Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Video: Muovien palamisen kesto

Pirjo Bovellan 18.12.2019 8:24
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Kuten jo aikaisemminkin on todettu, muovilaatuja on olemassa kymmeniä, ja eri seosaineet mukaan lukien satoja erilaisia. Eri muovilaatujen tunnistaminen ei ole helppoa ja yhtenä tunnistamiskeinona käytetään polttokoetta.

Palaminen

Muovilaatujen tunnistaminen polttokokeella

Polttokokeessa muoveja tunnistetaan mm. savun hajun ja värin perusteella. Polyeteenin (PE) savun haju muistuttaa kynttilän hajua ja se on väriltään vaaleaa. Polystyreenin (PS) ja polyeteenitereftalaatin (PET) palaessa muodostuu tummaa savua. Polyvinyylikloridin (PVC) haju on pistävä ja savun väri on tumma.

Muovien palaessa savu koostuu usein mustista nokihiukkasista, jonka muodostumiseen vaikuttavat hapen määrä ja kaasumaisten aineiden rakenne. Polystyreeni (PS) ja Polyvinyylikloridi (PVC) tuottavat suurimmat savu- ja nokimäärät.

Muovien palamiseen vaikuttavat kappaleen muoto, muovin rakenne, lämpötila ja hapen määrä sekä palamiskaasujen sekoittuminen.

Muovien palamisen keston testaaminen

Muovikoulussa testattiin erilaisten muovien palamisen kestoa - mikä palaa ja mikä ei pala sekä sitä, miten muovi käyttäytyy palaessaan. Testi tehtiin pienellä käsitoholla, jolla saa 2100° C palavan liekin. Videon pääset katsomaan blogiartikkelin lopussa.

Testi tehtiin sen vuoksi, että palosuojatuille muoveille on tarvetta. Esim. joukkoliikenteessä (junat, laivat, lentokoneet, linja-autot) materiaalit eivät saa palaa tai ylläpitää paloa. Halusimme itse testata ja nähdä miten ns. normaalit muovit vs. palosuojatut muovit käyttäytyvät palaessaan.

Aikolonin MUOVITIETOA sivuilta löytyy lisäksi oma osionsa siitä, miten eri muovilaadut ovat käyttäytyneet valmistajan polttotesteissä. Testissä on selitetty muovilaadun palavuus, polttokokeen liekin ulkonäkö, savun haju ja materiaalin muutos.

Muovikoulu testaa muovien ominaisuuksia

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Kolmannen Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien palamisen kesto, jossa testasimme käytännössä neljän ns. normaalin muovimateriaalin ja samojen materiaalien palosuojattujen versioiden palamisen kestoa. Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 8 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista.

 

Muovimateriaalin valintaopas apunasi sopivan muovilaadun valinnassa

Olemme koonneet oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

  • Opit 12 eri kriteeriä, joilla tehdä muovimateriaalin valintaa
  • Opit systemaattisemman tavan valita oikea muovimateriaali
  • Teet parempia ja onnistuneempia materiaalivalintoja

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Uudistetun muovimateriaalin valintaoppaan latauslinkki

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Muovien palamisen kesto

Muovikoulu testaa videolla vertailtiin ns. normi muovien ja palosuojattujen muovien käyttäytymistä palamis tilanteessa.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki