Muovikoulu blogi
Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Mitä tarkoittaa muovien hetkellinen ja jatkuva lämmön kesto?

Marko Koljonen 29.3.2019 20:54
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovien lämmön kesto on yksi tärkeimmistä muovin valintakriteereistä. Muovien laatujen välillä on erittäin suuria eroja lämmön kestävyydessä ja myös lämpörasituksen aika saattaa vaikuttaa olennaisesti muovilaadun valintaan.

kylmarasitusMuovien lämmönkestävyyttä mitataan hetkellisellä eli lyhytaikaisella lämmönkestävyydellä sekä jatkuvalla eli pitkäaikaisella lämmönkestävyydellä. Hetkellinen lämmönkestävyys tarkoittaa yleensä noin minuuttien tai korkeintaan muutamien tuntien kestävyyttä hieman valmistajan ilmoitustavasta ja materiaalista riippuen. Jatkuva eli pitkäaikainen lämpötilan kesto taas kertoo sen, miten hyvin muovilaatu kestää vähintään 20 000 tuntia. Kestomuovien ja kertamuovien (komposiitit) jatkuvat käyttölämpötilat ovat yleensä välillä -269  - +300C. Hetkellisessä käytössä tietyt muovilaadut voivat kestää lähes 500 C asteen lämpötiloja. 

lamporasitusEsimerkiksi polyasetaalin eli POM materiaalin pitkäaikainen lämpötilan kesto noin +100C ja hetkellinen eli lyhytaikainen lämpötilan kesto +140C. Hetkellisen ja pitkäaikaisen lämpötilan keston ero on jopa 40 C astetta. Tämä voi olla ratkaiseva tieto, kun valitaan materiaalia vaikkapa johonkin teolliseen käyttökohteeseen, missä korkeita lämpötiloja on vain lyhytaikaisesti ja pitkäaikainen lämpötilan kohteessa jää selvästi alhaisemmaksi. Tällöin voisi muovimateriaalin valinta lämmönkeston osalta perustua hetkelliseen lämpötilan kestoon. Materiaalin valmistajien antamat lämpötilan keston arvot ovat suuntaan antavia ja parhaan varmuuden siitä saa aina käytännön testauksella.

 

Teimme muovien lämpörasituksesta oppaan jossa on kattavat ja selkeät taulukot noin 100 muovilaadun lämmönkestävyydestä, sekä niiden lämpölaajenemisesta. Se on erinomainen apu muoviosien suunnittelussa. 
Pääset lataamaan Muovien lämpörasitusoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

 

Muovien lamporasitusopas

 

Meillä on opas myös muovimateriaalin valinnasta. Siinä kerromme systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan Muovimateriaalin valintaoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalien valintaoppaan latauslinkki

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovin lämpötilankesto, Muovin lämpölaajeneminen, Muovien lämmönkestävyys, Muovin kylmänkesto, Muovien hetkellinen lämmönkestävyys, Muovien pitkäaikainen lämmönkestävyys

Muovien lämmönkestävyyttä mitataan hetkellisellä eli lyhytaikaisella lämmönkestävyydellä sekä jatkuvalla eli pitkäaikaisella lämmönkestävyydellä.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki