Muovikoulu blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Polykarbonaattiturvalasien naarmuuntumisen kestävyyden testaus

Panu Vanninen 4.11.2022 12:36
Panu Vanninen

Ajoneuvojen lasituksilta halutaan käytön mukaista hyvää naarmuuntumisen kestävyyttä, riippumatta siitä liikkuuko kulkuneuvo tiellä, metsässä, kaivoksessa tai jopa vesillä. Etenkin kaikilta tieliikenteeseen rekisteröidyiltä laitteilta sitä jopa vaaditaan tarkasti määriteltyjen tiukkojen standardien mukaisesti.

Olet ehkä autosi ikkunassa nähnyt tällaisen E1 -merkinnän? Saman merkinnän löydät monista työkoneistakin, koska myös niitä säätelee tieliikenteen vaatimusvelvoitteet (vaikka esim. metsäkonetta ei juuri liikenteessä näekään). Kyseessä on kansainvälinen ECE UN R43 -standardi, joka on Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) säännöstö, joka pitää sisällään mm. standardoidun naarmuuntumisen kestävyyden testausmenetelmän.

Aikolon Oy:n tuotanto ja laatulaboratorio on Saksan tieliikenneviranomaisen (Kraftfahrt-Bundesamt) valtuuttaman tutkimuslaitoksen toimesta hyväksytysti auditoitu, joten kykenemme todistetusti valmistamaan ja testaamaan myös ECE UN R43 vaatimukset täyttäviä tuotteita. Erilaisia optista hyvyyttä, kemiallista tai fyysistä kestoa mittaavia testejä standardissa on lukuisia, joista alla olevalla videolla esittelemme naarmuuntumisen kestävyyttä numeerisesti mittaavan ns. Taber testin.

Taber 5135 laitteessa on kaksi hiontapyörää, joilla hangataan näytekappaletta ristikkäisiin suuntiin näytteen pyöriessä alustalla. Ensiksi hiontapyörät oikaistaan ST11 oikaisukivellä. Oikaisuhionnan jälkeinen hiontapyörien puhdistus on koko testin tärkein vaihe, jotta toistettavuus säilyy. Seuraavaksi tehdään standardin vaatimat asetukset eli määritetään kierrosmäärä, nopeus sekä imun taso.

Kovapinnoitetusta Aikon® -polykarbonaattituotteesta on leikattu näytepala, kooltaan 100 x 100 mm, joka vakioidaan olosuhdekaapissa ennen testiä. Mekaanisen Taber -testilaitteen kulutussyklin jälkeen tutkitaan näytekappaleeseen tullutta hankausta optisella mittalaitteella, jonka mittaustuloksista lasketaan hankausjäljen muutoksen määrä eli ΔHaze -arvo, joka kuvaa valon siroutumista. Samalla voidaan mitata ja laskea myös valon läpäisyn muutosarvo. Nämä molemmat ovat standardissa määriteltyjä ja rajattuja suureita.

Polykarbonaatti on luonnostaan hyvin iskulujaa mutta naarmuuntumisen kestoltaan heikkoa, mikäli sen pintaa ei käsitellä kovapinnoitteella. Aikon® polykarbonaatti-ikkunat on pinnoitettu mm. piistä koostuvalla kovapinnoitteella, ne ovat iskun- ja kulutuksen kestäviä sekä keveitä. Materiaalin paino on vain puolet lasin painosta ja silti se on 200 kertaa lasia iskulujempi materiaali. Kovapinnoitettu polykarbonaatti, Aikon® PC Hard, on erinomainen materiaali metsä-, maatalous- sekä maanrakennuskoneiden turvalaseihin.

Kovapinnoite parantaa merkittävästi polykarbonaatin muitakin ominaisuuksia ja hankauskeston lisäksi muodostaa tuotteeseen myös kemikaaleilta suojaavan pinnan. Lisäksi pinnoite parantaa PC:n säänkestoa luoden sille UV-säteilyn suojan, joka ehkäisee polykarbonaatista valmistettujen turvalasien kellastumisen vuosien saatossa.

Tutustu Aikon® tuotteisiin, jotka ovat Suomessa pinnoitettuja korkealaatuisia kirkkaita polykarbonaatti- ja akryylilevyjä vaativiin käyttökohteisiin. Lataa tuote-esite.

 

Aiheet: Aikolon, Muovien ammattilainen, Muovien asiantuntija, Taber testaus, ECE UN R43 standardi

Mekaanisen Taber -testilaitteen kulutussyklin jälkeen tutkitaan näytekappaleeseen tullutta hankausta optisella mittalaitteella, jonka mittaustuloksista lasketaan hankausjäljen muutoksen määrä eli ΔHaze -arvo, joka kuvaa valon siroutumista.

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki