Aikolon Blogi

Aikolon Blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Viisi todennäköistä tapaa epäonnistua muovimateriaalin valinnassa

Marko Koljonen 19.9.2018 16:44
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Oikean muovin valitseminen haluttuun käyttökohteeseen onnistuu systemaattisen valintaprosessin avulla. Varmin tapa epäonnistua oikean muovilaadun valitsemisessa, on olla noudattamatta systemaattista lähestymistapaa ja tehdä valinta sattumanvaraisin tiedoin. Kirjoitin ylös viisi todennäköistä tapaa millä muovinvalinnassa epäonnistuu.

1. Vain hinta ratkaisee valinnassa

Valitsemalla muovin käyttökohteeseen vain siksi, että se on halpaa, on kaukana tämän päivän vastuullisesta materiaalisuunnittelusta. Hinta voi tietysti olla yksi ratkaisevista tekijöistä, mutta sen ei koskaan tulisi olla ainoa valintakriteeri. Muovimateriaalit ovat oikeita valintoja, kun niiden hyvät ominaisuudet kuten keveys, korroosiovapaus, monipuoliset työstömenetelmät, helppo työstettävyys, kemikaalien kesto tai näiden yhdistelmät ratkaisevat.

 

2. Muovilaadun soveltuvuutta sääolosuhteisiin tai käyttölämpötiloihin ei tarkisteta

Lämpötila on yksi keskeisin muovimateriaalin valintaa ohjaavista tekijöistä. Muovien ominaisuudet muuttuvat olennaisesti, jos niitä käytetään lämpötiloissa, joihin ne eivät ole suunniteltu. Sääolosuhteissa lämpötilan lisäksi UV-säteilyn kesto on keskeistä. Varma tapa epäonnistua on jättää nämä asiat tarkistamatta.

Katso Aikolonin Muovikoulun video muovimateriaalin valinnasta (kesto 14:45)


 

3. Muovilaadun kemikaalien kestoa ei tarkisteta

Muovit ovat polymeerimateriaaleja, joita muovataan mekaanisesti, lämmöllä tai paineella. Polymeeri puolestaan on aine, jonka makromolekyyli on muodostanut monomeerien liittyessä yhteen. Muovit ovat siis kemiaa, ja kemikaalien kestossa on merkittäviä eroja eri muovilaatujen välillä. Jos halutussa käyttökohteessa muovi altistuu kemikaaleille kuten esimerkiksi erilaisille hapoille, öljyille tai puhdistusaineille, varma tapa riskeerata onnistunut materiaalivalinta, on olla tarkistamatta muovin kemiallista kestoa.

 

4. Työstömenetelmän soveltuvuutta muovilaadulle ei varmisteta

Kaikki muovilaadut eivät sovellu kaikille työstömenetelmille. Esimerkiksi kaikkia muovilaatuja ei voi lämpömuovata tai liimata. Muovimateriaalin valintaa tulisi tarkastella aina yhdessä halutun työstömenetelmän kanssa. Todennäköinen tapa epäonnistua valinnassa, on valita muovi varmistamatta sen soveltuvuutta halutulle työstömenetelmälle.

 

5. Halutaan Mersu Dacian hinnalla

Muoveissa, kuten muissakin materiaaleissa, on suuria hintaeroja. Lämpötilan kestoa voidaan pitää karkeana indikaattorina hinnan muodostuksessa. Mitä korkeampi lämpötilan kesto muovilaadulla on, sitä korkeampi on sen hinta. Lämmön kesto on kuitenkin vain yksi ominaisuuksista, ja hintaan vaikuttavat myös muut ominaisuudet kuten mekaaninen kesto, kemiallinen kesto, sähkötekniset ominaisuudet ja niin edelleen. Hintaa, laatua ja haluttuja ominaisuuksia tuleekin tarkastella kokonaisuutena. Todennäköinen tapa epäonnistua on valita muovi "Mersun ominaisuuksilla" ja olettaa sen olevan "Dacian hintatasoa".

 

Kokosimme oppaaksi systemaattisen tavan muovimateriaalin valintaan. Oppaassa käydään tiivistetysti läpi kymmenkunta kohtaa, jotka auttavat sopivan muovimateriaalin löytämisessä. Noudattamalla oppaan tapaa tarkastella muovin valintaa, tekee varmasti sopivampia materiaaliratkaisuja ja samalla oppii tuntemaan muovimateriaalit paremmin.

Pääset lataamaan oppaan (Muovimateriaalin valintaopas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Muovimateriaalin latausoppaan latauslinkki

 

Aiheet: Muovin tuotantomenetelmät, Muovimateriaalin valinta, Muovin lämpötilankesto, Muovin ominaisuudet, Muovin käyttökohteet, Muovin kulutuksen kesto, Muovit ja kestävä kehitys, Muovin työstömenetelmät, Korroosiovapaa muovi, Muovin mekaaninen rasitus

Mitkä asiat tulee ottaa huomioon, että valitsee oikean muovimateriaalin käyttökohteeseen. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki