Aikolon blogi

Muovilevyn vuosi 2021 #olipahanvuosi

Marko Koljonen 29.12.2021 7:45
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Osa blogin lukijoistamme muistanee viime vuoden blogini Muovilevyn vuosi 2020 #neverforget. Tämä vuosi ei ole ollut yhtään sen vähemmän ikimuistettava, itse asiassa päinvastoin. Aloitin muovialalla vuoden 2000 maaliskuussa. Tähän 21 vuoteen on mahtunut monenlaisia taloustilanteita sekä raaka-ainemarkkinoilla saatavuuden ja hintojen vaihteluja. Kuitenkaan mikään näistä aiemmista vuosista ei ole ollut lähellekään niin haastava kuin tämä vuosi.

Muovilevyn_vuosi_2021

Covid-19 pandemian alkaessa viime vuonna, teollisuuden kysyntä heikkeni useilla toimialoilla ja sen vuoksi muoviteollisuuden raaka-ainevarastoja supistettiin kysynnän mukaisesti. Ennustaminen tulevaisuudesta oli hankalaa, jopa mahdotonta. Viime vuoden lopussa maailma sai uutiset toimivien koronarokotteiden saapumisesta markkinoille ja hyvin nopeasti sen seurauksena  talousnäkymät kirkastuivat, kysyntä alkoi kasvamaan ja tilauskannat nousemaan kohisten. Poikkeuksellista tässä oli se, että lähes kaikki teollisuuden kysyntä alkoi elpymään samaan aikaan ja yhtäkkiä muoveja tarvittiin nopeasti ja paljon.

Toinen vuosi koronaa - mitä tapahtui?

Välittömästi vuoden 2021 alussa, alkoivat raaka-ainetoimittajien hinnankorotukset. Ensimmäinen tieto tästä odotti jo valmiiksi sähköpostissa, kun palasimme töihin uuden vuoden vietosta. Siitä seurasi ketjureaktio, jossa kaikki toimittajat yksi toisensa jälkeen alkoivat kertomaan tulevista hinnankorotuksista. Sen jälkeen niitä onkin tullut useamman kerran läpi koko vuoden, kaikilta raaka-ainetoimittajilta. Poikkeuksellista tässä on se, että kaikkien muovien raaka-ainehinnat ovat nousseet. Yleensä nämä kysyntäpiikit tai muut saatavuuteen tai hintaan vaikuttavat tekijät kohdistuvat vain osaan raaka-aineista. Nyt siltä ei ole välttynyt mikään raaka-aine. Lisäksi hinnankorotuksia on tullut jatkuvasti ja hyvin lyhyellä varoitusajalla, mikä on ollut poikkeuksellista muovin puolivalmisteteollisuudessa. Useat raaka-ainehinnat ovat nousseet kymmeniä prosentteja.

Hinnankorotusten seurauksena alkoivat saatavuuteen liittyvät haasteet. Toimitusajat alkoivat pitkittymään ja joissakin raaka-aineissa menivät jo niin pitkälle, että kaltaiseltamme tukkuliikkeeltä ja muovin puolivalmisteiden jatkojalostajalta alkoi kauppaa valumaan läpi sormien tai toimitusajat venyivät pitkiksi. Emme olleet emmekä ole asian kanssa yksin, vaan tämä on luonnollisesti koskenut kaikkia alan toimijoita ja ongelma on globaali. Toimitusajat eivät yksinkertaisesti kyenneet tietyissä raaka-aineissa vastaamaan kysyntään.

Kohti vuotta 2022 - mitä uusi vuosi tuokaan tullessaan?

Samaan aikaan myös tuotannon resurssien kanssa on ollut haasteita terveysturvallisuuden kanssa. Tämä on ollut tasapainoilua ihmisten terveydestä huolehtimisen ja riittävien tuotannon resurssien varmistamisen kanssa. Olemme tässä tehtävässä onnistuneet olosuhteisiin nähden hyvin.

Tämän vuoden marraskuussa löydetty omikron virus muuttaa taas tilannetta. Rajoitukset kiristyvät ja terveysturvallisuudesta huolehtiminen yrityksissä käy entistäkin haastavammaksi. Samaan aikaan muovin raaka-ainemarkkinoilla ei ole vielä varmuutta tilanteen tasoittumisesta ja saatavuuden parantumisesta ainakaan vielä ensi vuoden alkuun mennessä. Hintojenkaan nousun ei voi vielä sanoa olevan ohi. Näyttäisi siltä, että hintojen nousu saattaa jatkua vielä ensi vuoden alussa, ainakin joidenkin raaka-aineiden kohdalla.

Kaikesta huolimatta, vuosi 2021 on ollut ehkä opettavaisin vuosi, mitä olen itse saanut kokea urani aikana. Tästä pandemiastakin päästään jollain aikavälillä, ja toden totta toivon, että vuosi 2022 olisi viimeinen sen osalta.

Kiitämme kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme ymmärryksestä ja joustamisesta tämän vuoden aikana ja toivotamme erittäin hyvää ja rauhallista joulun aikaa sekä parempaa vuotta 2022.

Hyvaa Uutta Vuotta 2022

 

Aiheet: Aikolon, Muovien ammattilainen, Muovien asiantuntija

Covid-19 pandemia on vaikeuttanut muovin raaka-aineiden saatavuutta, joka puolestaan on aiheuttanut hintojen korotuksia. Poikkeuksellisesti hintojen korotus on kohdistunut kaikkiin muovimateriaaleihin.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki