Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

PE, polyeteeni - kestää paukkupakkasetkin

Marko Koljonen 4.1.2019 15:19
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Polyeteeni (PE) on maailman käytetyin muovilaatu, kun yhteen lasketaan kaikki eri PE-tyypit.
Polyeteenit voidaan jakaa kahteen pääryhmään, joita ovat pientiheyspolyeteenit, PE-LD (low density, lyhennetään myös LDPE) sekä suurtiheyspolyeteenit, PE-HD, tai PEH (high density, lyhennetään myös HDPE). Näistä kahdesta pääryhmästä on useita erilaisia laatuja sekä myös keskitiheyspolyeteeni, PE-MD.

Suuresta variaatiosta huolimatta polyeteeneillä on yhteisiä perusominaisuuksia, joita ovat:

 • keveys (tiheys kaikilla laaduilla alle 1g/cm3)
 • hyvä kemikaalien kestävyys (paitsi voimakkaat hapot)
 • sitkeys
 • liukas tai vahamainen pinta
 • alhainen lämmönkestävyys
 • hyvä sähköneristävyys
 • hyvä hitsautuvuus
 • soveltuvuus elintarvikepakkauksiin
 • alhainen jäykkyys
 • kellastuminen UV-säteilyssä
 • hyvä ekstruusiotyöstettävyys

PE-HD (300)

Suurtiheyspolyeteeni (PE300) sopii hyvin esiteltäväksi näin sydäntalvella paukkupakkasten aikaan. Se kestää hyvin monissa käyttökohteissa Suomen sääolosuhteita ja sen lämpötilan kesto onkin -50 C - +80 C ja joillakin seostetuilla laaduilla jopa yli sadan asteen. Muovin puolivalmisteena polyeteenejä saa levyinä, tankoina ja putkina ja se on materiaali, jota on helppo työstää.

Sitä voidaan työstää lastuavalla työstöllä, lämpömuovaamalla ja hitsaamalla. Tyypillisiä PE-HD:n käyttökohteita ovat maahan asennettavat vesi- ja kaasuputket (ns. PEH putket), erilaiset säiliöt ja altaat (mm. auton bensatankki), ponttoonit, erilaiset suojat ja koneistettavat kuluvat osat. Lisäksi sitä käytetään usein suurten metalliputkien pinnoituksessa.

PE-HD:sta käytetään myös nimitystä ”ämpärimuovi”, lisäksi pulkat, pesuainepullot ja pullojen muovikorkit ovat perinteisiä PE-HD tuotteita.

PE-HMW (500) ja PE-UHMW (1000)

PE500 ja PE1000 muovilaadut ovat kovempia kuin PE300 ja ne kestävätkin paremmin mekaanista kulututusta. Koska polyeteenien yksi perusominaisuus on liukas pinta, niitä käytetään paljon erilaisina koneiden ja laitteiden liukupintoina ja kuluvina osina.

PE500_4_transp

 

Erittäin hyvä ja kaikkien tuntema arjen esimerkki on leikkuulauta. Hyvät ja laadukkaat leikkuulaudat valmistetaan PE500 muovista. Se on elintarvikehyväksytty muovilaatu, joka kestää hyvin veitsenterää eikä tylsytä veistä liikaa, lisäksi muovin pinta on helppo pitää puhtaana.

 

Erilaisin lisäainein seostamalla saadaan polyeteeneihin lisäominaisuuksia kuten esimerkiksi parempaa kulutuksen kestoa, lämpötilan kestoa tai UV:n kestoa. Vaihtoehtoja on paljon tarjolla.

Käyttökohteita polyeteeneille

Liukukiskot, ohjaimet, kaavarit, leikkuulaudat, koneenrakennus, suojalevyt, jalasmuovit, kemikaalitankit, ruhonvetolevyt, jääkiekkokaukalot, voimalaitokset, kaivokset, kuljetusjärjestelmät, säiliöt, altaat, vesiputket, implantit

Tutustu eri polyteenilaatuihin!

 

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

Täydennä muovien osaamistasi – tutustu Muovikouluun!

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta, Muovilaadut, PE9000, Polyeteenit, PE300, PE500, PE1000

Polyeteenien ominaisuudet voivat vaihdella tyypistä toiseen, joten käyttökohteita on useita.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki