Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Muovikoulu testaa: Miten muovi käyttäytyy palaessaan?

Pirjo Bovellan 7.7.2021 7:15
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Kuten jo aikaisemminkin on todettu, muovilaatuja on olemassa kymmeniä, ja eri seosaineet mukaan lukien satoja erilaisia. Eri muovilaatujen tunnistaminen ei ole helppoa ja yhtenä tunnistamiskeinona käytetään polttokoetta.

Palaminen

Polttokokeessa muoveja tunnistetaan mm. savun hajun ja värin perusteella. Polyeteenin (PE) savun haju muistuttaa kynttilän hajua ja se on väriltään vaaleaa. Polystyreenin (PS) ja polyeteenitereftalaatin (PET) palaessa muodostuu tummaa savua. Polyvinyylikloridin (PVC) haju on pistävä ja savun väri on tumma.

Muovien palaessa savu koostuu usein mustista nokihiukkasista, jonka muodostumiseen vaikuttavat hapen määrä ja kaasumaisten aineiden rakenne. Polystyreeni (PS) ja Polyvinyylikloridi (PVC) tuottavat suurimmat savu- ja nokimäärät.

Muovien palamiseen vaikuttavat kappaleen muoto, muovin rakenne, lämpötila ja hapen määrä sekä palamiskaasujen sekoittuminen.

Muovikoulussa testattiin erilaisten muovien palamisen kestoa, mikä palaa ja mikä ei pala sekä sitä, miten muovi käyttäytyy palaessaan. Testi tehtiin pienellä käsitoholla, jolla saa 2100° C palavan liekin.

Testi tehtiin sen vuoksi, että viime aikoina on tullut esille tarpeita palosuojatuille muoveille. Esim. joukkoliikenteessä (junat, laivat, lentokoneet, linja-autot) materiaalit eivät saa palaa tai ylläpitää paloa. Halusimme itse testata ja nähdä miten ns. normaalit muovit vs. palosuojatut muovit käyttäytyvät palaessaan.

Aikolonin Muovitietoa sivuilta löytyy lisäksi oma osionsa siitä, miten eri muovilaadut ovat käyttäytyneet valmistajan polttotesteissä. Testissä on selitetty muovilaadun palavuus, polttokokeen liekin ulkonäkö, savun haju ja materiaalin muutos.

 

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Tämän Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien palamisen kesto, jossa testasimme käytännössä neljän ns. normaalin muovimateriaalin ja samojen materiaalien palosuojattujen versioiden palamisen kestoa. Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 8 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista.

 

Kaipaatko apua muovimateriaalin valintaan? Olemme uudistaneet Muovimateriaalin valintaoppaamme, jonka sisältö on nyt entistä kattavampi. Oppaassa  käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

  • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
  • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
  • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan ilmaisen kattavan Muovimateriaalin valintaoppaan alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

 

 

Lisäksi olemme tehneet oppaan Muovien lämpörasituksesta. Siitä löydät kattavat ja selkeät taulukot noin 100 muovilaadun lämmönkestävyydestä, sekä lämpölaajenemisesta. Opas on erinomainen apu muoviosien suunnittelussa. 
Pääset lataamaan Muovien lämpörasitusoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovien lamporasitusopas

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Muovien palamisen kesto

Muovikoulu testaa videolla vertailtiin ns. normi muovien ja palosuojattujen muovien käyttäytymistä palamis tilanteessa.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki