Aikolon Blogi

 Aikolon Blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Kumpi on optisesti parempi - lasi vai lasinkirkas muovilevy?

Marko Koljonen 31.10.2018 12:10
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Lasia ja lasinkirkkaita muoveja voidaan vertailla useiden eri ominaisuuksien kautta. Yksi sellainen on läpinäkyvyys eli kuinka paljon materiaali päästä valoa läpi. Siinä ei ole käytännössä kovin suurta eroa lasin ja lasinkirkkaiden akryylin (PMMA) ja polykarbonaatin (PC) välillä. Yksi keskeinen ominaisuus lasinkirkkaissa käyttökohteissa, jonka läpi katsotaan ja halutaan mahdollisimman vääristymätön kuva, on materiaalin optinen laatu. Mitä korkeampi optinen laatu, sen todenmukaisemmin näet lasinkirkkaan materiaalin takana olevat objektit ja niiden liikkeet. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi ajoneuvoissa, missä optinen vääristymä voi aiheuttaa virheitä kuljettajalle ajoneuvon ohjaamisessa.

Hyvälaatuinen lasi on optisesti erinomaista. Pitäkäämme sitä tässä vertailun lähtökohtana lasinkirkkaille muoveille. Jotta tarkastelu ei paisuisi liikaa, niin tarkastellaan tässä kolmea lasinkirkasta muovilaatua:

PC_4_transp1) suulakepuristettua akryylia (PMMA XT)

2) valettua akryylia (PMMA GS) sekä

2) suulakepuristettua polykarbonaattia (PC)

Tässä kohtaa vain mainintana, että usein unohdetaan lasinkirkas PETG, joka on myös hyvä valinta moneen kohteeseen.

Takaisin siis akryylin ja polykarbonaatin optiseen laatuun. Kun lasinkirkkaan muovilevyn optista laatua mietitään, niin pitää aina lähteä liikkeelle levyn valmistusmenetelmästä. Suulakepuristaminen eli ekstruusio on yleinen muovilevyjen ja -kalvojen valmistusmenetelmä. Siinä muovimateriaali työnnetään ekstruuderista telojen läpi levyksi. Tämän valmistusmenetelmän johdosta muovilevyyn syntyy tietyssä suunnassa aaltomaisuutta. Tämä aaltomaisuus aiheuttaa lasinkirkkaassa levyssä jonkin verran optista vääristymää. Toinen yleinen muovilevyn valmistusmenetelmä on valaminen, jossa muovilevy valmistetaan muottiin valamalla. Tällä valmistustekniikalla levyyn ei synny aaltomaisuutta, ja se optisesti erinomainen, lähes lasinveroinen. Niinpä muovilevyissä valetut laadut ovat aina suulakepuristettuja laatuja parempia optisessa laadussa.

Lasinkirkkaiden muovilevyjen valintaan liittyy kuitenkin usein muitakin ominaisuuksia kuin optinen laatu ja materiaalin valinta tehdään useiden eri kriteerien pohjalta. Kirjoitimme oppaan missä vertailimme lasia ja lasinkirkasta muovia useiden eri ominaisuuksien kautta. Lataa opas ja saat arvokasta tietoa lasin ja lasinkirkkaiden muovien eroista.

Pääset lataamaan oppaan (Lasi vs. Muovi -vertailu lasin ja kirkkaiden muovilevyjen PC ja PMMA välillä) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action


 

Aiheet: Polykarbonaatti (PC), Akryyli (PMMA), Lasinkirkkaat muovit, Optinen muovi

Kun lasinkirkkaan muovilevyn optista laatua mietitään, niin pitää aina lähteä liikkeelle levyn valmistusmenetelmästä. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki