Materiaaliesittely

Materiaalien esittelyissä kerromme lyhyesti erilaisista muovi- ja komposiitti materiaaleista. Perusmuovien lisäksi erilaisia täyte- ja apuaineita tai lujitteita käyttämällä näitä saadaan yli sata. 

Polyamidit (PA) eli nylonit kestävät kovaa kulutusta

Tiia Jalkanen 21.2.2022 6:45
Tiia Jalkanen

Viimeksi Muovikoulun materiaaliesittelyssä vuorossa olivat perusmuoveihin kuuluvat polyeteenit. Tällä kertaa siirrymme teknisten muovien maailmaan ja tutustumme polyamideihin. Polyamidi eli PA tunnetaan kansankielellä myös nylonina. 

Teknisiin muoveihin kuuluvat polyamidit pitävät sisällään useita ominaisuuksiltaan erilaisia PA-laatuja, kuten PA 6, PA 12 sekä PA 6.6. Nylonin monipuolisuuden vuoksi se on yksi laajimmin käytetyistä teknisistä muoveista. Hyppää esittelyyn mukaan ja tutustu nyloneihin!

PA_6_GF30

 

PA 6 on kova ja kulutusta kestävä muovimateriaali

PA 6 on perustyypin korkealujuuksinen, suulakepuristettu polyamidi. Muovimateriaalissa yhdistyvät jäykkyys, kovuus, sitkeys sekä hyvät liukuominaisuudet. PA 6 -materiaalia käytetään esimerkiksi tasotiivisteissä, liukulaakereissa, hammaspyörissä, ketjujohteissa sekä holkeissa.

PA 6 nylonin erityisominaisuuksia ovat:

 • hyvät liukuominaisuudet
 • öljyn, polttoaineiden ja liuottimien kestävyys
 • hyvä kulutuksenkestävyys

PA 6 hyvin soveltuu esimerkiksi kuljetinratkaisuksi tai paperi- ja kartonkiteollisuuden tarpeisiin. Nylon kestää kovaa kulutusta, mutta kosteissa olosuhteissa kannattaa ottaa huomioon, että PA 6 -materiaali imee itseensä myös paljon kosteutta ja turpoaa. Tämä tulee huomioida erityisesti vedessä olevissa kohteissa, joissa on pienet toleranssit. Pääset tutustumaan tarkemmin PA 6 -materiaaliin täällä.

PA 6 muovista on saatavilla myös valettu versio, PA 6 G, joka on mekaanisilta ominaisuuksiltaan parempi kuin suulakepuristettu polyamidi. Molempia PA 6 ja PA 6 G materiaaleja on saatavilla toimitusvalikoimassamme muovilevyinä, muovitankoina sekä ainesputkina.

Seosteaineet parantavat polyamidin ominaisuuksia

Polyamidin liukuominaisuuksia voidaan parantaa entisestää seosaineilla, kuten öljyllä (PA 6 G OIL) tai molybdeenisulfidilla (PA 6 G MoS2) ja mekaanista kestävyyttä voidaan parantaa lasikuidulla (PA 6 GF30). Pääset vertailemaan näitä kolmea materiaalia ja niiden ominaisuuksia täältä

PA6 G

PA 12 on mittatarkka ja vähiten vettä imevä polyamidi

PA 12, suulakepuristettu polyamidi, on erittäin iskunkestävä, murtoluja sekä mittatarkka muovimateriaali. Lisäksi sen vedenimeytyminen on vähäisempää kuin muiden polyamidilaatujen.

Materiaalin erityisominaisuuksia ovat:

 • erinomainen mekaanisen tärinän vaimennus
 • suuri sitkeys ja iskunkestävyys
 • hyvä mittatarkkuus
 • erittäin vähäinen veden imeytyminen

PA 12 polyamidin käyttökohteita ovat erilaiset koneenosat, joilta vaaditaan hyvää kulutuksen kestoa, erityisen hyvää mittatarkkuutta sekä vähäistä vedenimeytymistä. Pääset tutustumaan tarkemmin PA 12 -materiaalin ominaisuuksiin täällä.

Toimitusvalikoimassamme PA 12 polyamidilaatua on saatavilla muovilevyinä ja muovitankoina.

 

PA 6.6 on kovin ja jäykin polyamidilaatu

PA 6.6 polyamidilla on parempi lämpötilankesto ja murtolujuus verrattuna PA 6 materiaaliin. Tämän nylonin perusominaisuuksiin kuuluu myös parempi kestävyys polttoaineita ja öljyä vastaan. Lisäksi materiaali kestää paremmin useimpia orgaanisia liuottimia ja alkaleja vastaan. Materiaali soveltuu hyvin mm. laakereihin, hammaspyöriin, liukukiskoihin sekä kytkimiin.

PA 6.6 polyamidin erityisominaisuuksia ovat:

 • tavanomaista parempi lämpötilankesto
 • hyvä murtolujuus
 • kovin ja jäykin suulakepuristetuista polyamideista
 • hyvä sähköneristävyys

Toimitusvalikoimassamme PA 6.6 materiaalia on saatavilla muovilevyinä, muoviputkina sekä muovitankoina. Pääset tutustumaan tarkemmin PA 6.6 polyamidiin täällä.

PA6 G OIL

Polyamidilaatujen ominaisuuksien vertailu

Vaikka polyamidilaaduilla on monia yhtenäisyyksiä, on niillä myös selkeitä eroavaisuuksia. Pääset vertailemaan PA 6, PA 12 ja PA 6.6 polyamidien ominaisuuksia ja niiden eroja tästä.

Tuotevertailusta huomaa esimerkiksi sen, että PA 12 -muovilla on pienen vedenimeytymisen lisäksi vertailun polyamidilaaduista paras säänkesto. Vastaavasti tämän teknisen muovien kimmomoduuli- ja vetolujuus- sekä kovuusarvot ovat pienimmät.

Muovimateriaalin valintaopas auttaa oikean muovilaadun valinnassa

Sopivan muovilaadun valitseminen voi olla vaikeaa yli sadan erilaisen muovilaadun joukosta. Helpottaaksemme tätä olemme koonneet kattavan oppaan, jossa käydään läpi systemaattinen tapa muovimateriaalin valintaan.

Oppaan avulla:

 • Opit hyödyntämään 12-kohtaista muovin valintamenetelmää.
 • Opit, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla.
 • Teet parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja.

Pääset lataamaan Muovimateriaalin valintaoppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä. Haastavimmissa käyttökohteissa suosittelemme olemaan yhteydessä aluemyyjiimme, jotka ovat muoviasiantuntijoita. He auttavat mielellään sinua löytämään sopivan muovilaadun käyttökohteeseesi.

Muovimateriaalin valintaopas on apunasi materiaalivalinnassa

 

Aiheet: Polyamidi PA, Materiaaliesittely

Polyamidi PA eli nylon on monipuolisuutensa ansiosta useisiin käyttökohteisiin sopiva tekninen muovi.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki