Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Video: Miten testasimme kirkkaiden muovien kemikaalien kestoa?

Marko Koljonen 26.8.2020 7:15
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovien kemikaalien kestossa on todella suuria eroja. Muovikoulussa testattiin käytännön testeillä, miten lasinkirkkaat muovit kestävät puhdistusaineita.

Testasimme neljää erilaatuista kirkasta neljä muovimateriaalia; Akryyli (PMMA), PETG, Polykarbonaatti (PC) ja pinnoitettu polykarbonaatti sekä niihin kolmea erilaista puhdistusainetta; lasinpuhdistus spray, Lasol ja asetoni.
Yksinkertaisessa testimenetelmässä kirkkaan muovimateriaalin pintaan suihkutettiin puhdistusainetta ja sen jälkeen se pyyhittiin pois mikrokuituliinalla.

kemikaalien_kestavyys

Yleisesti muovien kemikaalien kestävyys vaihtelee ja ne pitää aina testata käytännössä. Pinnan puhdistuksessa muovimateriaali kestää hyvin yleisimpiä lasille tarkoitettuja puhdistusaineita ja kestää heikosti liuottavia aineita.

Pinnoittamaton PMMA ja PC eivät kestä väkeviä happoja ja jo heikot emäksiset aineet samentavat niiden pinnan. Pinnoitteella voidaan kuitenkin parantaa PMMA:n ja PC: kemikaalien kestoa (esim. terveydenhuollon laitteiden osien puhdistaminen kemikaaleilla).

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Tämän Muovikoulu testaa -videon aiheena on Kirkkaiden muovien kemikaalien kestävyys, jossa testasimme käytännössä neljän kirkkaan muovimateriaalin lasinpuhdistusaineiden kestoa. Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 7 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista.

 

Kemikaaleilla on erilaisia vaikutuksia muovimateriaaleihin. Kaikki eivät ole heti havaittavissa, vaan vaativat pidemmän vaikutusajan. Kaikki vaikutukset eivät myöskään ole visuaalisesti havaittavissa, vaan voivat vaikuttaa mekaanisesti muovimateriaalin ominaisuuksiin.

Visuaalinen vaikutus:

  • sulattaa pintaa tai muovin kokonaan
  • värimuutokset
  • tekee halkeamia tai säröjä

Mekaaninen vaikutus:

  • vetolujuuteen
  • murtolujuuteen
  • taivutuslujuuteen
  • iskulujuuteen
  • kulumiskestävyyteen
  • kovuuteen


Aikolonin MUOVITIETOA sivuilta löytyy oma osionsa muovien kemikaalien kestävyydestä ja lisäksi olemme tehneet ilmaisen Muovien kemikaalien kestävyys -oppaan, jossa kerrotaan mitkä ovat olennaisia muovien kemikaalien kestävyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä mitä vaikutuksia kemikaaleilla voi olla muoveihin (sekä visuaaliset että mekaaniset vaikutukset).
Lisäksi taulukosta löydät yleisimmät muovilaadut ja merkinnät eri kemikaalien vaikutuksista.

Muovien kemikaalien kestävyys

  

Aiheet: Muovien kemikaalien kesto, Muovikoulu testaa -videot

Miten PMMA, PETG, PC ja pinnoitettu PC kestävät puhdistusaineita. Testasimme näitä neljää eri materiaalia kolmella erilaisella puhdistusaineella ja teimme havainnot niiden vaikutuksista.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki