Kuten jo aikaisemminkin on todettu, muovilaatuja on olemassa kymmeniä, ja eri seosaineet mukaan lukien satoja erilaisia. Eri muovilaatujen tunnistaminen ei ole helppoa ja yhtenä tunnistamiskeinona käytetään polttokoetta.
Polttokokeessa muoveja tunnistetaan mm. savun hajun ja värin perusteella. Polyeteenin (PE) savun haju muistuttaa kynttilän hajua ja se on väriltään vaaleaa. Polystyreenin (PS) ja polyeteenitereftalaatin (PET) palaessa muodostuu tummaa savua. Polyvinyylikloridin (PVC) haju on pistävä ja savun väri on tumma.
Muovien palaessa savu koostuu usein mustista nokihiukkasista, jonka muodostumiseen vaikuttavat hapen määrä ja kaasumaisten aineiden rakenne. Polystyreeni (PS) ja Polyvinyylikloridi (PVC) tuottavat suurimmat savu- ja nokimäärät.
Muovien palamiseen vaikuttavat kappaleen muoto, muovin rakenne, lämpötila ja hapen määrä sekä palamiskaasujen sekoittuminen.
Muovikoulussa testattiin erilaisten muovien palamisen kestoa, mikä palaa ja mikä ei pala sekä sitä, miten muovi käyttäytyy palaessaan. Testi tehtiin pienellä käsitoholla, jolla saa 2100° C palavan liekin.
Testi tehtiin sen vuoksi, että viime aikoina on tullut esille tarpeita palosuojatuille muoveille. Esim. joukkoliikenteessä (junat, laivat, lentokoneet, linja-autot) materiaalit eivät saa palaa tai ylläpitää paloa. Halusimme itse testata ja nähdä miten ns. normaalit muovit vs. palosuojatut muovit käyttäytyvät palaessaan.
Aikolonin MUOVITIETOA sivuilta löytyy lisäksi oma osionsa siitä, miten eri muovilaadut ovat käyttäytyneet valmistajan polttotesteissä. Testissä on selitetty muovilaadun palavuus, polttokokeen liekin ulkonäkö, savun haju ja materiaalin muutos.
”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Tämän Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien palamisen kesto, jossa testasimme käytännössä neljän ns. normaalin muovimateriaalin ja samojen materiaalien palosuojattujen versioiden palamisen kestoa. Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 8 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista.
Olemme koonneet oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:
- Opit 11 eri kriteeriä, joilla tehdä muovimateriaalin valintaa
- Opit systemaattisemman tavan valita oikea muovimateriaali
- Teet parempia ja onnistuneempia materiaalivalintoja
Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.