Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Muovilevyn vuosi #2020neverforget

Marko Koljonen 21.12.2020 10:17
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Alkuvuonna 2020 muovialalla tai millään muullakaan toimialalla ei ollut käsitystä siitä, mitä tämä vuosi tuokaan tullessaan. Maaliskuun alussa kaikille alkoi kuitenkin valjeta, että jotain tulee muuttumaan radikaalisti. Tuntematon ja odottamaton, ei-toivottu vieras COVID-19 oli hiipinyt takaovesta sisään kaikkialla maailmassa, ja pisti kirkkaiden muovilevyjen markkinat uuteen järjestykseen.

muovilevyn_vuosi_2020_1000x500px

Muoviteollisuuden levy- ja kalvotuotanto pyörivät normaaliin tapaansa, kunnes maaliskuussa tilauskirjat alkoivat täyttyä ennen näkemättömään tahtiin. Tilanne johti siihen, että tehtaat eivät voineet vahvistaa toimitusaikaa, ennen kuin saivat tilauksen sisään. Ja kun jätti tilauksen sisään, sai toimitusajan pahimmillaan loppuvuodelle 2020 tai jopa vuoden 2021 alkuun.

 

Tämä tuntematon vieras oli luonut täysin uuden globaalin markkinan: pisarasuojat koronan leviämisen estämiseksi ja siltä suojautumiseen. Yhtäkkiä pisaratartuntaa vastaan taisteltiin kaikilla mantereilla ja kaikissa maissa. Kaupat, hotellit, ravintolat, sairaalat ja yhä useammat asiakaspalvelupisteet tilasivat muovilevyä pisarasuojiin. Lisäksi yhä useampi terveydenhoitoalan ammattilainen ja asiakaspalvelija jatkoi työtään kasvovisiirin kanssa suojatakseen itseään ja muita saamasta tartuntaa. Kaikkeen tähän tarvittiin kirkasta muovilevyä- ja kalvoa, joita valmistettiin akryylista (PMMA), kierrätysakryylista (r-MMA), polykarbonaatista (PC), amorfisesta polyesterista (PETG) sekä polystryreenistä (PS). Materiaalia tarvittiin käsittämättömän paljon eikä kukaan ollut valmistautunut siihen.

 

Tämä uusi markkina syntyi ennen näkemättömän nopeasti ja ennen näkemättömällä vauhdilla. Siitä seurasi niin hyvää kuin huonoakin. Hyvää siitä seurasi monelle yritykselle, joiden liiketoiminta oli pysähtynyt koronan vuoksi kuin seinään kuten tapahtuma- ja messualalla. Moni löysi pisarasuojista ja kasvovisiireistä uuden tuotteen valmistettavaksi ja myytäväksi ja pystyivät sen vuoksi jatkamaan liiketoimintaansa. Toisaalta myös huonoja seurauksia tuli usealle teollisuuden yritykselle, kun muovilevyjen toimitusajat karkasivat käytännössä ulottumattomiin. Kesän jälkeen pisarasuojamarkkinat osoittivat kuitenkin saturoitumisen merkkejä ja sitä myöten myös muovilevyjen toimitusajat palasivat lähemmäs normaalimpaa tasoa, vaikkakin edelleen ne olivat poikkeuksellisen pitkiä.

 

Muovimarkkinat eivät koskaan tulee unohtamaan vuotta 2020. Sellaisen turbulenssin se aiheutti. Mutta on toinenkin syy, miksi tämä vuosi jää mieleen. Se on se hiljainen tehtävä, mitä muovista valmistetut pisarasuojat ja kasvovisiirit tekevät. Ne suojaavat meitä ihmisiä virustartunnoilta. Millään muilla materiaaleilla ei olisi kyetty reagoimaan ja vastaamaan tähän koronapandemian tuomaan haasteeseen. En uskalla edes kuvitella millainen määrä koronatartuntoja maailmassa olisikaan ilman näitä suojauksia.

 

Ihastuttavat Biolapset esiintyivät presidentinlinnan linnanjuhlissa 6.12.2020. Heillä oli tärkeä ja painava viesti meille kaikille. He lauloivat upean esityksensä kertosäkeessä näin:

”Rohkeesti ota pallosta kii, me ollaan vaikuttajii. Kaikki ystävät kuunnelkaa. Pelastetaan tää planeetta”.

Esitys jäi monen mieleen syystäkin ja herätti myös minussa niin tunteita kuin ajatuksiakin. Vaikka tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi esityksen jälkeen muovituotteiden korvaamiseen, niin edelleen näen muovin osana ratkaisua, en osana ongelmaa. Muovien keveys, helpot ja monipuoliset tuotantomenetelmät, nopea saatavuus, energiatehokas raaka-ainetuotanto ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen vahvistivat meille kaikille, että muovi on jatkossakin osa ratkaisua taistelussa erilaisia pandemioita ja ilmastonmuutosta vastaan.

 

Tulevaisuudessa muovi tulee olemaan osa älykkäitä materiaalivalintoja ja osa älykkäitä tuotteita. Muovia tullaan valitsemaan käyttökohteisiinsa järkevämmin ja harkitummin. Muovin kierrätysteknologiat kehittyvät ja kierrätystä itsessään kehitetään kovaa vauhtia. Tämä kaikki viitoittaa muovin tietä vahvaksi osaksi kestävää kehitystä. Mielestäni muoviteollisuus on kuullut biolasten viestin, ja olemme ottaneet rohkeasti pallosta kii. Nyt pidetään siitä kiinni, tiukasti.

 

Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme tästä vuodesta. Se oli erilainen ja selvisimme siitä yhdessä. Jatkamme avoimin ja odottavaisin mielin kohti vuotta 2021.

 

Aiheet: Aikolon, Muovien ammattilainen

Tulevaisuudessa muovi tulee olemaan osa älykkäitä materiaalivalintoja ja osa älykkäitä tuotteita.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki