Materiaaliesittely

Materiaalien esittelyissä kerromme lyhyesti erilaisista muovi- ja komposiitti materiaaleista. Perusmuovien lisäksi erilaisia täyte- ja apuaineita tai lujitteita käyttämällä näitä saadaan yli sata. 

PET - Mittatarkka ja kulutusta kestävä tekninen muovi

Tiia Jalkanen 30.5.2023 8:30
Tiia Jalkanen
Tekniset muovit ovat perusmuoveja mittatarkempia työstää ja useilta ominaisuuksiltaan vaativampiin käyttökohteisiin soveltuvia. Yksi teknisistä muoveista on PET, johon tutustumme seuraavaksi tarkemmin. Elefantti työntää kärsällään PET muovista valmistettua vaaleaa muoviosaa

Mitä tarkoittaa lyhenne PET?

PET on lyhenne polyetyleenitereftalaatista, jonka tunnetuin käyttökohde on virvoitusjuomapakkaukset. Tekninen PET muovi on mittatarkka ja kulutusta kestävä materiaali. Materiaalin koneistaminen on helppoa ja sen ominaisuudet mahdollistavat pienten toleranssien saavuttamisen.

PET muovilla on myös hyvät mekaaniset sekä sähköiset ominaisuudet. PET onkin mekaanisesti erittäin vahva, jäykkä ja kova materiaali.  Tämän lisäksi PET taipuu moneen käyttökohteeseen sen lämpömuovattavuuden ansiosta. 

Mitä ominaisuuksia PET muovilla on?

PET-muovin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Mekaaninen vahvuus
  • Pieni kitkakerroin
  • Erinomainen kulutuksen kestävyys
  • Hyvä kemikaalien kesto
  • Elintarviketeollisuuteen soveltuminen
  • Erinomainen sähkön eristävyys

Mihin PET muovia käytetään?

Pienen kitkakertoimen ja hyvän mekaanisen kestävyyden ansiosta PET on loistava valinta pitkäikäisille kulutusosille. PET muovi kestää hyvin myös erilaisia kemikaaleja, kuten happoja, emäksiä ja liuottimia. Tämä tekee siitä sopivan materiaaliin haastavampiin olosuhteisiin, jotka vaativat kemikaalien kestoa. PET kestää myös hyvin korkeita lämpötiloja, minkä ansiosta se soveltuu lämmönkestoa vaativiin käyttökohteisiin. PET sopii erinomaisesti muun muassa laakereiden ja holkkien materiaaliksi.

PET muovin koneistaminen

Mittatarkkuuden ansiosta PET muovia on helppo koneistaa. Muovien lastuavuus -videolla Muovikoulun asiantuntijat testaavat ja vertaavat teknisten muovien (POM, PET, PE 1000 ja nylon) lastuavuutta. Sorvatessa PET-osia, materiaalista irtoaa pitkää venyvää lastua, mutta oikealla työstöarvoilla PET:n lastuavuus on hallittavissa. Katso videolta Muovikoulun testi.

 

Muovien valintakriteeristö apunasi muovimateriaalin valinnassa

Muovien valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla voidaan rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä.

Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset löytävät systemaattisesti heille sopivan muovimateriaalin. 

Olemme koonneet Muovimateriaalin valintaoppaan, jossa paneudutaan 12 kohtaiseen muovin valintamenetelmään. Sen avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin. Tämä valintamenetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.

New call-to-action

 

Aiheet: Tekninen muovi, PET

PET-muovia käytetään hyvin laajasti. Sitä hyödynnetään kohteissa, joissa vaaditaan mittapitävyyttä, pientä kitkaa sekä kulutuksen- ja kuormituksenkestävyyttä.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki