Muovikoulu testaa

Muovikoulu testaa -videoissa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.

Video: Muovien palamisen kesto, osa 2

Pirjo Bovellan 2.1.2020 6:45
Pirjo Bovellan
Seuraa minua:

Muovikoulussa testattiin erilaisten muovien palamisen kestoa, mikä palaa ja mikä ei pala sekä sitä, miten muovi käyttäytyy palaessaan. Testi tehtiin pienellä käsitoholla, jolla saa 2100° C palavan liekin.

Testi haluttiin tehdä sen vuoksi, että viime aikoina on tullut esille tarpeita palosuojatuille muoveille. Esim. joukkoliikenteessä (junat, laivat, lentokoneet, linja-autot) materiaalit eivät saa palaa tai ylläpitää paloa. Halusimme itse testata ja nähdä miten ns. normaalit muovit vs. palosuojatut muovit käyttäytyvät palaessaan.

Palaminen

Testatut materiaalit:

  • Polyeteeni / palosuojattu Polyeteeni
  • ABS /palosuojattu ABS
  • alumiinipintaiset komposiittilevyt Alumiini PE / palosuojattu Alumiini PE
  • PC / palosuojattu PC
  • Akryyli (PMMA)

Ensimmäisenä testattiin Polyeteeniä (PE1000/UHMW-PE), joka lähti sulamaan ja palamaan kuten materiaalin oletettiinkin tekevän. Saman materiaalin palosuojattu versio (PE7000 FRAS) oli kuin hehkuva hiili, se muutti muotoaan ja muuttui puruksi ja vaahtoutui, mutta ei jatkanut paloa, vaan sammui itsestään.

Seuraavana testattiin ABS muovi, joka syttyi helposti ja ylläpiti paloa, vaikka liekki otettiin pois. Saman materiaalin palosuojattu versio (MAYWOFLAMM® ABS 1631) (paloluokitus UL94 V-0) hiiltyi, mutta ei lähtenyt palamaan eikä ylläpitänyt paloa, kuten sen oletettiinkin tekevän.

Kolmantena testiin tuli komposiittirakenteinen alumiinipolyeteenilevy (ALUCOBOND®PE), jonka sisus on muovia (Polyeteeni) ja molemmilla pinnoilla on 0,3mm vahvuinen alumiini. Sisällä oleva Polyeteeni käyttäytyi samalla tavalla kuin ensimmäisenä testattu Polyeteeni, eli lähti sulamaan ja palamaan. Saman materiaalin palosuojatussa versiossa (ALUCOBOND®A2) sisus hiiltyi jonkun verran, mutta ei lähtenyt palamaan.

Optisista muoveista testattiin 2mm vahvuista Polykarbonaattia (PC), joka lähti muuttamaan muotoa eli sulamaan ja hiukan ylläpiti paloa. Palosuojattu Polykarbonaatti (PC FR) ei palanut ollenkaan, vaan se muuttui hieman valkoisemmaksi ja suli möykyksi.

Lopuksi testattiin ”villinä korttina” Akryyli (PMMA), joka on yleisin lasinkirkas muovi. Materiaali paloi ja alkoi kiehumaan (jälki kuplamaista), ja se paloi todella puhtaasti kynttilämäisellä liekillä.


Testatut materiaalit käyttäytyivät kuten niiden valmistajan mukaan oletettiin käyttäytyvän eli ns. normaalit muovit paloivat tai ylläpitivät paloa vielä liekin pois ottamisen jälkeenkin. Palosuojatut materiaalit taas olivat joko itsestään sammuvia tai eivät jatkaneet paloa.

Aikolonin MUOVITIETOA sivuilta löytyy lisäksi oma osionsa siitä, miten eri muovilaadut ovat käyttäytyneet valmistajan polttotesteissä. Testissä on selitetty muovilaadun palavuus, polttokokeen liekin ulkonäkö, savun haju ja materiaalin muutos.

 

”Muovikoulu testaa” -videosarjassa asiantuntijamme tekevät käytännön testejä muovien ominaisuuksista, analysoivat niitä sekä kertovat testien tulokset.
Kolmannen Muovikoulu testaa -videon aiheena on Muovien palamisen kesto, jossa testasimme käytännössä neljän ns. normaalin muovimateriaalin ja samojen materiaalien palosuojattujen versioiden palamisen kestoa. Lataa itsellesi ilmainen video (kesto n. 8 min.), joka sisältää myös taulukon testatuista materiaaleista.

 

Olemme koonneet oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan. Oppaan avulla:

  • Opit 11 eri kriteeriä, joilla tehdä muovimateriaalin valintaa
  • Opit systemaattisemman tavan valita oikea muovimateriaali
  • Teet parempia ja onnistuneempia materiaalivalintoja

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalien valintaoppaan latauslinkki

 

 

  

Aiheet: Muovikoulu testaa -videot, Muovien palamisen kesto

Muovikoulu testaa videolla vertailtiin ns. normi muovien ja palosuojattujen muovien käyttäytymistä palamis tilanteessa.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki