Muovikoulu Blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Lasi vs. Muovi

Martti Hahtonen 13.9.2018 18:40
Martti Hahtonen
Seuraa minua:

Meille muovialan asiantuntijoille esitetään usein kysymys kannattaisiko vanha rikkoutunut lasi korvata pleksillä?

Vastaus ei automaattisesti ole, että ilman muuta.

Käyttökohteita kuten vaihtoehtoisia materiaalejakin löytyy useita, joten luontevin tapa lähestyä tilannetta on sulkea pois sopimattomat vaihtoehdot.

Tyypillisimmät kysymykset liittyvät arkisiin kohteisiin kuten parveke- ja kaidelasituksiin, leikkimökin ja ulkovaraston ikkunoihin sekä esimerkiksi keittiön välitilalevyihin.

Ammatillisia kohteita ovat mm. työkoneiden lasit, konesuojat jne.

Iskunkestävyys on yksi tärkeimmistä kriteereistä valittaessa materiaalia kohteeseen. Jos kyseessä on esimerkiksi leikkimökin ikkuna, niin olisi suotavaa, että lasi kestää kolhuja ja pallon potkuja. Tällöin muovi on ehdottomasti suositeltavampaa kuin lasi. Ja kun muovilaatuihin vielä porautuu hieman syvemmälle, niin hyvin iskuja kestävä polykarbonaatti (PC) olisi turvallisin vaihtoehto. 9002hq

Kun taas mietitään, sopiiko muovi lasin tilalle esimerkiksi kaivinkoneen tai metsäkoneen lasiksi, niin mieleen tulee, että sielläkin iskunkestävyydestä on varmasti huomattavaa hyötyä, lisäksi muovi on huomattavasti kevyempää ja helpompi työstää myös kaareviin muotoihin kuin lasi. Toisaalta taas kaivinkonetyömaat ovat usein pölyäviä kohteita, joten lasin tulisi kestää myös naarmuuntumista jokseenkin hyvin.

Kirkkaisiin muovilevyihin on saatavilla naarmuuntumisen kestoa lisääviä pinnoitteita. Työkoneiden lasitukseen sopiva vaihtoehto on kovapintainen polykarbonaatti (kovapintainen PC). 

 

Akryyli (PMMA) eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valon läpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Tämä materiaali on kovapinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, joka on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tästä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu.

Normaali polykarbonaatti naarmuuntuu kohtuullisen helposti eli se on pehmeä pinnaltaan eikä se kestä kovia kemikaaleja.
Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla.

 

Olennaista on tuntea näiden pleksien ominaisuudet ja niiden väliset erot valittaessa kirkasta levyä käyttökohteeseen. Tällöin onnistutaan löytämään juuri sopiva kirkas muovilevy korvaamaan esimerkiksi lasia. 

Teimme aiheesta oppaan, missä vertailimme lasia ja lasinkirkkaita muoveja  viidentoista eri ominaisuuden kautta. Tämä tarkastelu auttaa tekemään sopivampia materiaalivalintoja käyttökohteeseen.

Tilaan ilmainen Lasi vs. Muovi -opas alta tai tästä linkistä. 

New call-to-action

 

 

Aiheet: Lasinkirkkaat muovit

Kirkkaalla muovilla voidaan korvata lasia. Artikkelissa käymme läpi, mitä tulisi ottaa huomioon mikäli valitsee lasinkirkkaan muovin lasin sijaan.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki