Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

PE, polyeteeni - kestää paukkupakkasetkin

Marko Koljonen 4.1.2019 15:19
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Polyeteeni (PE) on maailman käytetyin muovilaatu, kun yhteen lasketaan kaikki eri PE-tyypit.
Polyeteenit voidaan jakaa kahteen pääryhmään, joita ovat pientiheyspolyeteenit, PE-LD (low density, lyhennetään myös LDPE) sekä suurtiheyspolyeteenit, PE-HD, tai PEH (high density, lyhennetään myös HDPE). Näistä kahdesta pääryhmästä on useita erilaisia laatuja sekä myös keskitiheyspolyeteeni, PE-MD.

Suuresta variaatiosta huolimatta polyeteeneillä on yhteisiä perusominaisuuksia, joita ovat:

 • keveys (tiheys kaikilla laaduilla alle 1g/cm3)
 • hyvä kemikaalien kestävyys (paitsi voimakkaat hapot)
 • sitkeys
 • liukas tai vahamainen pinta
 • alhainen lämmönkestävyys
 • hyvä sähköneristävyys
 • hyvä hitsautuvuus
 • soveltuvuus elintarvikepakkauksiin
 • alhainen jäykkyys
 • kellastuminen UV-säteilyssä
 • hyvä ekstruusiotyöstettävyys

PE-HD (PE 300)

Suurtiheyspolyeteeni (PE 300) sopii hyvin esiteltäväksi näin sydäntalvella paukkupakkasten aikaan. Se kestää hyvin monissa käyttökohteissa Suomen sääolosuhteita ja sen lämpötilan kesto onkin -50 C - +80 C ja joillakin seostetuilla laaduilla jopa yli sadan asteen. Muovin puolivalmisteena polyeteenejä saa levyinä, tankoina ja putkina ja se on materiaali, jota on helppo työstää.

Sitä voidaan työstää lastuavalla työstöllä, lämpömuovaamalla ja hitsaamalla. Tyypillisiä PE-HD:n käyttökohteita ovat maahan asennettavat vesi- ja kaasuputket (ns. PEH putket), erilaiset säiliöt ja altaat (mm. auton bensatankki), ponttoonit, erilaiset suojat ja koneistettavat kuluvat osat. Lisäksi sitä käytetään usein suurten metalliputkien pinnoituksessa.

PE-HD:sta käytetään myös nimitystä ”ämpärimuovi”, lisäksi pulkat, pesuainepullot ja pullojen muovikorkit ovat perinteisiä PE-HD tuotteita.

PE-HMW (PE 500) ja PE-UHMW (PE 1000)

PE 500 ja PE 1000 muovilaadut ovat kovempia kuin PE300 ja ne kestävätkin paremmin mekaanista kulututusta. Koska polyeteenien yksi perusominaisuus on liukas pinta, niitä käytetään paljon erilaisina koneiden ja laitteiden liukupintoina ja kuluvina osina.

PE500_4_transp


Erittäin hyvä ja kaikkien tuntema arjen esimerkki on leikkuulauta. Hyvät ja laadukkaat leikkuulaudat valmistetaan PE500 muovista. Se on elintarvikehyväksytty muovilaatu, joka kestää hyvin veitsenterää eikä tylsytä veistä liikaa, lisäksi muovin pinta on helppo pitää puhtaana.

 

Erilaisin lisäainein seostamalla saadaan polyeteeneihin lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi parempaa kulutuksen kestoa, lämpötilan kestoa tai UV säteilyn kestoa. Vaihtoehtoja on paljon tarjolla.

Käyttökohteita polyeteeneille

Polyeteenien käyttökohteita ovat esimerkiksi liukukiskot, ohjaimet ja kaavarit. Lisäksi materiaali soveltuu mm. leikkuulautoihin, koneenrakennukseen, suojalevyihin ja jalasmuoveihin. Muita polyeteenien käyttökohteita ovat kemikaalitankit, ruhonvetolevyt, jääkiekkokaukalot, voimalaitokset, kaivokset, kuljetusjärjestelmät, säiliöt, altaat, vesiputket sekä implantit.

Ei ihmekään, että polyeteeni on maailman eniten käytetty muovilaatu. Pääset tutustumaan eri polyeteenilaatuihin täällä. Järjestämme muovikoulutuksia, joiden avulla pääset syventämään muovien osaamistasi – tutustu Muovikouluun!

Valitse oikea polyeteenilaatu muovin valintakriteeristön avulla

Muovien valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla voidaan rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä. Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset voivat systemaattisesti etsiä heille sopivan muovimateriaalin. Tämä kaksitoista pääkohtaa sisältävä menetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.

Olemme koonneet oppaan muovimateriaalin valinnasta. Oppaassa käydään läpi muovien 12-kohtainen valintamenetelmä, jonka avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin.

Tilaa itsellesi ilmainen Muovimateriaalin valintaopas!

New call-to-action

Aiheet: Polyeteenit

Polyeteenien ominaisuudet voivat vaihdella tyypistä toiseen, joten käyttökohteita on useita.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki