Vain Muovi elämää...

Vain Muovi elämää -juttusarjassa kerrotaan minkälaisia töitä Aikolonissa tehdään ja ketkä ovat niiden taustalla!

Monitoiminainen Tuija - kaikki hommat hoituu!

Pirjo Bovellan 17.12.2020 11:12
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Haastattelussa Tuija Hahtonen - monitoiminainen, joka tuli Aikolonille töihin 1997 ja on nyt vaihtamassa toiseen muovialan yritykseen.

Tuija ja pingviinit
Pääsin Etelämantereen reissulla yhteiskuvaan pingviinien kanssa.


Miten kiinnostuit muovialasta – oliko se jo ajatuksissa, kun hait töihin Aikolonille?

Tekniikka on kiinnostanut ihan pienestä pitäen. Isäni sanoi naureskellen, että en ollut pikkutyttönä nukeista niinkään kiinnostunut, vaan tarvitsin ruuvimeisselin, jolla kiristin traktoreissa ja erilaisissa maatalousvälineissä ruuveja. Siitä lähti kiinnostus tekniikkaan ja kun oli aika hakea opiskelemaan, niin ensimmäinen vaihtoehto oli TEKU. Seuraavana vuonna kuitenkin mietin, että olisiko se oma ala sittenkin kauppatieteet, mutta tekniikka voitti.

Tekussa oli jonkun verran kursseja muoveista, mutta se oli ihan pintaraapaisua – en oikeastaan tiennyt muoveista yhtään mitään, kun tulin Aikolonille töihin. Työhaastattelussa minulta kysyttiin, että haluanko vastuullisen työpaikan ja sanoin siihen heti KYLLÄ! Työn ohessa opiskelin konetekniikan diplomi-insinööriksi ja siellä muoveista kerrottiin jo hieman enemmän.


Minkälaisia työtehtäviä olet tehnyt, oletko pysynyt laskuissa, kuinka monta työtehtävää ollut?

Tulin Aikolonille töihin 28.12.1997 yrityksen vetäjäksi. Siihen aikaan meitä oli yrityksessä yhteensä neljä työntekijää, joista Arppa on edelleenkin töissä Aikolonissa. Ensimmäiset 10 vuotta kaikki muut työntekijät olivat miehiä, mutta olin tottunut opiskeluaikoina siihen, että olin ainut nainen. En ajatellut olevani uranuurtaja tällä alalla, mutta usein tiedusteltiin miespuolisen myyjän perään, ennen kuin ehdin muoveista kertomaan. Uskon kuitenkin, että se on tietotaito ja persoona, joka ratkaisee, että pärjää teknisellä alalla.

Aiheeseen liittyen mieleeni on jäänyt yksi hauska muisto siitä, kun tulin Aikolonille töihin. Seinillä oli kalentereita, joiden kuvissa oli vähäpukeisia naisia. Yhtäkkiä kalenterit olivat hävinneet seiniltä ilman, että aiheesta olisi puhuttu ääneen. Mielestäni se oli aika hieno osoitus miehiltä minulle.

Siihen aikaan Aikolonilla tehtiin moottorikelkan tuulilaseja ja liukukiskoja sekä lisäksi muovien tukkumyyntiä. Liikevaihto oli pientä n. 3 miljoonaa markkaa. Vuonna 2000 tuli ensimmäinen työstökeskus, jolloin alettiin myymään koneistettuja kappaleita. Siihen saakka oli vain sirkkelöity, porattu ja tehty lämpötaivutuksia.

Käytännössä olen tehnyt Aikolonilla ihan kaikkea paitsi suunnittelua/ohjelmointia. Alun perin ajattelin, että trukilla en lähde ajamaan, että pitää olla joku homma, jonka pojat tekevät. Sitten kun muutaman kerran odottelin tavaran saantia hyllystä, niin ajattelin, että aivan sama ja sen jälkeen olen ajanut trukilla. Tavoitteena on ollut, että pystyn periaatteessa tuuraamaan ketä tahansa.

Mikä näistä työtehtävistä on ollut itsellesi tärkein?

Tykkäsin eniten siitä, kun Aikolon oli vielä pieni yritys ja oli tosi helppo toimia, kun tiesi missä mennään kaikkien kanssa. Aikolon on kasvanut hurjasti viime vuosina ja on tullut eri osastoja, joka on kasvun myötä ihan normaalia, mutta nyt ei enää pystykään olemaan ihan kaikessa mukana. Itse tykkään siitä, että tietää kaikesta kaiken, tai ainakin kuvittelee tietävänsä. 😊

Olen haastatellut melkein kaikki Aikolonille tähän saakka tulleet henkilöt. Vantaa on eri asia, koska sen henkilökunta tuli yrityskaupan mukana.

Satoja henkilöitä on tullut haastateltua ja onnistumisia on tullut, koska pysyvyys talossa on hyvä. Saman henkiset ihmiset tulevat keskenään hyvin toimeen. Tulevaisuudessa tätä tehtävää jaetaan osastoihin, joten on mielenkiintoista nähdä, miten tilanne muuttuu – vai muuttuuko?

Kehityskeskusteluissa on selkeästi tullut esille positiivinen palaute kaikilta, että meillä on hyvä porukka.

Mitkä ovat merkittävimmät muutokset Aikolonissa tänä aikana, kun olet ollut mukana?

Ensimmäisen työstökeskuksen osto ja konepajan kasvattaminen sekä nykyisten tilojen hankkiminen. Lisäksi Vantaan yksikön oston myötä laajensimme muoviosaamistamme ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Siitä Lasselle kiitos, itse olisin ollut varovaisempi investoinneissa. Ensimmäinen työstökeskus Ouluun oli Cosmec, joka on edelleen käytössä Aikolonilla.

Mieleen jäänyt muisto?

Hyviä asioita on tosi paljon, niistä on hankala nostaa mitään yksittäistä asiaa. Aikolonin 35-vuotisjuhlista on kyllä tosi hyvä muisto. Varsinkin siitä, kuinka koko porukka osallistui innoissaan juhlan järjestämiseen. Täytyy vain sanoa, että tämä porukka on niin mukavaa, että joka päivä on melkein kuin juhlaa! 😉

Mitä teit ennen Aikolonia?

Tulin käytännössä suoraan valmistumisen jälkeen Aikolonille töihin. Olin ollut kesätöissä Kemiralla ostopuolella, Pyhäsalmen kaivoksella kunnossapidossa ja kotona tehnyt maatilan hommia. Yhden kesän olin leipomossa töissä.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat?

Nyt pääsen keskittymään omaan yritykseeni, joka on toiminut jo muutaman vuoden eli verkkokauppa Muovia. Työ muovin parissa siis jatkuu ja nyt on niin sanotusti paluu juurille eli saan pitää taas kaikkia lankoja käsissä - ainakin vielä toistaiseksi. Olemme pieni kasvava yhtiö ja vaikka pyöritään saman kauppatavaran, muovin ympärillä, niin asiakaskunta on hyvin erilainen – pienyrittäjät ja yksityishenkilöt, joka tuo erilaista virkeyttä kaupantekoon.

Palaan siis 20 vuotta ajassa taaksepäin ja alan taas kasvattamaan yritystä. Yrittäjyys on minulle se juttu!

Intohimon kohteet/harrastukset:

Työn lisäksi liikunta (pyöräily, sulkapallo, melonta, lenkkeily, laskettelu, hiihto), puutarhan hoito, leipominen ja matkustus.

Mitä haluat sanoa Aikolonilaisille?

Aikolonin henkilökunta on huippuluokkaa, ilman tätä väkeä ei oltaisi tässä! Tällä porukalla voi tehdä ihan mitä vaan, kunhan saa säilytettyä tämän yhtenäisyyden ja yhteishengen. Useasta suusta olen kuullut kiitoksena sen, että työkavereita on autettu aina, kiireessäkin. Aikolonilla on tulossa uusia investointeja ja tulevat vuodet ovat varmasti tosi haasteellisia, mutta antoisia.

Haikein mielin lähden, mutta en mene kauas. Loistavasta porukasta siirryn toiseen loistavaan porukkaan.

Lämpimät kiitokset näistä vuosista!

ping5

 

Aiheet: Aikolonin henkilökunnan esittely, Vain muovi elämää...

Aikolonin henkilöstöesittely blogi.

 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki