Aikolon Blogi

Muovit ovat väärinymmärrettyjä materiaaleja

Marko Koljonen 16.7.2018 12:21
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Tiesitkö, että muovimateriaaleja sekä niiden erilaisia seoksia on satoja ja näin niiden ominaisuuksia ja yhdistelmiä lukematon määrä. Muovilaatuja voidaan käyttää hyvin erilaisissa käyttökohteissa ja muovilaadut tuleekin valita tarkkaan käyttökohteensa mukaan. Useilla muovilaaduilla on sellaisia erityisominaisuuksia, mitä muilla materiaaleilla ei voida saavuttaa.

Muovin valmistukseen kuluu 4% maailman uusiutumattomista (fossiilisista) luonnonvaroista. Muoveja voidaan valmistaa nykyisin myös uusiutuvista luonnonvaroista (biomuovit) kuten esimerkiksi viljasta, sokerista, selluloosasta, tärkkelyksestä sekä erilaisista öljyistä ja rasvoista. Muovit eivät vain kuluta resurssejamme, vaan ne antavat moninkertaisesti takaisin sen minkä käyttävät. Muoveja myös prosessoidaan huomattavasti alhaisimmissa lämpötiloissa kuin muita materiaaleja, joten niiden valmistamiseen tarvitaan suhteellisesti hyvin vähän energiaa.

Keveytensä ansiosta esimerkiksi logistiikassa ja muussa liikenteessä saadaan aikaan sellaisia säästöjä polttoaineenkulutuksessa ja hiilidioksidipäästöjen alentamisessa, mistä ei voisi haaveillakaan muilla materiaaleilla. On arvioitu, että pudottamalla auton koripainoa 100 kiloa, hiilidioksidipäästöt putoavat 10 grammaa per kilometri. Tuolloin minun Skodallani polttoainetta olisi säästynyt 150 000 kilometrin matkalla 750 litraa.

Ja arvaatko mikä osuus auton painosta on nykyisin muovia? Säästän sinut arvaukseltasi, se on keskimäärin vain 12%. Lisäksi nimenomaan autoissa resurssitehokkuus on todellakin huippuluokkaa ja muoviosien valmistuksessa öljynkulutuksen osuus on vain 0,3%. Kun käytetään esimerkkinä auton lokasuojan valmistusta verrattuna ei-muoviseen lokasuojaan, saadaan taululle seuraavat lukemat:

*) Hiilidioksidipäästöt: Perinteiset materiaalit - muovit -56%
Vesi: Perinteiset materiaalit – muovit -82%
Energia: Perinteiset materiaalit – muovit -52%
Maa-ala: Perinteiset materiaalit – muovit -85%
Ehtyvät raaka-aineet: Perinteiset materiaalit – muovit -99%


”Muovit eivät vain kuluta resurssejamme vaan ne antavat moninkertaisesti takaisin sen minkä käyttävät.”

Kestävän kehityksen yksi perusajatuksista on ekologinen kestävyys. Voimme edesauttaa sitä valmistamalla sellaisia tuotteita ja ratkaisuja, jotka tuotetaan vähällä energiankulutuksella ja mahdollisimman pitkällä tuotteiden elinkaarella.

Ajatelkaapa esimerkiksi vesijohtoputkia maan alla. PEHD muoviputkistojen arvioitu käyttöikä on vähintään 50 vuotta, emmekä edes tiedä vielä, voiko se olla sitäkin pidempi. Mikä muu materiaali pääsisi lähellekään samaan? Entäpä jos lentokoneiden kaikki osat olisivat metallia tai puuta. Paljonko lentoliikenteen jo entisestään suuret hiilidioksidipäästöt silloin olisivat? Arjestamme löytyy lukemattomia esimerkkejä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että muovit eivät aina ole oikea valinta joka paikkaan. Muovien huono maine johtuu paljolti siitä, että muoveja on käytetty sellaisissa käyttökohteissa, missä perinteiset materiaalit voisivat toimia paremmin tai valittu muovilaatu ei ole sopinut kohteeseen. Lisäksi muovin kierrätys on usein hoidettu erittäin huonosti, vaikka tiedetään, että sitä voidaan erinomaisesti uusiokäyttää ja hyödyntää uudelleen energiana. Muutoksen aikaansaamiseksi vaaditaan poliittista tahtoa. Syy huonoon maineeseen ei siis ole muovissa itsessään, vaan ihmisen toiminnassa tai toimettomuudessa.

Meillä muovialan ammattilaisilla on tässä myös vastuumme ja haasteemme samaan aikaan. Meidän tulisi tehdä materiaalisuosituksia ja tuotekehitystyötä kestävän kehityksen periaatteet muistaen ja suositella oikeita muovilaatuja oikeisiin paikkoihin. Näin varmistamme puhtaita ja kestäviä ratkaisuja myös tuleville sukupolville. Se kuitenkin on varmaa, että muoveja tarvitsemme tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Se on hyvä asia, sillä muovit ovat mainettaan parempia materiaaleja, paljon parempia.

Muoviteollisuuden julkaisu muoveista ja autoista. 

 

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin. 

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä. 

 

 Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

*) Lähde: Tutkimusjulkaisu Hiltunen, M.J & Rehunen, A. (2014)

 

 

 

 

 

 

Aiheet: Muovit ja kestävä kehitys, Muovin kierrätys, Muovin uusiokäyttö

Materiaalisuosituksia ja tuotekehitystyötä tulee tehdä kestävän kehityksen periaatteet muistaen ja suositella oikeita muovilaatuja oikeisiin paikkoihin. Näin varmistamme puhtaita ja kestäviä ratkaisuja myös tuleville sukupolville.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki