Muovikoulu blogi
Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

PA6 eli Nylon on sitkeä muovilaatu kovaankin kulutukseen

Marko Koljonen 5.3.2019 7:20
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Jäykkä, kova, sitkeä ja hyvät liukuominaisuudet. Näillä adjektiiveilla kuvataan polyamidia (PA) eli kansankielellä nailonia (nylon). Polyamidia on saatavilla levy-, tanko ja ainesputkena sekä valettuna että suulakepuristettuna laatuna ja myös useilla lisäaineilla seostettuna. Valettu (PA6 G) on suulakepuristettuun (PA6) verrattuna parempaa mekaanisilta ominaisuuksiltaan.

Nailon kestää siis kovaa kulutusta. Kosteissa olosuhteissa kannattaa huomioida, että se imee itseensä myös paljon kosteutta ja turpoaa. Silloin myös kappaleen mitat ja ominaisuudet muuttuvat.


Nailonin (PA6) erityisominaisuudet:

  • hyvät liukuominaisuudet
  • kestää öljyjä, polttoaineita ja liuottimia
  • hyvä kulutuskestävyys
  • korkea jäykkyys ja kovuus
  • hyvä mittatarkkuus

Erilaisilla lisäaineilla seostamalla saadaan nailoniin lisää erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi lisäämällä siihen lasikuitua (PA 6 GF30%) saadaan parannettua mekaanista lujuutta ja lämpötilankestoa. Jos puolestaan halutaan lisätä kulutuksen kestoa kohteessa, missä on jatkuvaa kovaa kulututusta, öljyseosteinen nailon (PA6 G OIL) tarjoaa 50% pienemmän kitkakertoimen ja jopa viisi kertaa korkeamman kulutuskestävyyden. Kun halutaan vielä parempaa mittatarkkuutta, erinomaista mekaanista lujuutta ja parempaa lämpötilan kestoa valitaan kulutusta vaativaan kohteeseen hiiliseosteinen nailon (PA6.6 CF20).

PA6G_OIL_1


Käyttökohteita nailonille:

Köysipyörät, liukulaakerit, hammaspyörät, ketjujohteet, holkit, syöttöruuvit ja liukulevyt.
Nailonista valmistetut hammaspyörät ja liukulaakerit soveltuvat esim. kodinkoneisiin niiden äänettömyyden, rasvattomuuden ja kulutuskestävyyden vuoksi. Lisäksi autoteollisuus (korvaamassa mm.  kevytmetalleista valmistettuja osia), sähköteollisuus (mm. kotelot ja kytkimet).

PA6G OIL tarjoaa erinomaista kulutuskestävyyttä jatkuvan kulutuksen kohteisiin.

Tutustu materiaaliin tai kysy lisää muovien asiantuntijoilta.

 

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Uudistetun muovimateriaalin valintaoppaan latauslinkki


Täydennä muovien osaamistasi – tutustu Muovikouluun!

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovilaadut, Polyamidi PA, PA6 GF30, PA6, PA6.6 CF20, Nylon

PA6 (Nylon) on muovimateriaali, jossa yhdistyvät suuri mekaaninen lujuus, jäykkyys, kovuus, sitkeys ja hyvät liukuominaisuudet.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki