Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Miten keventää erikoisajoneuvoja ja parantaa energiatehokkuutta?

Tiia Jalkanen 31.1.2023 9:49
Tiia Jalkanen

Ajoneuvojen sähköistyessä painon merkitys ja energiatehokkuus kasvavat entisestään. Teollisten muovien avulla ajoneuvojen kokonaispainoa on onnistuttu laskemaan, mutta energiatehokkuutta on mahdollista parantaa entisestään. Teknisistä, optisista ja perusmuoveista valmistetaan keveitä ja kestäviä komponentteja erikoisajoneuvoihin sekä ohjaamoihin, joilla on positiivinen vaikutus niin energiatehokkuuteen kuin hiilijalanjälkeen.

AikoMachinessä on kuvattu mihin erikoisajoneuvon osiin voidaan valmistaa teollisista muoveista

Teolliset muovit tarjoavat monia etuja

Teollisten muovien yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on materiaalien keveys. Tämän lisäksi laadukkaista muovimateriaaleista valmistetut muovikomponentit ovat iskulujia ja kulutusta sekä erilaisia sääolosuhteita kestäviä. Eri komponentteihin löytyy yleensä vaihtoehtoisia materiaaleja asiakkaan tarpeiden mukaan. Yllä oleva kuvitteellinen AikoMachine kuvaa, mitä kaikkia koneen osia voidaan valmistaa teollisista muoveista. Alla käymme läpi yleisemmät teollisista muoveista valmistettavat erikoisajoneuvojen ja ohjaamojen osat.

ECE R43 hyväksyt ikkunat ohjaamoihin ja erikoisajoneuvoihin kovapintaisesta polykarbonaatista

Kovapintaisesta polykarbonaatista, Aikon® PC Hard, valmistetaan ECE R43 hyväksyttyjä ikkunoita ohjaamoihin ja erikoisajoneuvoihin. Valmistamme myös ISO 21876 -standardin mukaisia ikkunoita, jotka takaavat kuljettajan turvallisuuden teräketjun rikkoutuessa.

Turvallisuuden lisäksi kovapintaisesta polykarbonaatista valmistetut ikkunat ovat lasia puolet kevyempiä ja kestävät hyvin naarmuuntumista sekä kemikaaleja. Ikkunoiden valmistaminen huomattavasti kevyemmästä materiaalista parantaa erikoisajoneuvon energiatehokkuutta.  Lisäksi pinnoitetut PC-ikkunat kestävät haitallista UV-säteilyä ja vaihtuvia sääolosuhteita ollen pitkäikäinen ratkaisu.

Muut muoviosat erikoisajoneuvoihin

Puomiston sisäiset liukupalat voidaan valmistaa esimerkiksi PE 1000 tai PET SL materiaaleista, joilla on alhainen kitkakerroin sekä hyvä kulutuksen kestävyys.

Ohjaamon kojelaudassa käytetään ABS materiaalia, joka tyhjiömuovataan. ABS pitää hyvin muotonsa ja sitä on helppo työstää.

Ohjaamon katto voidaan valmistaa tyhjiömuovatusta PE 300 tai ABS materiaalista. PE 300 on kustannustehokas polyeteeni.

Ajovalojen suojissa käytetään Aikon® PC Hard materiaalia. Kovapinnoite suojaa polykarbonaattia kulutukselta ja UV-säteilyltä.

Kateosissa ja renkaansuojissa käytetään esimerkiksi ABS tai PE 300 materiaaleja, jotka tyhjiömuovataan. Lisäksi renkaansuojia voidaan valmistaa tyhjiömuovatusta PP+ materiaalista, jolla on hyvä korroosion ja kemikaalien kesto.

Kustannustehokkuutta ja parempaa laatua kokonaisratkaisun avulla

Aikolonilla on pitkä kokemus yhteistyöstä erikoisajoneuvovalmistajien kanssa. Olemme toimineet alan asiantuntijoiden kanssa läheisessä yhteistyössä jo 35 vuoden ajan. Palvelemme muun muassa metsäkoneiden, traktorien, pienkuormaajien, hälytysajoneuvojen sekä panssaroitujen ajoneuvojen valmistajia.

Uuden kokonaisratkaisun avulla tarjoamme entistä kattavamman paletin erikoisajoneuvo- ja ohjaamovalmistajille. Laajan materiaalivalikoiman ja koneistuskapasiteetin lisäksi olemme erikoistuneet kirkkaiden muovien – polykarbonaatin ja akryylin – pinnoittamiseen, laminoimiseen, silkkipainamiseen ja merkitsemiseen sekä lämpömuovaukseen. Muovihankintojen keskittäminen asiantuntevalle muovikumppanille lisää niin kustannus- kuin energiatehokkuutta, kun muovikomponentteja ei tarvitse rahdata edestakaisin useita kertoja. Lisäksi laadunhallinta paranee, kun yksi kumppani on vastuussa tuotteiden toimitusketjusta.

Mikäli tarvitset apua muoviasioissa, ota meihin yhteyttä. Asiantuntijamme auttavat mielellään sinua energiatehokkuuden parantamisessa sopivan muoviratkaisun avulla.

New call-to-action

Aiheet: Erikoisajoneuvot ja ohjaamot

Tehosta erikoisajoneuvojen energiatehokkuutta ja pienennä niiden hiilijalanjälkeä keveiden ja kestävien muovikomponenttien avulla. Yhdessä muovien asiantuntijoiden kanssa löydät parhaan ratkaisun.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki