Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Kevyet ja hyvin valoa hajottavat valaisinteollisuuden muoviratkaisut

Marko Koljonen 23.9.2021 6:30
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Suomessa valmistetaan laadukkaita muotoilijoiden suunnittelemia valaisimia, jotka ovat ajattomia ja kestävät sukupolvelta toiselle. Monet optiset muovit soveltuvat hyvin valaisinteollisuuden tarpeisiin. Muoviosia käytetään erityisesti valaisinkuvuissa ja varjostimissa. Valaisinkuvuissa käytettävät muovit lämpömuovataan haluttuun muotoon kuvun designin mukaisesti.

Valaisinten lisäksi myös valomainoksissa ja -opasteissa käytetään laadukkaita muovimateriaaleja. Optisten muovien etuja ovat mm. materiaalin keveys sekä diffuusointikyky. Oikean LED-diffuusorin valinta on suuressa roolissa ja diffuusori tulee valita valaisimen käyttötarkoituksen ja designin mukaan.

Optisista muovimateriaaleista akryylia (PMMA), polykarbonaattia (PC) ja PETG -materiaalia voidaan käyttää diffuusoreina. Lisäksi näiden materiaalien sisällä on erilaisia laatuja, jotka soveltuvat nimenomaan valaisinteollisuuden tarpeisiin.

valaisinteollisuus_banner_2560x1440px

Mitä diffuusio ja valonläpäisy tarkoittaa?

Diffuusio on valon hajoamista. Yleisin vaatimus diffuusiolle on, että led-pisteet (hotspotit) häviävät näkyvistä. Sen lisäksi valon pitää hajota tasaisesti pinnalle. Valonläpäisy tarkoittaa, kuinka paljon valoa diffuusori päästää valonlähteen toiselle puolelle. Valonläpäisy ilmoitetaan prosenteissa.

Diffuusorin valintaan vaikuttavat:

 • materiaalin vahvuus
 • valonläpäisy
 • muoto
 • pinta
 • työstömenetelmät
Lisäksi on olemassa eri materiaaleja, joilla on erilaisia ominaisuuksia sekä eri käyttökohteita, joissa on erilaisia vaatimuksia.

Diffuusoivat muovit

Miksi on olemassa erilaisia diffuusoreita?

Diffuusorit voidaan jakaa standardi ja premium diffuusoreihin. Standardi diffuusorit toimivat hyvin valodiffuusoreina, mutta ne eivät hajota valoa yhtä tasaisesti kuin premium diffuusorit. Lisäksi niiden valonläpäisy ei ole premium diffuusoreiden tasolla. Standardi diffuusorit ovat edullinen ratkaisu valon hajottamiseen ja tähän tarkoitukseen soveltuvat esimerkiksi PMMA XT, PC sekä PETG materiaalit.

Premium diffuusorit ovat suunniteltuja ja optimoituja materiaaleja valon hajottamiseen erityisesti LED-sovelluksissa. Niillä on erinomaiset valonläpäisy- ja diffuusio-ominaisuudet ja niiden ansiosta vähemmällä valonteholla saavutetaan erinomainen lopputulos. Premium diffuusorien käyttö on energia- ja kustannustehokas ratkaisu ja niistä löytyy myös palosuojattuja materiaaleja. Premium diffuusoreiksi soveltuvia materiaaleja ovat esimerkiksi PMMA LED sekä PC DX LED.

Miten valitsen oikean LED-diffuusorin?

Olemme tehneet oppaan diffuusoivien muovien käytöstä. Oppaan avulla:

 • Tutustut optisiin muovimateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin.
 • Opit, milloin valita diffuusoriksi akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC) tai
  amorfinen polyesteri (PETG) .
 • Opit lisää standardi diffuusoreiksi ja premium diffuusoreiksi soveltuvista materiaaleista.
 • Tiedät, mitä tarkoittaa valonläpäisy, diffuusio ja diffuusorin tehokkuus.

Lisäksi olemme tehneet listan suositelluista materiaaleista käyttökohteittain. Lataa opas alla olevasta kuvasta tai tästä linkistä.

Valaisinteollisuus - Opas diffuusoivien muovien käyttöön_vaaka

 

 

Aiheet: Valaisinteollisuus, Diffuusoiva muovi, Standardi diffuusori, Premium diffuusori

Monet optiset muovit soveltuvat hyvin valaisinteollisuuden tarpeisiin. Niiden etuja ovat mm. keveys ja valon hajottamiskyky.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki