Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Video: Miten kirkkaat muovit kestävät iskuja?

Marko Koljonen 27.2.2020 7:00
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Kirkkaat muovilevyt ovat huomattavasti normaalia lasilevyä sitkeämpiä ja siten iskulujempia. Polykarbonaatin eli PC:n iskulujuus lasiin verrattuna on jopa 200-kertainen ja Akryylillä eli PMMA:lla lähes 20-kertainen. Myös PETG on hyvin iskusitkeä, lähellä PC:n iskulujuutta.  

image-2

Muovi valitaankin lasin sijasta usein juuri iskulujuutensa sekä keveytensä vuoksi. Lisäksi muovia on helpompi työstää kuin lasia.

Materiaalin pintakovuutta voidaan puolestaan parantaa pinnoittamalla muovilevyä. Näin tehdäänkin usein kohteissa, jossa tarvitaan sekä erinomaista iskulujuutta että hyvää naarmuuntumisen kestoa. Näistä esimerkkeinä voidaan mainita erilaiset ajoneuvojen ikkunat sekä jääkiekkokaukalot. Näissä on käytössä sekä Polykarbonaattia (PC) että Akryyliä (PMMA GS). Kovapinnoitetut versiot näistä ovat PC HARD ja PMMA HARD.  Lue aiheesta lisää...

 

iskulujuus

 

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Neljännen Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien iskulujuustesti kirkkaille muovilevyille,  jossa testasimme erilaisten kirkkaiden muovien iskulujuutta. Teimme testit käytännönläheisesti lekalla ja vasaralla, joka havainnollistaa hyvin sen, miten käytännössä PMMA, PC ja PETG kestävät kovia iskuja. Testasimme näitä kolmea eri materiaalia useammalla eri ainevahvuudella ja havaitsimme myös niiden vaikutukset iskunkestävyyteen.
Katso ilmainen video alta (kesto n. 8 min.).

 

 

Olemme tehneet ilmaisen oppaan Lasi vs. Muovi, jossa vertaillaan lasia ja lasinkirkkaita muovilevyjä

  • yleisesti käytetty floatlasi 4mm vahvuisena
  • pinnoittamaton Akryyli (PMMA) 4mm vahvuisena
  • pinnoittamaton Polykarbonaatti (PC) 4mm vahvuisena
  • lisäksi joitakin mainintoja pinnoitetuista PMMA ja PC levyistä (4mm vahvuisina)

Vertailussa on mukana viisitoista eri ominaisuutta sekä lopuksi yhteenveto tuloksista.

Pääset lataamaan oppaan (Lasi vs. Muovi vertailu) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

New call-to-action

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Muovien iskunkestävyys

Miten PMMA, PC ja PETG kestävät kovia iskuja. Testasimme näitä kolmea eri materiaalia  useammalla eri ainevahvuudella ja havaitsimme myös niiden vaikutukset iskunkestävyyteen.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki