Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Näin onnistut muovimateriaalin valinnassa

Marko Koljonen 3.3.2021 7:45
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Muovilaatuja on runsaasti ja lisäaineilla seostetut laadut tekevät materiaalikirjosta todella laajan. Puhumme varmasti tuhansista erilaisista materiaaleista, kun kaikille tuotantomenetelmille soveltuvat laadut lasketaan mukaan. Miten tällaisesta joukosta materiaaleja voi löytää omaan käyttökohteeseen parhaiten soveltuvan materiaalin?

Aikolon_4E5A9675

Muoveilla on selkeästi tunnistettavia ominaisuuksia, jotka erottavat ne muista materiaaleista. Usein juuri muovin ominaisuus tai useammat ominaisuudet tekevät siitä järkevän valinnan erilaisiin käyttökohteisiin. 

Muovien yleisimpiä etuja ovat: 

1. Keveys

Muovien ominaispainot ovat välillä 0,91 - 2,2 g/cm3 ja ne ovat huomattavan kevyitä verrattuna useisiin muihin materiaaleihin, kuten esimerkiksi lasiin tai metalleihin. Vertailtaessa esimerkiksi lasinkirkasta polykarbonaattia (PC) ja normaalia lasia, polykarbonaatti painaa vain puolet lasin painosta. Jos taas verrataan teknisiä koneenrakennusmuoveja, kuten polyasetaalia (POM) tai polyamidia (PA6) useisiin teräslaatuihin, painoero on jo moninkertainen. Keveydellä onkin merkittäviä vaikutuksia energian kulutukseen tuotantoketjun kaikissa vaiheissa aina lopputuotteeseen saakka. Vähemmän painoa tarkoittaa usein myös pienempää hiilijalanjälkeä.

2. Korroosiovapaus

Muovit eivät ruostu, joka on merkittävä etu useassa käyttökohteessa. Ruostumattomuus tuo huomattavan pitkiä elinkaaria muovista valmistetuille tuotteille. Esimerkkinä mainittakoon polyeteenistä valmistetut vesijohtoputket, joiden elinkaaren ennuste on yli 50 vuotta. Lisäksi korroosiovapaat materiaalit ovat ainoa vaihtoehto monessa prosessiteollisuuden käyttökohteessa. Ilman niitä huoltokustannukset olisivat moninkertaisia ja toisaalta monet prosessit olisivat mahdottomia toteuttaa. 

3. Energiatehokkuus

Muovien raaka-aine syntyy öljynjalostusteollisuuden sivutuotteena ja ne kuluttavat ainoastaan 4 % maailman uusiutumattomista (fossiilisista) raaka-aineista.
Muoveja prosessoidaan tuotantoketjujen eri vaiheissa hyvin matalissa lämpötiloissa verrattuna esimerkiksi teräkseen.
Lisäksi keveytensä vuoksi muovit liikkuvat tuotantoketjussa eteenpäin energiatehokkaasti. Muovit ovat lähtökohtaisesti materiaaleja, joita voidaan käyttää yhä uudelleen ja uudelleen ja niiden kierrätysmenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Muovit ovat aidosti energiatehokkaita, kiertotalousmalliin sopivia, kestävän kehityksen materiaaleja. 

4. Monipuoliset työstömenetelmät

Lähes kaikenlaisia tuotteita voidaan valmistaa muoveista. Yleisesti tunnettuja muovin työstömenetelmiä on kymmenkunta. Se mahdollistaa kustannustehokkaita ja monipuolisia valmistustapoja hyvin erilaisille tuotteille sekä hyvin erilaisiin käyttökohteisiin. Muovien tunnettuja työstömenetelmiä ovat muun muassa muovien koneistus, muovien lämpömuovaus, tyhjiömuovaus, ekstruusio, ruiskuvalu, rotaatiovalu, puhallusmuovaus, kalenterointi ja 3D-tulostus. 

Miten valitsen oikean muovilaadun?

Muovien valinnassa on muutamia hyvin keskeisiä valintakriteerejä, joiden avulla voidaan rajata ja poissulkea muovilaatuja. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa lämpötilan kesto, kemikaalien kesto sekä tuotantomenetelmä. Aikolonin Muovikoulussa olemme rakentaneet Muovin valintamenetelmän, jonka avulla suunnittelijat, tuotekehittäjät ja muovihankintoja tekevät ammattilaiset voivat systemaattisesti etsiä heille sopivan muovimateriaalin. Tämä kaksitoista pääkohtaa sisältävä menetelmä on käytössä myös useilla muovin ammattilaisilla.

Olemme koonneet oppaan muovimateriaalin valinnasta. Oppaassa käydään läpi muovien 12-kohtainen valintamenetelmä, jonka avulla löydät tarpeisiisi sopivimman muovimateriaalin.

Lataa itsellesi uudistettu Muovimateriaalin valintaopas!

New call-to-action

 

Aiheet: Muovimateriaalin valinta

Uudistettu Muovimateriaalin valintaopas auttaa sinua valitsemaan sopivimman muovimateriaalin jo suunnitteluvaiheessa. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki