Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Vinkkejä LED-diffuusorin valintaan!

Marko Koljonen 29.11.2019 9:00
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Usein diffuusorin valintaan vaikuttaa monta tekijää, kuten materiaalin vahvuus, valonläpäisy, valonhajonta, muoto, pinta sekä työstömenetelmät. Lisäksi materiaalille voi kohdistua esimerkiksi iskulujuusvaatimuksia tai paloturvastandardeihin liittyviä vaatimuksia.

Mitä tarkoitetaan valonläpäisyllä, diffuusiolla ja diffuusorin tehokkuudella?

Valonläpäisy kertoo, kuinka paljon valoa pääsee diffuusorin läpi valonlähteen toiselle puolelle. Valonläpäisy ilmoitetaan prosenteissa. Diffuusio on valon hajoamista. Yleisin vaatimus diffuusiolle on, että led-pisteet (hotspotit) häviävät näkyvistä. Sen lisäksi valon pitää hajota tasaisesti pinnalle. Diffuusorin tehokkuus saadaan, kun valonläpäisyn määrä kerrotaan diffuusiolla. Mitä korkeampi luku, sitä tehokkaampi diffuusori. Diffuusorin valinnassa tulisi pyrkiä parhaaseen mahdolliseen valonläpäisyyn sekä parhaaseen mahdolliseen diffuusioon.

Diffuusoivat muovit

Miksi on olemassa erilaisia diffuusoreita?

Valolle on olemassa lukemattomia eri käyttökohteita, joissa on erilaisia vaatimuksia ja toisaalta eri muovimateriaaleilla on erilaisia ominaisuuksia. Muovista valmistetuista diffuusoreista löytyy ratkaisuja lähes kaikkiin käyttökohteisiin, kunhan valinta tehdään oikein. Diffuusoreja voidaan valmistaa optisista muoveista kuten akryylista (PMMA), polykarbonaatista (PC) sekä amorfisesta polyesterista (PETG). Myös polystyreeniä (PS) käytetään, joissain käyttökohteissa, mutta sen laatu ja mekaaninen kesto ei pääse tässä mainittujen muiden muovimateriaalien (PMMA, PC ja PETG) tasolle. 


Milloin valitsen akryylin (PMMA) diffuusoriksi?

Akryylilla on parhaat valotekniset ominaisuudet, korkea valonläpäisykyky ja se on 100% väritön. Sen lämpötilankesto on 70°C ja sillä on hyvä UV:n kesto. Akryyli on melko jäykkää, se kestää hyvin yleisimpiä puhdistuskemikaaleja ja lisäksi materiaali on 100% kierrätettävissä. Sen paloluokitus on E, standardin EN13501 mukaisesti.


Milloin valitsen polykarbonaatin (PC) diffuusoriksi?

Polykarbonaatti kannattaa valita käyttökohteeseen, jossa vaaditaan erinomaista iskulujuutta tai kun paloluokituksen pitää olla vähintään Bs1d0. Polykarbonaatilla on erinomainen lämpötilankesto, jopa 120°C ja se kestää kylmää -40°C. Se ei ole yhtä jäykkää kuin akryyli, mutta sitkeytensä vuoksi se on kylmätaivutettavissa.


Milloin valitsen amorfisen polyesterin (PETG) diffuusoriksi?

Amorfista polyesteria (PETG) suositellaan käytettäväksi julkisten tilojen, kuten lentokenttien ja kauppakeskusten diffuusoreissa. Palon syttyessä PETG muodostaa vähemmän haitallisia kaasuja kuin PC. Materiaali on elintarvikehyväksytty ja se on erittäin hyvä lämpö- ja tyhjiömuovattava materiaali. Maksimikäyttölämpötila on 70°C ja alhaisin -30°C.


Mitä ovat standardi-  ja premium-diffuusorit?

Standardi diffuusorit toimivat hyvin valodiffuusoreina, mutta ne eivät hajota valoa yhtä tasaisesti kuin premium diffuusorit eikä niiden valonläpäisy ole premium diffuusoreiden tasolla. Standardi diffuusorit ovat usein edullinen ratkaisu valon hajottamiseen.

Premium diffuusorit  puolestaan ovat suunniteltuja ja optimoituja materiaaleja valon hajottamiseen erityisesti LED-sovelluksissa. Niillä on erinomaiset valonläpäisy ja diffuusio –ominaisuudet ja sen ansiosta vähemmällä valoteholla saadaan erinomainen lopputulos. Premium diffuusori on energia- ja kustannustehokas ratkaisu ja niistä löytyy myös palosuojattuja materiaaleja. 

 

Lue lisää muovisista LED-diffuusoreista ja tee parempia materiaalivalintoja. Lataa ilmainen valaisinteollisuuden ammattilaisille tehty opas diffuusoivien muovien käytöstä alla olevasta kuvasta tai tästä linkistä.

Valaisinteollisuus - Opas diffuusoivien muovien käyttöön_vaaka

 

 

Meillä on myös opas Lasi vs. Muovi, jossa tehdään vertailua lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen Polykarbonaatin (PC) ja Akryylin (PMMA) välillä. Oppaaseen on koottu tietoja lasin ja lasinkirkkaiden muovilevyjen ominaisuuksista ja niiden vertailusta. Vertailussa on mukana 15 eri ominaisuutta.

Pääset lataamaan Lasin ja Muovin vertailun ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

 

 

Aiheet: Valaisinteollisuus, Diffuusoiva muovi, Standardi diffuusori, Premium diffuusori

Diffuusio on valon hajoamista. Yleisin vaatimus diffuusiolle on, että led-pisteet (hotspotit) häviävät näkyvistä. Sen lisäksi valon pitää hajota tasaisesti pinnalle.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki