Materiaaliesittely

Materiaalien esittelyissä kerromme lyhyesti erilaisista muovi- ja komposiitti materiaaleista. Perusmuovien lisäksi erilaisia täyte- ja apuaineita tai lujitteita käyttämällä näitä saadaan yli sata. 

6 syytä valita POM muovi koneenrakennukseen

Tiia Jalkanen 24.4.2023 8:15
Tiia Jalkanen
POM eli polyasetaali tai polyoksimetyyli on yksi käytetyimmistä muoveista koneenrakennuksessa sen monipuolisten ominaisuuksien ansiosta. Aikolonin tuotevalikoimassa on yhdeksän erilaista variaatiota POM-materiaalista, jonka avulla muovin ominaisuuksia on muokattu haluttuun suuntaan. Ensiksi käymme läpi POM ominaisuuksia yleisellä tasolla.

POM tärkeimmät ominaisuudet

1. Kestävyys

POM on mekaanisesti kestävä muovi, joka kestää kulutusta, iskuja sekä korroosiota. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen materiaalin koneenrakennukseen, joissa osat joutuvat kohtaamaan usein kovaa rasitusta.

2. Kitkakerroin

POM muovilla on alhainen kitkakerroin. Tämä tarkoittaa sitä, että POM liukuominaisuudet ovat hyvät. Tämä on erittäin hyödyllinen ominaisuus koneenrakentamisessa, sillä alhainen kitkakerroin vähentää osien kulumista ja mahdollistaa sujuvamman toiminnan.

3. Mittatarkkuus

POM on mittatarkka muovi, joka sopii hyvin tarkkuutta vaativiin käyttökohteisiin. POM säilyttää myös hyvin kokonsa ja muotonsa käyttökohteen lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa. Mittatarkkuuden varmistamiseksi on tärkeää valita oikea muovilaatu, valmistusprosessi sekä huomioida mahdollinen kutistuminen jähmettymisen jälkeen jo muoviosien suunnitteluvaiheessa.

4. Erinomainen työstettävyys

POM on helposti työstettävä materiaali, josta voidaan valmistaa monimutkaisiakin muoviosia koneenrakennukseen. Sitä voidaan mekaanisesti työstää koneistamalla, sorvaamalla, sahaamalla tai poraamalla. Polyasetaalia on saatavana myös lasermerkkaukseen soveltuvana laatuna.

5. Lämmönkestävyys

POM muovin sulamispiste on korkea, minkä ansiosta se säilyttää ominaisuutensa korkeissakin lämpötiloissa. Koneenrakennuksessa monet osat joutuvat kohtaamaan korkeita lämpötiloja, mikä vaatii niissä käytetyiltä materiaalilta korkeaa lämmönkestävyyttä.

6. Kemikaalien kesto

POM on vastustuskykyinen materiaali monille kemikaaleille, kuten öljylle, polttoaineiille ja liuottimille. Koneenrakennuksessa monet osat kohtaavat kemikaaleja, mikä vaatii muoviosalta kemikaalien kestävyyttä.

POM materiaalilla on monia käyttökohteita, kuten hammaspyörät, liukulaakerit ja -kiskot, ohjainrullat sekä holkit. Aikolonin toimitusvalikoimassa POM muovia on saatavilla muovilevyinä ja -tankoina sekä ainesputkina. POM muovista on jatkojalostettu muovilaatuja, erilaisten käyttökohteiden vaatimusten mukaan.

POM MDP – Elintarviketeollisuuden erikoismuovi

Elintarviketeollisuuteen soveltuva POM MDP on kehitetty elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Materiaali on elintarvikehyväksytty (FDA), mutta se on seostettu metallihiukkasilla. Se tarjoaa suojaa elintarvikkeiden valmistusprosessissa, jossa käytetään metallinpaljastimia vieraiden aineiden havaitsemiseksi. POM MDP materiaali on havaittavissa normaaleilla metallinpaljastimilla.

POM MDP


POM ELS ja POM AST – Elektroniikkateollisuuden POM-muovit

POM ELS on erinomaisesti sähköä johtava POM-muovi, johon on lisätty hiiltä sähkön johtavuuden saavuttamiseksi. Materiaalilla on myös erinomainen kemikaalien kesto, kulutuksen kestävyys sekä hyvä UV-säteilyn ja sään kesto. Lisäksi POM ELS on luja ja kova materiaali, joten elektroniikka- ja kemianteollisuuden lisäksi se soveltuu myös mekaniikka- ja ajoneuvoteollisuuteen. Poikkeuksellisen hyvien kulutusominaisuuksien ansiosta materiaali soveltuu myös liukusovelluksiin.

POM AST on antistaattinen materiaali, jonka pintavastus on 10^10 Ω ja ominaisvastus 10^9 Ω. POM AST ei sisällä hiiltä, joten sen käyttö on mahdollista myös puhdastiloissa tai -sovelluksissa, joissa on suuret hygieniavaatimukset. Materiaali soveltuu mm. elektroniikkateollisuuden, puolijohdeteollisuuden sekä matkapuhelinteollisuuden käyttökohteisiin.

POM_ELS_1000x500px (1)

Muut seostetut POM laadut

POM + PE materiaali on nimensä mukaisesti polyeteenillä seostettu POM laatu. Materiaalin parhaita etuja ovat POM:n hyvä mekaaninen lujuus, mittatarkkuus ja vedenimeytyminen sekä polyeteenin alhainen kitkakerroin ja hyvä kulutuksen kesto.

POM + PTFE materiaalissa POM-H muovi on seostettu polytetrafluorieteenillä (PTFE). Materiaalilla on erinomaiset liukuominaisuudet, pieni kitkakerroin ja erinomainen kulutuksen kestävyys. POM + PE sekä POM + PTFE materiaalien käyttökohteita ovat mm. kosteudelle altistuvat liukulaakerit, liuku- ja ketjujohteet, ohjainrullat sekä muut vaativat liuku- ja johdekohteet.

POM GF25 on 25 % lasikuituvahvisteinen materiaali. Se soveltuu parhaiten kohteisiin, jotka altistuvat pitkäaikaisesti korkeille lämpötiloille ja kuormitukselle. Materiaalin erikoisominaisuuksia ovat hyvä mittapysyvyys, hyvä mekaaninen ja kemikaalien kesto sekä suuri virumislujuus. Lisäksi POM GF25 on sähköä eristävä materiaali. Se soveltuu mm. elektroniikkateollisuuden ja mekaniikkateollisuuden käyttökohteisiin. Tarkempia sovelluskohteita ovat esimerkiksi vivut, tulpat, jousielementit ja rullat.

Valitse oikea muovilaatu kuin muovin ammattilainen

Muovimateriaalin valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla on helppo rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä. Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset löytävät heille sopivan muovimateriaalin. 

Materiaalivalinnan helpottamiseksi olemme koonneet Muovimateriaalin valintaoppaan. Oppaassa käydään läpi 12-kohtainen valintamenetelmä, jonka avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin. Tämä menetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.

New call-to-action

 

Aiheet: Polyasetaali (POM), Tekninen muovi

POM-muovia käytetään laajasti koneenrakennuksessa. Sitä hyödynnetään kohteissa, joissa vaaditaan mittatarkkuutta, pientä kitkaa sekä kulutuksen- ja kuormituksenkestävyyttä.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki