavuuden ansiosta. Materiaalista voidaan valmistaa myös visuaalisesti näyttäviä tuotteita erilaisiin käyttökohteisiin.

Akryylistä valmistettuja eri värisiä valaisimia

PETG – hyvin muovautuva ja iskunkestävä optinen muovi

PETG on läpinäkyvä optinen muovi, joka kestää hyvin iskuja ja alhaisia lämpötiloja. PETG soveltuu muovattavuutensa ansiosta hyvin tyhjiömuovattavaksi ja sitä on saatavilla sekä bioyhteensopivana että elintarvikehyväksyttynä materiaalina. PETG kestää myös tiettyjä puhdistusaineita ja kemikaaleja ja sitä käytetäänkin paljon terveysteknologialaitteissa.

Polyeteeni (PE) – monikäyttöinen perusmuovi

Polyeteeni puolestaan on yleisesti paljon käytetty muovimateriaali ja se soveltuu myös hyvin tyhjiömuovaukseen. Polyeteeni on kevyt, iskuja, säätä ja kemikaaleja kestävä materiaali, mikä tekee siitä suositun materiaalin moniin käyttökohteisiin. Polyeteeni soveltuu esimerkiksi erilaisiin suojakansiin ja -kaukaloihin, joilta vaaditaan hyvää kemikaalien kestoa. Polyeteenistä on saatavilla myös UV-suojattu muovilaatu.

Polystyreeni (PS) – edullinen perusmateriaali

Polystyreeni on kevyt, jäykkä ja helposti muovattava materiaali. Se soveltuu tyhjiömuovausmateriaaliksi erityisesti käyttökohteeseen, jossa ei vaadita suurta iskulujuutta. Polystyreeni on edullinen perusmuovimateriaali, jota käytetään usein ohutseinämäisissä tuotteissa. Materiaalista on hyvin saatavilla eri värejä ja paksuuksia 0,5 mm vahvuudesta lähtien.

Tyhjiömuovattavan muovimateriaalin valinta

Kun valitset tyhjiömuovattavaa muovimateriaalia tuotteesi valmistukseen, on tärkeää huomioida käyttökohteen vaatimukset kokonaisuudessaan, kuten kestävyys, läpinäkyvyys, kovuus sekä kustannukset.

Tätä varten olemme laatineet  Muovimateriaalin valintaoppaan, joka auttaa sinua valitsemaan sopivan muovimateriaalin käyttökohteeseesi. Oppaassa  käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan 12 valintakriteerin avulla. Pääset lataamaan kattavan Muovimateriaalin valintaoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

Aiheet: Muovien tyhjiömuovaus

Tyhjiömuovaukseen sopivia muovimateriaaleja ovat esimerkiksi ABS, akryyli (PMMA), PETG, polyeteeni (PE) sekä polystyreeni (PS).

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki