Aikolon blogi

Aikolon on jahti- ja venevalmistajien muovikumppani

Tiia Jalkanen 7.4.2022 16:30
Tiia Jalkanen

Meillä on pitkä historia veneteollisuuden muovikumppanina toimimisesta. Olemme valmistaneet muun muassa pulpettiveneiden ja day cruiserien tuulilaseja sekä isompien moottoriveneiden fly bridge tuulenohjaimia. Vene- ja jahtivalmistajat hyötyvät kirkkaiden muovien eduista enenevissä määrin, sillä ne mahdollistavat kevyempien jahtien ja veneiden rakentamisen sekä niiden energiatehokkuuden parantamisen.

white yatch with shadings

Miksi lasi kannattaa korvata veneissä ja jahdeissa kirkkailla muoveilla?

Energiatehokkuus ja painon vähentäminen ovat kasvavia trendejä monella toimialalla. Tämä pätee myös jahti- ja veneteollisuuteen, jonka pyrkimyksenä on parantaa energiatehokkuutta hyödyntämällä kevyempiä materiaaleja.

Kirkkaat muovit ovat erinomainen ratkaisu painon vähentämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Akryyli (PMMA) ja polykarbonaatti (PC) ovat molemmat lasia iskulujempia materiaaleja, mutta niiden paino on vain puolet lasin painosta. Kevyemmällä materiaalilla saadaan merkittävä ero jahdin tai veneen kokonaispainoon, kun ikkunat, kattoluukut sekä tuulenohjaimet valmistetaan kirkkaista muoveista.

Akryylillä on lähtökohtaisesti polykarbonaattia parempi UV-säteilyn sekä naarmuuntumisen kesto. Lisäksi akryylin etuna ovat sen korkea valonläpäisyarvo (92 %) sekä helppo työstettävyys lasiin verrattuna. Akryylistä voidaan valmistaa lasia korvaavia tuotteita, jotka on muotoiltu uudella tavalla. Polykarbonaatilla puolestaan on erinomainen iskulujuus lasiin verrattuna (200 kertaa parempi).

Muoviasiantuntijamme Martti Hahtonen vieraili Monaco Yacht Show’ssa syksyllä 2021, tutustu hänen kirjoittamaansa blogitekstiin:

Kovapinnoite parantaa akryylin ja polykarbonaatin ominaisuuksia

Kovapinnoitetut Aikon® PMMA Hard (akryyli) sekä Aikon® PC Hard (polykarbonaatti) ovat erinomaisia lasia korvaavia materiaaleja jahteihin ja veneisiin.

Valettu, kovapinnoitettu Aikon® PMMA AR 4023 soveltuu hyvin haastaviin meriolosuhteisiin. Kovapinnoitteen ansiosta akryylilevyllä on:

  • entistä parempi UV-säteilyn sekä vaihtelevien sääolosuhteiden kesto
  • hyvä kulutuksen ja naarmuuntumisen kesto
  • parannettu kemikaalien kesto

Akryylilevyn kovapinnoittamisessa on käytetty Momentive SilFORT PHC XH100P kovapinnoitetta, joka parantaa myös levyn kemikaalien kestoa. 

Molemmin puolin pinnoitettu Aikon® PC AR 2021 on erittäin iskuluja materiaali jahteihin. Kovapinnoitetussa polykarbonaattilevyssä yhdistyvät:

  • erinomainen iskulujuus
  • korkea naarmuuntumisen kesto
  • parannettu UV-säteilyn kesto

Lisäksi PC-levyn pinnat kestävät hyvin kemikaaleja ja puhdistusaineita. Aikon® PC AR 2021 on kovapinnoitettu Momentive SilFORT AS-4000 premium-pinnoitteella. 

Uusia lasitusinnovaatioita älyteknologian avulla

Voimme laminoida jahtien lasituksiin älyteknologiaa, kuten tummennuskalvoja, yksityisyyttä suojaavia opaalikalvoja sekä läpinäkyviä infonäyttöjä. Gauzyn kalvoteknologian integroiminen jahtien ikkunoihin lisää mukavuutta ja yksityisyyttä. Ikkunan tummennusta säätävä SPD tummennuskalvoteknologia mahdollistaa ikkunan läpäisevän valon optimoimisen. Ikkunoiden tummentaminen pitää jahdin sisätilat viileämpänä ja sen ansiosta säästävät viilennyksessä käytettävää energiaa. Gauzyn PDLC kalvoteknologia puolestaan suojaa yksityisyyttä satama-alueella. Opaalinen PDLC-kalvo toimii helposti napin painalluksella.

LUMINEQ® läpinäkyvien näyttöjen laminoiminen ikkunoihin vähentää erillisten mittaristojen tarvetta. Läpinäkyvien näyttöjen avulla meriolosuhteiden tai jahdin toimintojen seuraaminen on helppoa. Näytöt parantavat jahtien ja veneiden käyttäjäkokemusta vaikuttamatta ikkunoiden optisiin ominaisuuksiin.

LASI vs. MUOVI -vertailu: Miten materiaalien ominaisuudet eroavat toisistaan?

Oletko miettinyt lasin korvaamista muovilla? Miten lasin ja kirkkaiden muovilevyjen ominaisuudet eroavat toisistaan? Tutustu LASI vs. MUOVI -oppaaseen, jossa vertailemme lasin ja kirkkaiden muovilevyjen (polykarbonaatti PC ja akryyli PMMA) 15 eri ominaisuutta. Vertailun avulla voit tehdä parempia materiaalivalintoja ottaen huomioon käyttökohteen tärkeimmät kriteerit.

New call-to-action

Korvaamalla lasia kirkkailla muoveilla voidaan parantaa merkittävästi jahtien ja veneiden energiatehokkuutta. Kovapinnoitetut kirkkaat muovit ovat kestävä materiaali vaativiin olosuhteisiin.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki