Aikolon Blogi

Miten onnistun valitsemaan oikean muovin?

Marko Koljonen 2.7.2018 16:04
Marko Koljonen
Seuraa minua:

"Aikolon Oy, kuinka voin auttaa? - Tarvitsen muovia saako sitä teiltä?
Kyllä meiltä muovia saa. Minkälaista muovia tarvitsette? - Ihan vaan muovia." 

Tämän tyyppinen keskustelun aloitus on välillä arkipäivää asiakaspalvelussamme. Asiakas tietää tarvitsevansa muovia, mutta siihen tietotaito muoveista sitten jääkin.
Muovilaatuja on olemassa kymmeniä ja kun erilaiset seokset lasketaan mukaan niin satoja.  Niiden ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon ja juuri ominaisuudet määrittävät muovimateriaaleille soveltuvia käyttökohteita. 

halbzeuge2

Esimerksi lämpötilankesto vaihtelee muovilaaduissa -270c aina yli +400c asteeseen. Toiset muovilaadut kestävät kulutusta erittäin hyvin, toiset todella huonosti. Kemikaalien kestoissa on valtavasti vaihtelua. Tässä siis vain muutamia ominaisuuksia mainitakseni. Ei siis ole olemassa mitään yleispätevää "ihan vaan muovilaatua" vaan oikea muovimateriaali valitaan ominaisuuksiensa perusteella käyttökohteeseensa. 

Miten valinta sitten tehdään? Tarvitaanko tähän vuosikymmenien kokemus, jotta valitaan aina oikea laatu? Vastaus on, että pitkä kokemus auttaa paljon, mutta se ei ole edellytys onnistuneelle materiaalivalinnalle.  Muovien valintaa voidaan ja sitä tuleekin lähestyä systemaattisesti.  Liikkeelle lähdetään aina käyttökohteesta ja sen lisäksi käydään läpi muun muassa lämpötilankeston  vaatimukset. Poissulkevalla valintatekniikalla päästään lopulta tilanteeseen, missä jäljellä on enää yksi tai muutama käyttökohteeseen sopiva muovilaatu tai ei yhtään.  

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin. 

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä. 

Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovin lämpötilankesto, Muovilaadut, Muovin ominaisuudet, Muovin käyttökohteet, Muovin kulutuksen kesto

Tuotteen toimivuutta, turvallisuutta ja käyttöikää koskevat vaatimukset voidaan täyttää vain silloin, kun tuote on valmistettu oikeasta muovimateriaalista, joka valitaan ensisijaisesti käyttökohteen olosuhteiden mukaan.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki