PET on lyhenne polyetyleenitereftalaatista, jonka tunnetuin käyttökohde on virvoitusjuomapakkaukset. Tekninen PET muovi on mittatarkka ja kulutusta kestävä materiaali. Materiaalin koneistaminen on helppoa ja sen ominaisuudet mahdollistavat pienten toleranssien saavuttamisen.
PET muovilla on myös hyvät mekaaniset sekä sähköiset ominaisuudet. PET onkin mekaanisesti erittäin vahva, jäykkä ja kova materiaali. Tämän lisäksi PET taipuu moneen käyttökohteeseen sen lämpömuovattavuuden ansiosta.
PET-muovin tärkeimmät ominaisuudet ovat:
Pienen kitkakertoimen ja hyvän mekaanisen kestävyyden ansiosta PET on loistava valinta pitkäikäisille kulutusosille. PET muovi kestää hyvin myös erilaisia kemikaaleja, kuten happoja, emäksiä ja liuottimia. Tämä tekee siitä sopivan materiaaliin haastavampiin olosuhteisiin, jotka vaativat kemikaalien kestoa. PET kestää myös hyvin korkeita lämpötiloja, minkä ansiosta se soveltuu lämmönkestoa vaativiin käyttökohteisiin. PET sopii erinomaisesti muun muassa laakereiden ja holkkien materiaaliksi.
Mittatarkkuuden ansiosta PET muovia on helppo koneistaa. Muovien lastuavuus -videolla Muovikoulun asiantuntijat testaavat ja vertaavat teknisten muovien (POM, PET, PE 1000 ja nylon) lastuavuutta. Sorvatessa PET-osia, materiaalista irtoaa pitkää venyvää lastua, mutta oikealla työstöarvoilla PET:n lastuavuus on hallittavissa. Katso videolta Muovikoulun testi.
Muovien valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla voidaan rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä.
Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset löytävät systemaattisesti heille sopivan muovimateriaalin.
Olemme koonneet Muovimateriaalin valintaoppaan, jossa paneudutaan 12 kohtaiseen muovin valintamenetelmään. Sen avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin. Tämä valintamenetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.