Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Keveitä ja kestäviä rakenteita meriteollisuudelle sopivilla muovimateriaaleilla

Stina Puolakanaho 19.8.2020 7:00
Stina Puolakanaho
Seuraa minua:

Meriteollisuuden kasvu on ollut globaalisti merkittävää viime vuosien aikana. Useilla telakoilla tilauskannat ovat täynnä jopa viideksi vuodeksi eteenpäin. Nykyajan aluksiin haetaan kevyempiä materiaaliratkaisuja, jotta pystytään vastaamaan päästövaatimuksiin sekä antamaan bruttopainosta enemmän tilaa uusille innovaatioille.

Muovimateriaalien hyödyt meriteollisuuden näkökulmasta:

  • keveys
  • materiaalien hyväksynnät/sertifikaatit
  • hyvä iskunkestävyys (esim. PC)
  • mahdollisuus hyvään säänkestoon
  • korroosiovapaus
  • materiaalien monipuoliset työstömahdollisuudet
  • muovien valmistuksen pieni hiilijalanjälki suhteessa esimerkiksi metalleihin

YardMate_Member_logo_2017_web

Materiaalien vaatimukset keskittyvät meriteollisuudessa eri hyväksyntöjen ja sertifikaattien ympärille. Näitä ovat mm. MED-hyväksyntä, EN ISO 23936-1 ja NORSOK M-710.
MED-hyväksynnän saatuaan materiaali voi käyttää ruorimerkkiä, mikä viittaa varusteiden turvallisuuden ja laadun täyttymiseen hyväksytyllä tasolla. Tietyt muovimateriaalit pystyvät vastaamaan vaatimuksiin esim. Alucore®, Alucobond®Plus ja PC FR. Paloturvallisuuden ja laadun lisäksi merelliset olosuhteet vaativat ulkokansilla sääolosuhteiden kestävyyttä. Korroosion kestävyyden parantamiseksi voidaan tietyille alumiinikomposiiteille tehdä erillinen pinnoitus.

 

Erilaiset käyttökohteet vaativat erityyppisiä materiaaleja

MeriliikenneteollisuusRisteilyaluksille sopivia muovimateriaaleja on tarjolla mm. parvekkeiden väliseiniin, kalusteisiin, hyttien seiniin ja ravintolaratkaisuihin. Hyviä materiaaleja näihin ovat mm. Alucore®, Kapa®tech, PC, PMMA XT ja PMMA GS sekä PE500.

Veneissä muovia käytetään mm. tuulilaseissa, kattoluukuissa ja kojelaudan mittariston taustalevyissä.

Offshore kohteisiin sopivia muoveja löytyy mm. tiivisteisiin, holkkeihin ja pumppujen komponentteihin näitä ovat PEEK, PTFE ja POM.

Satamissa liukukiskot, ponttonit, portit ja suojat voidaan toteuttaa myös muovimateriaaleilla.

 

Mahdollisuudet muovimateriaalien käyttökohteelle ovat laajat. Pääset tutustumaan tarkemmin materiaalivaihtoehtoihin ilmaisesta Meriliikenneteollisuus oppaastamme, lataa opas alla olevasta kuvasta tai tästä linkistä

Meriliikenneteollisuus opas

 

 

Aiheet: Meriliikenneteollisuus, Meriteollisuus, Ruorimerkki, Risteilyalukset, Veneet, Satamat, Offshore

Materiaalien vaatimukset keskittyvät meriteollisuudessa eri hyväksyntöjen ja sertifikaattien ympärille.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki