Aikolon Blogi

Muovit paperi- ja selluteollisuudessa

Martti Hahtonen 9.8.2018 13:50
Martti Hahtonen
Seuraa minua:

Muovi luokitellaan perinteisessä paperi- ja selluteollisuudessa lähestulkoon pahimmaksi mahdolliseksi viholliseksi. Tämä johtuu lähinnä siitä, että mikäli muovia ajautuu valmistusprosessin aikana sellun sekaan, niin se käytännössä tuhoaa koko valmisteilla olevan erän. Siihen riittää jo yksistään muovinen kertakäyttölusikka. Tästä johtuen muoviset kertakäyttöaterimet ovatkin yleisesti kiellettyjä koko tehdasalueella.

Tästä pelottavasta skenaariosta huolimatta muoveja käytetään yhä enenevissä määrin koneissa ja laitteissa, joilla valmistetaan muun muassa sellua. Ehkä tärkeimpänä valintakriteerinä voidaan pitää muovien hyvää korroosion kestävyyttä. Paperi- ja selluprosessissa käytetään paljon vettä ja kemikaaleja, joten useiden eri muovilaatujen ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Haponkestävää terästä on käytetty aikojen saatossa paljon, mutta laitevalmistajien tiukka kansainvälinen kilpailutilanne on ajanut tuotekehittäjät etsimään halvempia sekä parempia ratkaisuja ja silloin muovi on ollut ratkaisu moniin haasteisiin.  

Valtavat tehdasalueet pitävät sisällään lukuisia kohteita missä muoviset komponentit ovat käytössä aina yksittäisistä laitteiden osista suurempiin putkistolinjoihin.

paperikone

Lisätietoa kuvassa olevista paperikoneen muoviosista (esim. jakotukit, foililistat ja kaavarit) löydät verkkosivultamme, jossa kerrotaan paperi- ja selluteollisuuden muovimateriaaleista.

Tänä päivänä saatavilla olevia muovilaatuja on kymmeniä ja niitä on edelleen seostettu useilla eri lisäaineilla. Yleisimpiä paperi- ja selluteollisuudessa käytettyjä laatuja ovat polyeteeni (UHMW-PE), polyamidi (PA), polyasetaali (POM) sekä polyeteenin tavoin erinomaisesti kemikaaleja kestävät polyvinyylideenifluoridi (PVDF) ja polytetrafluorieteeni (PTFE), kansankielellä teflon.

Kokosimme oppaan Paperi- ja selluteollisuuden muoviratkaisuista. Oppaassa kerrotaan tiivistetysti ko. teollisuuden alalle sopivista muovimateriaaleista sekä yleisimmistä muovien sovelluskohteista alalla. Luettuasi tämän oppaan tiedät enemmän alasi muovimateriaaleista ja voit tehdä onnistuneita materiaalivalintoja.

Pääset lataamaan oppaan (Paperi- ja selluteollisuus ostajan opas) ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.

Paperi_ja_sellu_500x300

 

Aiheet: Muovit paperi- ja selluteollisuudessa

Muovimateriaalien kehittyminen on mahdollistanut uusia käyttökohteita paperi- ja selluteollisuudessa perinteisesti käytettyjen materiaalien, kuten keraamien rinnalla.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki