Aikolon blogi

Muovimateriaalien saatavuus Q1/2023

Petri Määttä 17.1.2023 13:15
Petri Määttä

Ukrainan sota ja siitä johtuva Euroopan energiakriisi vaikuttaa edelleen muovimateriaalien saatavuusongelmiin. Globaalit markkinat ovat jatkuvassa epävarmuudessa ja tätä indikoivat myös nousevat inflaatio ja indeksikorot. Suuret eurooppalaiset muoviteollisuuden toimijat sijaitsevat pääasiassa Saksassa, jossa etenkin kaasun hinnan nousu aiheuttaa suurta painetta nostaa materiaalihintoja.

Aikolon_4E5A9710

Yleisesti granulaattien hinnat ovat laskeneet ja sen takia raakamateriaalien kustannukset ovat lähteneet lievään laskuun. Hintatasoon sillä ei ole kuitenkaan ollut vaikutusta, koska samanaikaisesti energia- ja työntekijäkustannukset ovat nousseet. Hintakehityksen tulevaisuutta on tällä hetkellä hyvin haasteellista arvioida, sillä markkinat säilyvät edelleen hyvin epävarmoina. Työskentelemme asiakkaidemme kanssa yhdessä, jotta nykytilanteen vaikutukset pystyttäisiin minimoimaan mahdollisimman tehokkaasti.

 Saksan liittohallitus on ottanut käyttöön laajan valikoiman avustustoimenpiteitä osana "puolustuskilpeään". Kokonaisuudessaan 200 miljardin euron pelastuspaketin tavoitteena on pyrkiä lieventämään jyrkästi nousevien kustannusten vaikutuksia, erityisesti energian hinnan nousun seurauksena. Paketin tavoitteena on suojella pieniä ja keskisuuria yrityksiä, sekä koko teollisuutta tuotannon ja työpaikkojen turvaamiseksi. Lisäksi Saksan liittohallitus on suunnitellut hintakattoa kaasulle, jonka avulla kokonaiskustannusten nousu jää viime vuoden lopulla ennakoitua pienemmäksi, vaikka kaasun hinta on edelleen merkittävästi korkeampi kuin vuonna 2022. Lisäksi pitkän aikavälin energian hintakatto antaa vakaamman pohjan seuraavan 12 kuukauden suunnittelulle.

Muovimateriaalien saatavuus on joidenkin materiaalien kohdalla parantunut, ja joissakin taas heikentynyt merkittävästi entisestään. Yleisellä tasolla materiaalien saatavuus on parantunut huomattavasti edellisvuoteen verrattuna ja hyödykemarkkinoiden tilanne on joidenkin materiaaliryhmien osalta paljon suotuisampi, kuin mitä vuoden 2022 lopulla ennustettiin. Raaka-aineiden saatavuus ongelmien vuoksi osa valmistajista on kaventanut omia tuotekatalogejaan ja keskittynyt korkeamman volyymin tuotteisiin. Tämän ratkaisun myötä materiaalien valmistajat kykenevät paremmin ylläpitämään tuoteryhmiään yleisellä tasolla. Tämä aiheuttaa kuitenkin saatavuushaasteita joidenkin materiaalivahvuuksien osalta, sillä niiden saatavuus on muutosten myötä rajoittunut. Eri vahvuuksien saatavuus vaihtelee paljon eri materiaaliryhmien välillä. Pystymme kuitenkin tehokkaasti tarjoamaan vaihtoehtoisia vahvuuksia erikoiskokojen tilalle ja sen vuoksi pyydämme teitä olemaan yhteydessä suoraan myyntitiimimme, jotta voimme tarkistaa asiakkaidemme tarpeet tehokkaasti ja tarjoamaan vaihtoehtoisia materiaaleja palvelutason ylläpitämiseksi. Alla listattuna vielä haasteellisella saatavuudella olevat materiaalit.

 Haasteellisella saatavuudella olevat materiaalit:

  • POM-C musta
  • Polyvinyylideenifluoridi (PVDF)
  • ABS (regeneroitu/kierrätys)


Aikolonin muovien asiantuntijat kuuntelevat ja auttavat mielellään oikean ratkaisun valinnassa juuri teidän käyttökohteeseenne. Pääset hyödyntämään heidän asiantuntemustaan ottamalla yhteyttä 
oman alueesi aluemyyntipäällikköön.

 

Aiheet: Aikolon, Muovien ammattilainen, Muovien asiantuntija

Hintakehityksen tulevaisuutta on tällä hetkellä hyvin haasteellista arvioida, sillä markkinat säilyvät edelleen hyvin epävarmoina. Työskentelemme asiakkaidemme kanssa yhdessä, jotta nykytilanteen vaikutukset pystyttäisiin minimoimaan mahdollisimman tehokkaasti.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki